Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Spor yaparken özellikle tercih etmeniz gereken kumaş türleri, likralı ve polyester kumaşlar olmalıdır. Bu kumaş türleri vücudunuzdaki teri tutmaz, çabuk bir şekilde kurur ve esnek olmasıyla da hareket özgürlüğünüzü artırır.
Spor esnasında giyilen kıyafetlerde ilk tercih pamuklu kumaşlardır. Teri hapseden bu kumaş türü, en sağlıklısıdır demek yanlış olmaz. Fakat uzun süre spor yapanların seçtikleri, pamuk- polyester karışımıdır. Çünkü uzun sürede kuruyan pamuklu kumaş, saatler süren bir antrenmanın sizi hasta etmesine sebebiyet verebilir.
Spor kıyafet üretiminde firmaların polyester tercih etmesinin sebebi ise, teri kumaşın dış yüzeyine taşıyabilmesi ve terin hava ile temas ederek kurumasını sağlamasıdır. Spor kıyafet seçerken, %100 polyester kumaşlar yerine sağlıklı kumaşlar ile harmanlanmış tekstil ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Hızlı ter transferi için ürünün sık gözenekli dokunmuş olması gerekir. “Naylon ve polyester hava geçirmez ve terletir” kesinlikle yanlış kullanımdır.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Gabardin Kumaşlı Sıcak Tutan Formalar
Kumaş yapısı sıkı ve dayanıklı olduğundan dolayı sıcak tutar. Yaz aylarında da kullanılan gabardin kumaşlar uzun süre dayanabilen kumaşlardandır. Hemşire üniformalarında ve doktor önlüklerinde kullanılır.
Polyester Kumaş Esnek midir? 0 polyester kullanılarak üretilen ürünler esnek bir yapıya sahip olmaz.
Giysiyi aşırı sıcak suda yıka.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir.
Çünkü hem ekonomik hem de temini kolaydır. Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür.
Hem kadın, hem de erkek giyiminde tercih edilen polyester kumaşlar, rahat bir kalıba sahiptir. Doğal bir yapıya sahip olmamasına rağmen rahat ve konfor sağlayan polyester kumaş birçok farklı alt ve üst giyimde kullanılır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Vücudun siyah veya beyazlığını gösterecek şekilde naylon veya ince bir kumaşı giyip dışarda gezmek haramdır. Ahlakın bozulmasına vesile olduğu gibi, fitne ve fesada da vesiledir. Namus ve şeref mefhumuna sahip kimse, erkek olsun kadın olsun böyle bir elbise ile gezemez.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Polyester gibi sentetik kumaşların ortak sorunu, nefes almamalarıdır. Onu giydiğinizde terli hissedebilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşan nem hissine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni ise pamuk benzeri doğal kumaşlara kıyasla polyesterin nem emiliminin yetersiz olmasıdır.
- Çocukların hassas ciltlerine en uygun materyal yüzde yüz organik pamuktur. Bu yüzden kıyafet seçiminde naylon ve polyester içeren ürünler tercih edilmemelidir. - Kışın daha sıcak tutması için yün kumaşlar kullanılabilir.
Poliester elyaflar, diğer endüstriyel elyaflara kıyasla yüksek dayanıklılık ve E-modülü ve ayrıca az su emme ve minimum büzülmesi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri