Rezene bitkisi, yemeklerin öğütülme hızını artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle yemek sonrası ve ramazan ayı boyunca uzun süre aç kalan midelerin sindirimini kolaylaştırabilmek için rezene çayından faydalanabilirsiniz.
İştah açıcı özelliğinden dolayı yemeklerden 1 saat önce içilmelidir. Emziren anneler günde 4-5 fincan rezene içerek sütünü arttırabilir ve bebeğin gaz problemlerinin de giderilmesini sağlar. Şişkinlik ve hazımsızlık sorununuz varsa sindirimi rahatlatmak için yemek yedikten 1 saat sonra 1 fincan tüketebilirsiniz.
Kaynayan suya öğütülmüş rezene tohumları eklenmelidir. Yaklaşık 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenmelidir. Çay demini aldıktan sonra servis edilir. Dileyen kişiler çayın içine bal , miktar limon, ezilmiş veya rendelenmiş zencefil de ekleyebilir.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ezilmiş, bütün veya öğütülmüş rezene tohumları çöreklerde, keklerde, ekmeklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir. Özellikle mayalı ekmeklere ceviz ya da kuru incirle beraber eklendiğinde güzel bir lezzet katar. Rezene tohumları bütün veya ezilmiş olarak et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılabilir.
Kalsiyum, fosfor, magnezyum, lif, potasyum bulunan rezene sağlığa yarar sağlarken diyette detoks vazifesi görerek yağ yakımını da kolaylaştırıyor.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır. Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız.
Endokrinolojik bir hastalığınız varsa rezene çayı tüketmeniz zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan rezene çayı içmeyin. Hemofili veya farklı kan hastalıkları olan kişiler kan pıhtılaşmasını engelleyebildiğinden rezene çayından kaçınılmalıdır. Günde 5-6 gram, 2-3 fincandan fazla rezene çayı tüketilmemelidir.
Bu kapsamda gaz ve şişkinliğe iyi gelmesi nedeniyle rezene çayı tüketimi tercih edilebilir. Rezene çayının bebeklerde gaz yapmasının aksine, gazı daha rahat çıkarmakta etkilidir.
Rezene Çayı Zayıflatır Mı? Bağırsakları çalıştıran ve kabızlığa iyi gelen rezene çayı yağ yakımını kolaylaştırarak kilo vermeye de yardımcıdır. 2 çorba kaşığı rezene tohumunu bir bardak kaynamış suyun içine atarak çay şeklinde demleyerek gün boyu tüketmek zayıflamaya yardımcıdır.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Rezene çayını yapmak için 2 çay kaşığı ezilmiş ya da öğütülmüş rezene tohumu ve 1 bardak su yeterli olacaktır. Yeteri kadar kaynattığınız suya öğütülmüş rezene tohumları eklenmelidir. Bu çayın 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenmelidir. Rezene çayı demini aldıktan sonra servis edilir.
Yeşil çayın öğle yemeğinden 1-2 saat sonra tüketilmesi daha uygundur. Mesela nane-limon zencefil gibi bitki çayları da yemeklerden 15-20 dakika sonra tüketilebileceği gibi yemeklerle de tüketilebilir. Üstelik bu bitki çaylarının yemeklerle tüketimi sindirim sisteminizi faaliyete geçirir.
Akşam yemeğinden sonra bir şeyler yemek istediğinizde aklınıza ilk gelen şey bitki çayı içmek olsun. Yeşil çay, ıhlamur, adaçayı, melisa gibi bitki çayları tokluk hissini artıracağı gibi metabolizmaya da fayda sağlar.
Ülsere neden olan bakterilerle mücadeleye yardımcı olduğu düşünülen rezene çayı, hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Akşam yemeğinden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir.
Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarından yapılır. Anti-kanser özellikleri ile bilinir ve geleneksel tıpta şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu çay ayrıca, iltihabı azaltarak mide kramplarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ve tabi ki adet söktürücü etkisi vardır.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Rezene spazm önleyicidir. Özellikle rezene tohumunun kolik ve barsak kramplarını hafifletici antispazmatik etkisi vardır. Rezene kadınlık hormonu östrojen gibi davranan bir sebzedir. Anne sütünü arttırma ve adet düzensizliklerini düzenlemek gibi östojenik etkileri nedeniyle kullanılmaktadır.
Rezene çayının antimikrobiyal özelliklere sahip olması aynı zamanda kötü kokulara sebep olan mikroplara karşı da önlem alabilmenizi sağlar. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere de sahip olan rezene çayı, iltihap olan dişetlerinin yatışmasını da sağlar.
Rezene çayı iltihapları azaltan bir bitki çayıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında mide kramplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra adet söktürücü olarak da bilinir. Kullanımla birlikte regl dönemlerinde ağrı ve sancılarda hafifleme meydana gelebilir.
Rezene Çayı Günde Kaç Bardak İçilmelidir? Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Aşırı miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve mide ağrısına sebebiyet vermektedir. İleri seviyelerdeki yan etkileri ise kusma, nefes almada zorluk, cilt sorunları, Kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu ve akciğer ödemi yer almaktadır. Emzirme döneminde anne sütünü arttırdığı gibi bilgilerde yer almaktadır.
Ayrıca, rezene tohumu toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve idrar yolu problemleri riskini azaltır. Aynı zamanda terlemeyi teşvik eden terletici özelliklere sahiptir.
Müshil etkisi: Rezene en sık kabızlığın giderilmesinde kullanılır. Bu çay bağırsaklarınızdaki hareketliliği artırabilir ve kısa süreli kabızlığı giderebilir. Bu etkisi sayesinde detoks programlarında da sıkça tercih edilir. Fakat düzenli olarak uzun süre tüketmek bağırsak tembelliğine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri