Kolot Peyniri Nasıl Saklanır? Kolot peynirini de diğer süt ürünleri gibi güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz kolot peynirinin hava almaması da gerekmektedir. Bu sebeple kullanacağınız miktarda kolot peynirini aldıktan sonra kurutmadan ve nemlendirmeden saklamalısınız.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kolot peyniri buzlukta saklanır mı? Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir.
Kolot peynirinin dolapta saklanması önerilir. Direk güneş ışığı almamasına özen gösterilmeli ve kullanılacak miktar kadar kesilerek oda sıcaklığında çok fazla tutulmamalıdır. Peynirin kurumaması ve nemlenmemesine dikkat edilmelidir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Kolot peynirini sıcak yemeklere ekleyerek, dilediğiniz öğünü doyurucu hale getirebilirsiniz. Peyniri dilimleyerek ya da rendeleyerek tüketebilirsiniz. Her kullanımdan sonra peynirin hava almasını engellemelisiniz. Kolot peynirini kurutmadan ve nemlendirmeden saklamalısınız.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle bu lezzetle henüz tanışmamış ve tadını bilmeyen kişiler için çok daha fazla dikkat çeken kahvaltı durumu, kolot peyniri için özel bir durum değildir. Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Hazırlanan paketlerin derin dondurucuya hava geçirmez bir kap ya da dayanıklı bir folyoya sarılı olarak konulması önemlidir. Bölmek gerekmiyorsa derin dondurucuya orijinal paketinde koymanız daha iyi olur. Derin dondurucudan buzdolabına aktarılan peynirin 2-3 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Kuymağınızın istediğiniz esneklikte olması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullanacağınız peynir. Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Kaşar peynirine benzeyen kolot peyniri, aslında kaşar peynirinden farklı özellikler taşır.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Kolot peyniri lezzetli olmasının yanı sıra bir o kadar da faydalı. Hem vitamin hem de mineral bakımından epey zengin olan kolot peyniri, sağlık açısından epey faydalı. Hatta düzenli tüketimi öneriliyor.
Tulum peyniri, saklama bakımından rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olması sebebiyle tulum peyniri ürünlerini, saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez.
Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz kolot peynirinin hava almaması da gerekmektedir. Bu sebeple kullanacağınız miktarda kolot peynirini aldıktan sonra kurutmadan ve nemlendirmeden saklamalısınız. Ağzını kapatabileceğiniz bir saklama kabına koyarak buzdolabında sağlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Kullanılacak olan yere göre bazen hafifçe tuzlanır. Karadeniz mıhlama peyniri bazen hiç tuzlanmadan küçük buzdolabı poşetlerine konularak derin dondurucuda saklanır.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Peynirin bozulmaması için ne yapmalı? Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Kolot peyniri normal olarak tüketilebildiği gibi sıcaklıkla beraber eriyen yapısı sayesinde birçok sıcak lezzette kullanılmaktadır. Sıcakta erimesiyle sıcak lezzetlerde çoğunlukla muhlamanın(kuymak) ana malzemesi olarak kullanılır.
Kolot peyniri, vücutta ki iyi kolesterol seviyesini arttırarak kötü kolesterol seviyesini düşürme etkisine sahiptir. Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir besin olması sebebiyle kalp krizi ya da damar tıkanıklığı gibi hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirmektedir.
Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
Porsiyonlama gerekmiyorsa ürünün derin dondurucuya orijinal paketinde konulması daha iyi olur. Çözdürülme, mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalı. Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır. Kolot peynirinin tuz oranın az olması tatlılarda da kullanılmasına olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri