Sırça Köşk, içinde toplumsal yergi içerikli dört masalla, on üç öykünün yer aldığı, dönemin sosyal, siyasal, kültürel ortamını güçlü bir şekilde resmeden benzersiz bir eser.
Üç tembel arkadaş, sırça köşksüz kent olamayacağına onları inandırıp bir sırça köşk yaparlar. Köşkü gittikçe büyütürler. Sırça köşkün ihtiyaçları giderek artar, oraya giren hazır yemeye alıştığından dolayı oradan ayrılmak istemez, dışarıda kalanlar da oraya girmeye çalışırlar.
Sırça Köşk'te yaşamaya başlayanlar rahat yaşamanın tadına varınca tüm halkı köşkün gerekliliğine inandırırlar. Zamanla halkta rahatsızlık ve sıkıntılar başlar. Ancak köşkle ilgili kafalarında ne kadar soru varsa uygun bir şekilde cevaplandırılır. Sırça Köşk'ün gerekliliğine inanırlar.
Bu bağlamda Sırça Köşk kelime grubu, 'Kendini toplumdan soyutlamış olan kişinin, kendi içerisinde oluşturduğu dünya' şeklinde ifade edilebilmektedir.
Ressam, 8 yıl taşrada öğretmenlik yapmış, 6 ay da Fransa'da bulunmuştur. İstanbul'da beyaz bir geminin resmini yapar; sonra da resmi satmak üzere gemiye çıkar. Onun bu yolla para kazanması, başkalarını da harekete geçirecek; niceleri beyaz bir gemi bekleyecektir. Eğlenceli bir öykü…
İlgili 23 soru bulundu
Sabahattin Ali'nin ölümünden önceki son öykü kitabı olan Sırça Köşk dönemin devlet yönetimini eleştiren, direnmenin gücünden söz eden bir eser. 1947 yılında yayınlanan ve yönetime başkaldırı olduğu gerekçesiyle yasaklanan kitap özellikle yazarı sevenlerin mutlaka okuması gereken bir eser.
Romanın kahramanlarından Mümin Dede, gelenekçiliğin temsilcisi iken; damadı Orozkul ise yozlaşmanın çarpıcı bir örneğini oluşturmaktadır. Kitap, Sovyet döneminin sıkıntı, ümit ve beklentilerini yansıtır. Roman, annesi ve babası ayrılınca dedesi tarafından büyütülen bir çocuğun gözünden dünyayı anlatmaktadır.
Sırça sözcüğü, cam anlamına sahip bir kelime türüdür. Anlamı dışında kullanılmayan ve TDK'ya göre de cam anlamına sahiptir. Sırça kelimesi cam anlamını ifade eden bir kelimedir.
Şişe, cam, billur. Parlak saray.
[1] Sırça satan kişi.
Sabahattin Ali bunu başarmıştır. “Portakal” adlı öyküde İstanbul-Doğu Akdeniz limanlarına arasında ticari mal taşıyan köhne bir gemide, para uğruna işçilerin üstündeki kişilerin giriştikleri dolandırıcılığı, yalan veya oyunu ironik biçimde anlatır.
Türk edebiyatının büyük öykücüsü Sabahattin Ali'den zamana karşı koyan öyküler arasında yer alan Sırça Köşk 1945 yılında kaleme alınmış ve 1947 yılında bastırılmış olan kitaba adını vermiştir. Sabahattin Ali, edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıtmıştır.
Klasik olarak yazılan hikâyeler arasından Çirkince (1947) dışındakiler yer olarak şehirde geçmektedir.
Sabahattin Ali'nin en çok okunan kitapları arasında yer alan Sırça Köşk, dönemin devlet yönetimini eleştirirken bir yandan da direnmenin gücünü vurguluyor. Yönetime ve devlete başkaldırı olduğu gerekçesiyle bir zamanlar Türkiye'de yasaklanan kitaplardan biri olmuştur.
12 yaş ve üzeri için uygundur
Sabahattin Ali´nin üç güzel ama biraz hüzünlü öyküsü; Sırça Köşk, Arabalar Beş Kuruşa ve Ayran Yapı Kredi Yayınlarından Sedat Girgin´in muhteşem çizimleriyle "Üç Öykü" de can buldu.
Genellikle bahçelerin içine yapılan, iki ya da üç katlı müstakil evlere köşk denir. Osmanlı döneminde yaygın olarak inşa edilen köşkler, nüfusun artması ile birlikte yerini apartmanlara bırakmıştır.
Sır kelimesinin kökeni ''ruh, gizlenen şey'' manasına gelen ''sirr'' kelimesinden türetilmiştir. Sır kelimesi ''kimseye söylenmemesi ya da gizli tutulması gereken şey'' manalarına gelmektedir.
Büyük kimselerin veya padişahların oturduğu yüksek ve büyük bina.
Kiçig erŋek kullanımı Uygurcadan sonra ise kullanımdan düşerek yerini büyük oranda çıçalak sözüne bırakmıştır. Kavram yalnızca Türkiye Türkçesinde serçe parmak yapısıyla adlandırılmıştır. Bu parmak, 15. ve 16. yy. Anadolu sahasına ait kimi metinlerde sırça barmak biçiminde de adlandırılmıştır.
Vaveyla ile kelimesi ile karşılaşıldığı zaman bunun çığlık anlamına geldiği bilinmelidir. Vaveyla Nedir? Buradaki anlamıyla 'çığlıklarında dahi' şeklinde anlatmak mümkündür. Türk Dil Kurumunda yer alan anlamıyla vaveyla 'çığlık' olarak geçmektedir.
Dönümün dörtte biri kadar olan alan ölçüsü 1 evlek şekilde ifade edilir. Yani bu doğrultuda dönüm üzerinden ele alınan ve ifade edilen bir sözcüktür.
Öz: Ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov, Toprak Ana adlı romanında, derin yapıda; savaş meydanında eşini ve üç çocuğunu kaybeden kahraman bir ananın, zor zamanlarda dişi tırnağı ile işlediği, kanı ve teriyle suladığı topakla dertleşmesini ve insanın toprakla kurduğu gizemli ilişkiyi okurlarına aktarmıştır.
"Gün Olur Asra Bedel", diğer adıyla "Gün Uzar Yüzyıl Olur" esas itibarıyla Sovyetler Birliği döneminde yaşanan sosyal ve kültürel sorunların bir öz eleştirisidir. Aytmatov, romanında, geçmişin efsaneleriyle geleceğin bilimkurgusunu harmanladığı çok özel bir teknik uygulamıştır.
Bunun en önemli örneği; Mümin dedenin tüm yokluklara rağmen torununa çanta alıp onu okula yazdırması ve yaşadıkları yerde okul olmadığı için her gün at sırtında torununu okula götürüp getirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri