Güçlükonak (Kürtçe: Bâsa), Şırnak ili'nin bir ilçesidir.
Güçlükonak ilçesi; ilçe daha önce Siirt ilinin Eruh ilçesine bağlı bir köy iken, 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur.
Güçlükonak İlçesine Bağlı 16 Köy ve Mezralarının Haşere İle Mücadele ve İlaçlama Hizmet ve Mal Alım işi.
Yüz ölçümü 466 km2dir. 2020 yılı itibariyle ilçe merkezinin nüfusu 4.386 kişi, belde ve köylerinin nüfusu 7.753 kişi olup ilçenin toplam nüfusu 12.139 kişidir (TUİK, 2021).
Eruh ilçesine bağlı bir köy iken, Şırnak'ın 1990 yılında il olması ile Şırnak'a bağlı ilçe haline getirildi.
İlgili 37 soru bulundu
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Şırnak iline bağlı bir ilçe olan Güçlükonak, doğusunda Şırnak Merkez, batısında Mardin ili Dargeçit ilçesi, güneyde İdil ilçesi, kuzeyinde ise Eruh ilçesi ile çevrilidir.
24.08.2023 tarihli ve 32289 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 23.08.2023 tarihli ve 2023/388 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile İlçemiz Kaymakamı olarak görevlendirilen Kaymakam KARAKURT evli ve iki çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.
Cizre ilçesi 10 mahalleden oluşmakta olup ilçeye bağlı 32 köy bulunmaktadır. 2020 yılı itibariyle Cizre ilçe merkezinin nüfusu 128.412 kişi, bağlı köylerin nüfusu 23.287 kişi olup ilçe mülki sınırları içerisinde yaşayan kişi sayısı toplam 151.699 kişi olmuştur. İlçede yıllık nüfus artış hızı ‰ 20'dir (TUİK, 2021).
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı. Ankara'nın Keçiören ilçesi ise 942 bin 884 kişilik nüfusuyla 3'üncü sırada yer alırken, Keçiören'i, 936 bin 351 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip etti.
Listenin en başında 5 bin 949 kişilik nüfus ile Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü Köyü oldu. İkinci sırada ise 5 bin 164 kişilik nüfusu ile Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyü oldu.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Ege'nin gizli hazinelerinden biri olan Bozburun, Marmaris sınırları içerisinde yer alan şirin bir tatil beldesi. 10'dan fazla antik kenti bünyesinde bulunduran küçük köy aynı zamanda Türkiye'nin en zengin köyü.
O dağdan inen ilk grup önce Heştan (Yoğurtçular Köyünü), Nuh peygamberin de içinde bulunduğu diğer bir grup ise bugünkü Şırnak yerleşim birimini kurmuştur. Önceleri Nuh'un Şehri anlamına gelen “Şehr-i Nuh” adı verilen bu kentin adı zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde de “Şırnak” halini almıştır.
İl olduktan sonra sınırları birçok kez değişen Siirt'ten 1990 yılında Batman ve Şırnak ilçeleri ayrılarak ayrı birer il olmuşlardır (Demir, 2016: 27).
Şırnak şehrinde görülen iklim tip karasal iklimdir. Orta bölgelere doğru kış aylarında çok fazla yağış almaktadır. Güneybatısında ve Güneyinde ise karasal iklim daha yumuşak bir şekilde geçmektedir. Yüksek dağlar sebebiyle doğu kesiminde kış mevsimi çetin ve çok yoğun kar yağışlı geçmektedir.
Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Çankırı'da temiz havası, doğası ve sakinliğiyle huzurlu bir yaşam sunan ve Türkiye'nin en az merkez nüfusuna sahip ilçesi Bayramören'de 476 kişi yaşıyor.
Şırnak ilçeleri arasında hem konum itibari ile hem de nüfus kalabalığı olarak Cizre ve Silopi ilçeleri Şırnak merkezdeki nüfusun bir buçuk katı kadar daha kalabalık. Hemen hemen Cizre ve Silopi ilçeleri nüfus konusunda birbiri ile yarışsa da Cizre ilçesi az bir farkla Silopi'den daha kalabalık bir ilçe.
1990'a kadar Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi olan Cizre 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlandı. 1985 yılından başlayan terör olayları nedeniyle Cizre merkezi kırsal kesimden göç aldı.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
Kaymakamımız Sayın ALEMDAROĞLU, yurtdışı stajını için 8 ay boyunca Birleşik Krallık-Sheffield'da bulundu. Çeşitli kurumlarda inceleme yapan Kaymakamımız dil eğitimini de aynı yerde almıştır. Mesleki Kariyeri; 2015 yılında Trabzon Kaymakam Adayı olarak Mülki idare mesleğine intisap etti.
İlçe milli eğitim müdürümüz sayın Ahmet AKTUĞ başkanlığında yönetici ve öğretmenlerimizin katılımıyla değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ArGe birimine ait Masalbüs ilçe okullarımızı gezerek etkinlikler gerçekleştirdi. Etkinliklere kaymakamımız Sayın Ökkeş Furkan Karakurt da katıldı.
Samsat Kaymakamı Aziz Oğuz Alemdaroğlu. 01.09.1990 tarihinde Trabzon ili Çaykara İlçesinde. doğdu.
Şırnak ilinin kuruluşu 16 Mayıs 1990 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu tarihte Siirt ilinden ayrılarak Şırnak ilinin kuruluşu resmi olarak gerçekleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri