Buna göre; 2023 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420 TL., işletmeye ise 3.585 TL. olmak üzere toplam 5.005 TL.
Buna göre; 2023 yılı için src belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420,00 TL., firmaya ise 3.584,00 TL. olmak üzere toplam 5.004,00 TL. para cezası olarak belirlenmiştir.
SRC Belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken belge türüdür. Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vd. ticari araç kullanan sürücüler alırlar. SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır.
İhtar Toplamı 50 ' den 3' e düşürülmüştür. İhtar sayısının 3 olması durumunda belge iptal edilir ve sürücüye 1865 TL idari para cezası uygulanır. SRC Cezası ile Psikoteknik Cezası farklıdır. SRC Belgesi almadan araç kullanan kişilere 1850 TL , Araç sahiplerine ise 2515 TL para cezası uygulanır.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
2023 YILI SRC BELGESİ CEZALARI
SRC Belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücülere ve SRC belgesi olmayan sürücüye araç teslim eden firmalara ayrı ayrı para cezası uygulanmaktadır!
01/01/2017 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği src belgesi eğitim verme, denetleme ve tüm işleyişleri Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir.
SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüye 1414 TL, ruhsat sahibine 3570 TL idari para cezası ayrıca aracın kayıtlı olduğu yetki belgesi sahibine 1300 TL uyarı cezası, toplamda 6284 TL ceza kesilir.
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren tüm ticari sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Sürücü ister kendi aracı ile yük veya yolcu taşısın ister başkasının adına yük veya yolcu taşısın SRC belgesi almak zorundadır.
Trafik idari para cezasını vergi dairesine ödemek mümkündür. Ayrıca anlaşmalı olan bankalar ve PTT kanalıyla da ödeme yapabilirsiniz. Trafik idari para cezası ödemesini Vergi Dairesi'ne ait İnteraktif Vergi Dairesi'nden online olarak da ödeyebilirsiniz.
SRC sınavını geçmek için 100 puan üzerinden 60 puan almak yeterlidir. 8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
Içisleri Bakanligi'nin son düzenlemesi ile birilikte sehir içinde okul servisleri haricinde yük ve yolcu tasimaciligi yapanlardan SRC belge zorunlulugu kaldirildi. Ancak sehirlerarasi yük ve yolcu tasimaciligi yapanlar için SRC Belgesi gerekliligi devam ediyor.”
Psikolog raporu onayladıktan sonra 45 gün içerisinde hastaneye gidilip Psikiyatri doktoruna da belgenin onaylatılması gerekir. Belirlenen zaman içinde Onaylatılmayan Psikoteknik Raporları geçersiz sayılır.
Muafiyetli başvuru için aranan şartlar:
Eski Ehliyetlerde D sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1E ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC3 belgesine başvurabilirler.
Psikoteknik Belgesi Cezası Kime Yazılır? Psikoteknik belgesi cezası 2022 kararnamesine göre, ticari araç kullanan şoförlerin zorunlu tutulduğu bu belgeyi almamaları ya da yenilememeleri sonucunda uygulanan yaptırımlardan biridir. Aracı kullanan kişiye ceza kesilir.
Ruhsatta hususi yazıyorsa src ye gerek yok.
Gelinen noktada, vatandaştan HİÇBİR EVRAK İSTEMEDEN herkesin kendi E-DEVLET Kapısından sisteme girip arama çubuğuna "muafiyet kapsamında SRC" yazıp ARA dediğinde karşısına çıkan tabloya gerekli bilgileri (3-4 satır / Ehliyet belge no, seri no, alındığı yer) girip TAMAM tuşuna basıldığında SRC Belgesi sistemde ...
Araç sınıfına göre sürücü belgesi alan sürücüler bunlara ek olarak SRC belgesi ve psikoteknik raporu alması gereklidir. Sürücü belgesi bulunan sürücüler SRC belgesi olmadan ticari araç kullanamaz. Sürücü kurslarına başvuru yapan sürücüler eğitim aldıktan sonra SRC belgesi testine tabi tutulurlar.
Yani kişi kendi aracında veya bir başkasının aracında herhangi bir eşyayı taşır ve taşırsa ve bu işi başkası adına yapıyorsa sürücü mülkiyet belgesi almakla yükümlüdür. Kargo kamyonu, kamyonet veya tır fark etmeksizin araç üzerinde SRC belgesinin bulunması zorunludur. Src belgesi olmadan araç kullanılamaz.
Hafif Ticari Araç Kullanmak İçin Gerekli Belgeler
Ticari araçların yük taşımacılığı yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu çeşitli belgeler vardır. Ayrıca tüm ticari araçları kullanmak için SRC belgesi zorunluluğu vardır.
Bir ehliyetiniz var ise ve ticari araç kullanmak istiyorsanız bunun için mutlaka SRC belgesine sahip olmanız gereklidir. Bunun yanında eğer yurt dışına yolcu taşıyan bir sürücü iseniz src1 belgesi almanız yasal yükümlülük olarak karşınıza çıkıyor. Bu belge mesleki alanda yeterli olduğunuzu ifade ediyor.
Şayet 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz TC. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilmeniz mümkün.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri