Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
Spor sonrası beslenme programının karbonhidrat ve proteinden zengin olması, boşalan glikojen depolarının yenilenmesini ve hasar gören kasların onarılmasını sağlar. Egzersiz sonrası 2 saat içinde protein, yağ ve karbonhidrat içeriği yeterli bir ana öğün tüketilmesi önerilir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Antrenmandan sonraki 30-60 dakikalık zaman dilimi, protein alımının en yararlı olduğu dönemdir. Bu dönemde hormon ve enzimlerini yıpranan kasları tamir etmeye, tükenen glikojen depolarını tazelemeye çalıştığı için alınan her besin çok daha verimli olarak kullanılır.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
İlgili 40 soru bulundu
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Kesinlikle ihtiyacınız olan proteini almalısınız... Almazsanız kaslarınız erir ve metabolizmanız bozulur. Sadece kaslara gitmiyor aldığınız protein, kandan kemiklere kadar tüm vücut için önemli. Protein kaynakları;et, tavuk, hindi, yumurta, süt, kurubaklagiller.
Bu nedenle antrenmandan sonra tükettiğiniz besinin besleyiciliği ve protein oranına dikkat etmelisiniz. 18 gram protein, 17 gram sağlıklı yağ içeriğiyle kas gelişimi için ihtiyacınız olan her şeye sahip olan 3 adet tam yumurta; kas yapım aşaması için müthiş bir besin kaynağı.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Spordan sonraki ilk 15 dakika içerisinde karbonhidrat tüketmek, vücudun yaktığı glikojeni yeniden üretmesine yardımcı oluyor. Egzersiz sonrası yemek yemek için 2 saatten fazla beklemek ise, kaslarda depolanan glikojeni %50 oranında azaltıyor.
Süt ürünlerinin çeşitliliği (peynir, süt, yoğurt, vb.) ve her ürünün içerik yelpazesinin genişliği (az yağlı, yağsız, tam yağlı) sporcuya ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli seçeneği sağlayabilir. Sütün enerji içeriği başka bileşenler (meyve gibi) eklenerek de yükseltilebilir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Bazı kaynaklar ise mastürbasyonun kas yıkımına sebep olmadığını ve spordan sonra yapılmasının bir sakıncası olmadığını savunuyor . Bu konuda kesin bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, mastürbasyon yapmanın sağlıklı ve normal bir davranış olduğu unutulmamalıdır.
"Kışın lezzetli meyvelerinden muz, krampları azaltır, tok tutar, kan basıncını arttırır ve enerji verir. Tropikal bir meyve olan muzun faydaları saymakla bitmez..." Potasyum ve elektrolit yönünden son derece zengin olan muz, spordan sonra yiyebileceğiniz en iyi besinlerden biri.
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Etkileyici kaslara ulaşmayı hızlandırmak için illa protein tozu kullanmak gerekmiyor. Nokta atışı bir beslenme düzeniyle de “ben buradayım” diyen kaslara sahip olabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, tüm et türleri başta olmak üzere protein açısından zengin gıdalara yönelmelisiniz.
Bunun için pek çok spor diyetisyeni antrenmandan sonra 30 dakika içinde protein ve karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmenin önemli olduğunu söyler. Kaslarınızın ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yapı taşlarını ona temin etmeniz oldukça önemli. Spor sonrası beslenme ertelenmemesi ve unutulmaması gereken bir konu.
Spor yaparken daha çok su içmelisiniz. Çünkü Spor yaparken terle birlikte kaybolan sıvıyı yerine koymak kas kütlenizi korumanıza yardımcı olur. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi ideal fakat, ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelisiniz.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Yağ yakıcı baharatlardan faydalanın!
Kimyon, anason, karabiber, zerdeçal, rezene, tarçın, zencefil, melisa, papatya, fesleğen, kekik, biberiye, nane, kırmızı pulbiber, sumak en iyi yağ yakıcı baharatlardır. Vücuttaki ödem, toksin atılmasına yardımcı olurken göbek ve bel çevresindeki yağların yakılmasını sağlar.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri