Hayır, altın oksitlenmez veya renk atmaz. Fakat eğer altın çok ince bir tabaka halinde kaplanırsa alt tabakadaki nikeli açığa çıkaracak gözenekler oluşur.
Aslında altın olamayacak kadar sert ve hafif olan sahte altının bazı özellikleri vardır. Sahte altın genellikle gerçek altından daha parlak olur. Sahte altın farklı ışıklarda parlaklık ve renk değiştirir. Gerçek altın hiçbir farklı ışık altında değişmez.
Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir.
Örneğin 14 ayar altının içinde %58.5 oranında altın bulunur. Geri kalan kısmı çeşitli metallerin karışımıdır. Bakır ve gümüş çoğunlukla kullanılan metallerdir. Bu altın haricindeki metallerin farklı oranlarda katılması altının çeşitli renklere bürünmesine sebep olur.
İlgili 20 soru bulundu
Pembe, sarı, beyaz gibi farklı renkte altın seçenekleri olabiliyor. Altını takı olarak alacaksanız, bu alternatifleri inceleyebilirsiniz. Altının bakır ile karışımından pembe altın, nikel veya platin gibi alaşımlarla bir araya gelmesinden beyaz altın oluşuyor. Gümüş ile karıştırılmasıyla ise sarı altın meydana geliyor.
14 Ayar Altın takılar diğer 8 ayar takılara göre çok daha iyidir. 8 Ayarda altın miktarı az olduğu için zamanla kararma yaşanmaktadır. 14 Ayar takılarda kesinlikle kararma yaşanmaz.14 Ayar takılar 22 Ayar takılara göre daha serttir.
Altının gerçekliğini anlamak için uygulanan yöntemlerden ilki, mıknatıs yöntemidir. Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Karbonat içine damlatacağınız birkaç damla su ile karbonatı macun kıvamına getirip yüzük ya da kolyelerinizin üzerine sürün. 10-15 dakika bekleme süresinden sonra ılık su ile kurulama yapın. Altın takılarınızın bu sayede eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
Özellikle maliyeti açısından altın yerine gümüş takılar çokça tercih ediliyor. Gümüş asit ile kolay tepkime verebilen bir metal ve parmakta kararma yapma olasılığı yüksek. Daha önce de söylediğimiz gibi, altın takılarda dahi kararma olayına maruz kalabilirsiniz.
Altın kaplama olan takılar, zamanla havaya temas ettikçe kararma yapabilir. Altın kaplama aksesuarların kararmadan kullanılması için özel takı kutusunda saklanması gerekmektedir. Altın kararır mı? Diye düşünen kişilerin havuz, deterjan gibi kimyasal içeriğe sahip maddelerden aksesuarlarını korumaları gerekmektedir.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Altın kimyasal bozulmaya uğramadığı için her hangi bir oksitlenme gerçekleştirmez. Oksit olayı da olmadığı için toprakla nüfus etmesi, toprağın yapısını değiştirmesi söz konusu olamaz.
Altına Çamaşır Suyunda Karar mı? Altınları kontrol etmek isteyen bireyler, çamaşır suyunda test yapabiliyor. Altınlar çamaşır suyunda bekletildiğinde altınlar reaksiyon gösterir. Özellikle çamaşır suyunda kararan altınlar her zaman gerçek altınlardır.
Altın, doğada bulunan diğer metallerin yüzeyini kaplayan pas oluşuma benzer şekilde oksijen ve kükürt ile etkileşime girdiğinde kararma eğilimi gösteren değerli bir metaldir. Altınla karışan metallerin taşıdığı nem, oksijen ve kükürt bileşenleri yüzeyde korozyon oluşumuna ve sonuçta mat bir görünüme neden olur.
Duş alırken mücevherlerinizi üzerinizde olmamasına özen göstermelisiniz. Çamaşır, bulaşık vb. temizlik işleriniz sırasında mücevherlerinizi takmamalısınız. Mücevherlerinizi son dönemde popüler olan kaplama olarak anılan ama altınla hiçbir alakası olmayan ürünlerle bir arada tutmamalı ve bir arada takmamalısınız.
GL 8K GOLD markası üretim aşamalarına oldukça fazla dikkat etmesinden dolayı tercih edilmektedir. Ancak doğru şekilde uzun süre aklanabilmesi için ise sadece üretimin doğru yapılmış olması yeterli değildir. 8 ayar altın içeriğinde bulunan alloy ve gümüş dolayısıyla yanlış kullanımlarda kararma yapabilmektedir.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Hayır, altın oksitlenmez veya renk atmaz. Fakat eğer altın çok ince bir tabaka halinde kaplanırsa alt tabakadaki nikeli açığa çıkaracak gözenekler oluşur.
Isırma Yöntemi
Ortalama bir ısırma sonucunda altının üzerinde diş izi oluşur. Eğer iz oluşmuyorsa ısırılan nesne altından daha sert bir metal olabilir. Bu yöntem altın üzerinde bir tahribat yarattığı için kuyumcular tarafından önerilmez ve kullanılmaz.
Altının kendi rengi sarıdır ve gümüş gibi oksitlenmez, rengi hep sarıdır.
Altının gerçek altın olması halinde dahi yanlış saklama ve kullanım halinde zamanla kararması mümkündür. Bu aşamada hem aldığınız altının özelliklerinden emin olmanız hem de altını doğru şekilde saklamanız önem kazanır.
22 Ayar Altın; Saflık derecesi %91,67 olduğundan saf altına nazaran daha dayanıklıdır. Rengi soluk sarı, beyaz ya da kırmızı olabilir. Farklı metaller içerdiğinden fiyatı saf altına nazaran daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri