Tarihçe. Köyün eski adı 1941 yılı kayıtlarında Kivah olarak geçmektedir. Daha önceleri Mardin ili İdil ilçesine bağlı olan köy, 1990 yılında yeni kurulan Şırnak ili İdil ilçesine bağlanmıştır. 1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köye, 2010 yılından sonra dönüşler olmuştur.
1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köye, 2010 yılından sonra dönüşler olmuştur.
Yezidilikte tanrı, Dünya'nın sadece yaratıcısıdır, sürdürücüsü değildir. Tanrısal iradenin vücut bulması için Düşmüş Melek, bir nevi aracılık rolü üstlenmiştir. Düşmüş melek, Melek Tavus olarak adlandırılır ve bir tavus kuşu ile simgelenir.
Yezidiler ya da Ezidiler çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa verilen isimdir. Bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına Yezidilik ya da Ezidilik denilmektedir. Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak'ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Yezidiler, "Tanrı tarafından seçilmiş" bir halk olduklarına inanıyor ve birçoğu Şeyh Adi'nin vahiy aldığını kabul ediyor. Melek Tavus'u ise "şeytan" olarak değil, Azda'nın (Allah'ın) doğruyu yanlışı göstermek için gönderdiği bir elçi olarak görüyorlar. Bu yüzden "şeytan" adını hiç kullanmıyorlar.
Yezîdî inancının merkezinde Tanrı ile birlikte O'nun yarattığı yedi melek ve bu melekleri idare eden Melek Tâvus bulunmaktadır. Tanrı inancı açık biçimde ortaya konulmamakla beraber Yezîdîler bin bir ismi arasında en sevileni Hudâ olan, yedi kat göğü ve yeri yaratan, mutlak kādir bir tanrının varlığına inanmaktadır.
Ezidiler'de de sünnet uygulamasının olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki her doğan erkek çocuğu -dünyaya ölü olarak gelse bile- sünnet edilirdi. Sünnet edilen ölü erkek çocuğunun yine aynı şekilde bir kirvesi olurdu.
Yezidi inancına göre kastlar arası evlilik hiçbir şekilde söz konusu değildir. Kişi ancak içinde doğduğu kasttan biriyle evlenebilir. Yezidiler, başka inançtan biriyle de evlenemezler.
Meshaf-ı Reş, diğer adıyla Kitab-el Esvad yani Kara Kitap, Ezidilikte Kitâbü'l-Cilve ile birlikte kutsal sayılan iki kitaptan biri. 15. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bu kitap, Ezidilerin kutsal kitabıdır.
Ezidi inanç sisteminin kurucusu ve peygamberi olarak kabul edilen Şeyh Adi bin Musafir, aslen Hakkârili olup Lübnan'a göçmüş bir ailenin çocuğudur. 1072 yılında Baalbek'te doğmuştur.
Ezidilik bir bütünlüğe ve tek tanrıya inanır yani monoteist bir inançtır. Tanrıya, Ezidilikte “Xweda“ denir, kelime anlamı ise; “kendini yaratan“dır [1]. Tanrıdan sonra, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamda da adları geçen yedi melek gelir. Bu melekler, Ezidilerin günlük dualarında yer alırlar.
İkinci olarak Yezidilikte oruç ibadeti de vardır. Bunlar müritler için ayrı , din adamları için ayrıdır. Müritler Eylül ayının 3 ile 5'inci günleri arasında ya da kimi kaynaklara göre Aralık ayının ilk Salı Çarşamba ve Perşembe günlerini kapsayan 3 günlük bir oruç ibadeti ile sorumludurlar.
SUSKUNLUĞA GÖMÜLEN EZİDİ SOYKIRIMI'NIN DOKUZUNCU YILI. Bin yıldır fermanlarla işlenen katliamlar 3 Ağustos 2014'te IŞİD eliyle soykırıma dönüştü. Ezidilerin deyişiyle 73. fermanla beş bin Ezidi öldürüldü. Şengal ve çevresinde bugüne kadar 85'ten fazla toplu mezar tespit edildi, bunlardan sadece 15'i açıldı.
Melek Tavus'un diğer adı "şeytan"dır, bu nedenle Ezidilerin yanlış bir şekilde şeytana tapanlar olarak damgalanmasına yol açmıştır. Ezidiler ruhun başka bedenlerde can bulabildiğine, devam eden yeniden doğumlarla kademeli bir şekilde günahlardan arınılabileceğine, bu nedenle cehennemin gereksiz olduğuna inanırlar.
Şanlıurfa-Viranşehir'de Zevra(Işıklı) köyünde Ezidilerin mezarları tahrip ediliyor, topraklarını sürmek için kullandıkları traktörlere zarar veriliyor, köy merkezine girmelerine engel olunuyor, tehdit ediliyorlar.
Mavi renk giysi giyilmiyor. Ezidilik, pek çok dinden inançtan parçalar almış ezoterik (sadece o inanca bağlı olanlara anlatılan) bir din olduğu için mavi yasağını anlıyoruz. Ezoterik bütün inançlarda renklerin bir hiyerarşisi vardır. Bektaşilikte de mavi, Muaviye'nin ve Yezid'in rengi olarak lanetlenmiştir.
İstanbul. Ezidiler bugün, Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) bayramını kutluyor. Ezidiler her yıl Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk çarşamba gününü, dünyanın Tanrı tarafından mayalandığı ve böylelikle yaşamın başladığı gün, yani yılın başı olarak kabul edip kutlar.
Yezidiler üzerinde ciddi araştırma yapan tüm araştırmacılar, Yezidilik hareketinin temelini, Şeyh Adi b. Müsafir'in Adeviyye tarikatının teşkil ettiğini ve Yezidilerin bunların bir devamı olduğunu kabul etmişlerdir[76] .
Yezidilik, belirli ailelere özgü, dışardan herhangi birinin kabul edilmediği etno-dinsel bir inançtır. Yezidiliğin ne zaman ve kimin tarafından kurulduğu, menşei, temel inanç figürleri hakkında çözüme kavuşmamış tartışmalar devam etmektedir. Klasik İ slam kaynakları Yezidiliğin Sünni bir mutasavvıf olan Adi. b.
Yahudilerin çoğunluğu İsrail Diyarı'na yerleşmiş olan (aynı zamanda İbraniler olarak da bilinen) eski İsrailoğullarının soyundan gelir. İsrailoğulları ortak soylarını İshak ve Yakub üzerinden biblik ataları İbrahim'e kadar izlerler.
Yezidi Soykırımı (Yezidiler tarafından anılan ismiyle 73. Ferman), Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD veya İslam Devleti olarak da adlandırılır) Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilmiştir.
ye, börülce, lahana, marul gibi yiyecekleri yemezler.
Yezidi inanç sisteminin kurucusu ve peygamberi olarak kabul edilen Şeyh Adiy (1072-1162), Müslüman inançlı bir sufi olarak kabul edilmektedir.
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Şengal'de (Sincar) Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın üzerinden 9 yıl geçti. 3 Ağustos 2014'te gerçekleşen katliamda acılar ilk günkü gibi taze. Saldırıda kadın ve çocukların da içinde olduğu binlerce insan hayatını kaybetti, binlercesi de IŞİD tarafından kaçırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri