Bitkisel sütler arasında en yüksek protein miktarına sahip süt, soya sütüdür, en az olan ise Hindistan cevizi sütüdür. Ancak soya vücudumuzda östrojen hormonunun yerine geçebilen bir biyoaktif bileşen (fitoöstrojen) içerir.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
**Badem sütü soya sütüne oranla daha az kalori içermesine rağmen protein değeri daha fakirdir.** 65 yaş ve üzerinde azalan kemik yoğunluğu nedeni ile artan kalsiyum ihtiyacını dengelemek açısından ve yavaşlayan metabolizmaları nedeni ile daha düşük kalori içermesi nedeni ile tercih edilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür. Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişilerin seçimleri arasında soya sütü yerini alabilir.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Laktoz içermeyen süt ürünleri laktoz intoleransı olan sporcular için de iyi bir seçenektir. Aromalı süt ve tatlılar süt sevmeyen sporcular için bir alternatif olabilir. Süt ürünlerinin taşınabilir ve uzun bir raf ömrüne sahip olması yolculuk yapmak zorunda olan sporcular için iyi bir gıda tercihidir.
Yüksek oranda protein içeren soya sütü, hücre yenilenmesini destekler ve vücuttaki metabolik olayların düzenlenmesine katkıda bulunur. Yüksek oranda magnezyum içeriğine sahip olan ürün, uyku kalitesini arttırarak kronik yorgunluğun tedavisine yardımcı olur.
Hindistan cevizi sütü, bağışıklık sistemini güçlü tutan içeceklerden biridir. Eğer doğal ve katkısız bir Hindistan cevizi sütü aldıysanız, hastalıklara yakalanma riskiniz çok düşüktür. Kan basıncını dengeleme özelliği ile kolesterolü kontrol altına özelliği sayesinde tam bir kalp sağlığı dostudur.
İnek sütünün tersine, hindistan cevizi sütü laktoz içermez, laktoz intoleransı olanlar için iyi bir alternatif olabilir.
100 gram inek sütünde 61 kalori, 4.7 gr karbonhidrat, 3.3 gr protein ve 3.3 gr yağ bulunur. 100 gram soya sütünde ise 54 kalori, 5.2 gr karbonhidrat, 4.7 gr protein ve 2 gr yağ vardır. İnek sütü, soya sütüne göre 2 kat daha fazla kalsiyum içerir. Soya sütünde ise inek sütüne kıyasla 10 kat daha fazla A vitamini vardır.
Diyet Lifi İçeriği Açısından Karşılaştırılması
Yetişkin bireyler için günde toplamda 25-30 gr diyet lifi tüketimini öneriyoruz. Bitkisel sütler arasında en yüksek miktarda diyet lifi içeren yulaf sütüdür, en az içeren ise Hindistan cevizi sütüdür. Ancak az önce bahsettiğimiz gibi yulaf sütünde eklenti şeker fazladır.
Yetişkin bir kişinin günde 400 – 500 gramdan fazla soya sütü tüketmemesi gerekir. Soğuk ya da ılık olarak direkt içebileceğiniz soya sütü aynı zamanda normal süt ilave edilerek yapılan tüm yiyeceklerle tüketilebilir.
1 bardak soya sütü yaklaşık 95-100 kalori arasında oluyor. Bu değer inek sütüne oranla oldukça az.
Deri kalınlığı ,yağ oranınızın artışı ,genetik faktörler ,beslenme tarzınız gibi faktörlere bağlıdır . Yani buradan süt deriyi kalınlaştırır, içmeyin anlamı çıkmaz sonuç olarak litrelerce değil daha az süt ve antrenmanlardan daha fazla verim almak.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Tüm bu nedenlerle egzersiz sonrası toparlanmada ve istenen kas kitlesine ulaşmada, egzersiz sonrası süt tüketimi çok önerilmekte, süt ile birlikte ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de bu etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Özellikle antrenmandan hemen sonra 200 ml süt içmeyi unutmayın.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Vücut geliştirme uzmanları ve diyetisyenler cevaplıyor. Adını duyduğunuzda aklınıza sadece ayaküstü yenen bol tereyağlı pilav ve tavuk ikilisi geliyor olabilir ancak tavuklu pilav sporcuların ve özellikle vücut geliştirme yani “bodybuilding” yapan sporcuların son zamanlarda vazgeçilmez besini.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Soya sütü gitgide daha kolay erişilebilir ve daha çok kişinin tükettiği bir süt türü olmaktadır. İnek sütünün aksine soya sütünde laktoz adlı şeker bulunmaz.
Soya sütünün faydaları
Mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor. Laktoz içermediği için laktoz toleransı olanların da rahatça kullanabileceği soya sütü, mide ve gaz sıkıntısı yaşamanızı engelliyor.
Şekersiz ve tuzsuz olan Alpro soya sütü, genetiğiyle oynanmamış soya fasulyesinin zengin içerikli kremsi sütüdür. Fındıksı tadı ve zengin besin değeri sayesinde Alpro soya sütü, size doğal bir lezzet sunarken sağlıklı yaşam kalitenize de değer katıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri