Tüm bunların yanında; sanata olan düşkünlüğü, asla ümitsizliğe yer vermemesi, barışçıl kişiliği, iyi kalpli bir insan olması, rehberliği ve koca bir ulusa yol gösterme meziyetine sahip olması Mustafa Kemal Atatürk'ün kişilik özellikleri arasında yer almaktadır.
5.3.
Atatürk'ün dönüşümcü liderlik özellikleri Mustafa Kemal'in liderlik sırları adlı kitapta “güvenilir olma, kendine güvenme, karşısındakini dinleme, soyut düşünebilme yeteneği, dayatmacı olmama, esnek olma, esprili olma, fedakar olma ve gerçekçi olma” şeklinde sıralanmıştır (Ertan Kantos, 2011: 149).
İlgili 44 soru bulundu
Geniş bir vizyona sahip olması Vatanını ve milletini sevmesi ve bu uğurda canını ortaya koymaktan çekinmemesi. Ön görülü birisi olması Çalışkan ve dürüst olması, çalışma disiplininden asla taviz vermemesi.
Atatürk aynı zamanda açık sözlü, planlı ve programlı çalışan, bol bol kitap okuyan, başka ülkelerin kültürlerini araştıran, bilime önem veren, gerçekçi ve mantıklı kişilik özelliklerine sahipti. Tüm bu kişilik özellikleri ile Mustafa Kemal Atatürk dünyanın en büyük önderlerinden biridir.
✦ Atatürk ileri görüşlüydü.Örnek verecek olursak; düşmanın Conkbayırı'ndan saldıracağını biliyordu,bu sebeple Conkbayırı'ı savunma altına almıştı. ✦ Atatürk hiç bir zaman pes etmedi, yılmadı.O her zaman düşmanına milletini vermemek için her şeyi yaptı.Düşman ülkeyi ele geçirecekken bile kararlılıkla buna engel oldu.
Kendi gücünün milletin güveni ve inancına dayandığını söyleyerek, liderliğin halkın desteği olmadan bir anlam ifade etmeyeceğini vurgular.
Bu söz, Mustafa Kemal'in, araştırmacı ve sorgulayıcı bir zihniyete işaret ederek, bir kararın çeşitli yönlerini ve sonuçlarını derinlemesine incelemeye inandığını göstermektedir.
Bu konuda ileri görüşlü olması, sabırlı ve disiplinli bir yapıya sahip olması, cesareti, kararlılığı, vatan sevgisi ve liderlik vasfı gibi birçok kişisel özellikleri ön plana çıkmaktadır.
Kişisel özellikler, bireyden bireye farklılık gösteren ve insanın karakterini ön plana çıkaran özelliklerdir.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker ve devlet adamı. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır.
“Geldikleri Gibi Giderler” sözü, dün olduğu gibi, bugün ve yarın da ihtiyacımız olan özgüven, cesaret, kararlılık kaynağımızdır.
Daha geniş açıdan bakıldığı zaman birçok farklı olumsuz kişisel özellikler olduğunu söylemek mümkün. Bunlar içerisinde alaycılık, kibir, olumsuz soru hali, ego, sabırsızlık ve kontrol delisi olma ile açgözlülük gibi pek çok unsur yer alır. Bu özellikler günlük hayatta pek çok kişi tarafından sevilmez.
Fikir Atatürk
Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı'*, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım, bilim ve akıldır.
Atatürk'ün boyu1.74 cm uzunluğundayken ağırlığı da 70-75 kg arasındaydı. Sarı saçları vardı ve muhteşem mavi gözlere sahipti. Geniş bir alnı vardı ve yukarıya doğru uzanan kalın kaşlara sahipti. Atatürk'ün ince dudakları ve hafif büyük elmacık kemikleri vardı.
Atatürk, Millî Mücadele'de millî birliği sağlayan eşsiz bir lider, savaş meydanlarında gerçekçi bir kumandan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletini çağdaşlaştıran güçlü bir devrimcidir. Bu nitelikleriyle, insanlık tarihinin tanıdığı en büyük adamlardan biri olduğuna şüphe yoktur.
Bilindiği üzere Gazi Mustafa Kemal'e “Atatürk” soyadı 17 Aralık 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verildi. Bu kanun teklifinin altında bizzat İsmet Paşa'nın imzası vardı. Sonraları Mustafa Kemal de İsmet Paşa'ya “İnönü” soyadını vererek kendisini onurlandırmıştı.
Atatürk'ün Kişilik Özellikleri
Mustafa kemal Atatürk, yetenekleri ve zekasıyla ön plana çıkan bir devlet adamıdır. Kendisi; disiplinli, ileri görüşlü, çalışkan olması ve devrimci yönü ile ön plana çıkmaktadır.
Atatürk, milli eğitimle çok yakından ilgilenmiştir. “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder.” diyerek eğitimciliğin bir ulus için en önemli etkenlerden birisi olduğunu vurgulamıştır.
Milli Savunma Bakanlığının kayıtları dikkate alındığında Mustafa Kemal Atatürk'ün boyu 1.74, kilosu 74, ayakkabı numarası ise 42 şeklinde kaydedilir. Bazı tarihçilerin bu rakamları gerçeği yansıtmadığı söylese de resmi olarak bu veriler dikkate alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri