Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Sırbistan, yüzlerce yıllık geçmiş olan el sanatı ürünleri ile tanınan bir ülke. El örgüsü yün kazaklar, ahşap oyması ürünler, Poanak adı verilen özel yapım ayakkabılar, ülkenin ünlü erik konyağı Rakija, seramik ve porselen süs eşyaları, turistlerin ülkeyi gezerken en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
İkincisi başkenti Priştine olan Kosova ve Metohiyadır. Sırbistan nüfusunun %82'si Sırp, geri kalan %18'lik kısmı ise Macar, Boşnak, Roman ve diğer azınlıklar oluşturur.
Sırplar Orta Çağ boyunca çeşitli devletler kurdular. Bu devletlerden en güçlüsü 1346 yılında Stefan Duşan tarafından kurulan Sırp İmparatorluğu'dur.
İlgili 37 soru bulundu
Bayraklı Camii (Sırpça: Бајракли џамија / Bajrakli džamija), Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır. Bayraklı Camiinin kim tarafından ve hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir.
Sırbistan Türkleri olarak da bilinen Sırbistan'daki Türkler, Sırbistan'da bulunan Türk soylu insanlar. Osmanlı döneminden bu yana Türkler bu bölgede yaşamışlardır.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, son dönemlerde en yükseğe ulaşmıştır. İki ülke de birbirlerini "komşu ülke" olarak görmekte ve uluslararası ilişkilere değer vermektedirler.
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor. Kabileler ve soylar arasında çok fazla karışım olduğundan Sırpları sadece Sclaveni'lerle özdeşleştirmek doğru olmasa da "maya" faktörü olarak değerlendirilebilir.
Sırp ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Dünyadaki finansal kriz, uzun vadede ülkenin kalkınması için ihtiyaç duyulan yapısal ekonomik reformları sekteye uğratmışsa da Sırbistan bu olumsuzlukları yavaş da olsa gidermeye çalışmaktadır.
Türkiye'den gelen ziyaretçiler Belgrad'ı bir çok bakımdan pahalı bulacaktır. Yeme, içme, ulaşım gibi konularda Türkiye ile karşılaştırıldığında Sırbistan'ın daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Belgrad Sırbistan'ın diğer şehirlerine göre yüzde 30 daha pahalıdır.
Resmi Dili
Sırbistan'da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır.
Sırbistan Aralık 2009'dan beri vize serbestîsinden yararlanmaktadır. Sırbistan NATO üyesi olmayıp, 14 Aralık 2006'dan beri Barış İçin Ortaklık Programı'na dahildir.
Bağımsızlık ilanı
ABD, NATO ve AB, Kosova'nın bağımsızlığını tanıma konusunda hemfikirdir. 2008'in Şubat ayının 17'sinde tek taraflı bağımsızlık ilan edildi. Rusya, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Sırbistan, İspanya ve Azerbaycan, bağımsızlığa karşı çıkan devletlerdir.
Sırbistan'daki yeniçerilerin halka iyi davranmaması, Rusya ve Avusturya'nın kışkırtmaları, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminde olması ve otoritesinin zayıflaması, Osmanlı-Avusturya savaşları esnasında Sırbistan'ın savaş alanı haline gelmiş olması Sırp isyanlarının başlıca nedenleri arasındadır.
1 sa. 55 dk.
Sırbistan - İstanbul arası uçak yolculuğu ortalama olarak 3 saat 25 dakika sürmektedir.
T.C. vatandaşları için, hususi pasaport, diplomatik pasaport, umuma mahsus pasaport ve hizmet pasaporta sahip olanlar, 180 gün içerisinde en çok 90 günü aşmayacak şekilde Sırbistan'a vizesiz gidebilir ya da buradan transit geçiş yapabilir.
Sırbistan, 7,5 milyona yakın nüfusuyla en kalabalık Batı Balkan ülkesi konumunda. Nüfusun büyük bölümünü Sırpların oluşturduğu ülkede, Müslümanlar daha çok Sırbistan'ın güneydoğusunda Sancak ve Preşevo bölgelerinde yaşıyor. 77 bin 474 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Sırbistan'da resmi dil Sırpça.
hırvatlar genetik olarak biraz daha farklı bir ırktır
sırplar bölgeye hırvatlardan sonra gelen, farklı genetik, farklı kültürel yapı ve farklı bir dile sahip bir halktır.
Boşnaklar (Boşnakça: tek. Bošnjak, çoğ. Bošnjaci), Güney Slav halkı.
2011 nüfus sayımına göre, Sırbistan'da 228.658 Müslüman vardı (toplam nüfusun%3.1'i).
Sırbistan. Sırbistan'ın para birimi Sırp Dinarı. 2023 Nisan ayında 1 TL, 5.52 Sırp Dinarı'na denk gelir. Türk Lirası değerli olduğu için Sırbistan, Türk turistler tarafından sıkça tercih edilir. Başkent Belgrad, ülkenin en turistik şehirlerinden.
Ayrıca bir Avrupa ülkesi olan Sırbistan'da hayatın nispeten ucuz olması, gece hayatı, yemek ve kafe kültürünü eklediğinizde, ister uzun ister kısa süreli konaklamalar için burası çok cazip bir ülke haline geliyor. Schengen Bölgesi'nde olmamasıyla da birçok ülke vatandaşı daha kolay vize alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri