Özel isim adından da anlaşılacağı gibi özeldir, yani bir şeyin kendisine aittir. Özel isimler, etiket isimlerdir; varlıklara sonradan takılmış hususî adlardır. Cins isimlerdeki gibi nesne ile kelime arasında tam bir ilişki yoktur. Özel isimlerin sahipleri tanınmazsa zihinde bir varlık, kavram oluşmaz.
Özel isim veya özel ad, "tek" ve "özel" olan varlıklara ve kavramlara verilen belirleyici Ad Evrende eşi olmayan varlıkları ve bazı önemli soyut kavramları belirtmekte kullanılır.
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
Cins isimler; aynı çeşitten olan canlı cansız tüm kavram ve varlıklara verilen ortak isimlerdir. Bu isimler, özel isimlerde olduğu gibi belli tek nesne ya da varlığı göstermemektedirler. Aynı çeşitten olan kavram ve varlıkların birisine, bir kısmına ya da hepsine isim olan sözlerdir.
Varlıklara verilişine göre özel isim ve cins isim olarak ikiye ayrılır. Özel isimler tek olan ve eşi benzeri bulunmayan isimlerdir. Özel isim örnekleri neler olduğuna bakacak olursak kişi isimleri olarak görürüz. Cin sisimden farkı ne, baktığımızda ise cins isim doğada hemen her şeyde bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Cins İsmi
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir. Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza...
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimlerine cins isim denmektedir. Bu bağlamda belli başlı bazı durumlar üzerinden ele alındığı vakit, bunlar ortak şekilde aynı eşliğinde suretiyle ifade edilir. Hem insan vücudu hem de günlük yaşamda canlı ve cansız birçok farklı durum için cins isimler ön plana çıkmaktadır.
Köy isimleri her zaman için büyük yazılmaktadır. Çünkü bu isimler özel isim olarak geçmektedir. Şehir adları büyük harfle başladığı gibi köy isimleri de büyük harfle başlamaktadır. Örneğin, Yeşiltepe köyü, Kadirli köyü, Cıbrıklar köyü gibi.
Kızılay {özel isim}
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Özel adlar büyük harfle başlar: 1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.
Karadeniz {özel isim}
Adiyaman {özel isim}
Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar:
Sarıkız, Fino, Karabaş, Maviş, Karakız, Beyaz Kanat, Aşkar vb.
Cins isimler: gaz, bitki, insan. 2. Özel isimler: Kızılırmak, Sivas, İsmail.
Kullanılan eşyaların ve araçların isimleri de cins isimlere örnek verilebilir. Akrabalık ve aile ilişkilerini ifade eden kelimeler de cins isim örnekleri olarak verilebilir. Bitki ve hayvan isimleri de cins isimleri ifade etmektedir. İş ve meslek isimleri de cins isimleri belirtmektedir.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Cins, birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türler topluluğu.
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb. ***Topluluk adları çoğul eki (-ler, -lar) alabilirler.
Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Türkçe kökenli ve özel isimler ülkemizde son yıllarda giderek tercih edilmektedir. Bu tür örnek isimlerden birisi de Doğa ismidir.
Televizyon sözcüğü, Yunanca uzak anlamındaki tele ve Latince görmek anlamındaki visio sözcüklerinden, 20. yüzyıl başlarında türetilmiştir. Sonradan Türk Dil Kurumu tarafından televizyon sözcüğüne karşılık olarak uzgöreç ve uzgörüm kelimeleri önerilmiştir ama bu kelimeler benimsenmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri