Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.
Sırpsındığı savaşı; Osmanlı Devleti ile Sırp, Bulgar, Macar, Eflak ve Bosna Krallığı'ndan oluşan Haçlı İttifakı arasında yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin padişahı 1. Murad döneminde yapılan Sırpsındığı Savaşı tarihi 1364'tür.
Çirmen Savaşı, 1371 senesinde Sırpların başlattığı bir intikam savaşıdır. Çirmen konumunda I. Murat komutasındaki 800 kişilik ordu ile Sırpların 20000 kişilik ordusu arasında gerçekleşmiştir.
Çirmen Muharebesi(1371) || 70.000 Sırp'a Karşı 800 Osmanlı #2 1.MURAD HÜDAVENDİGAR - YouTube.
1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı; Osmanlı Devleti'nin üstünlüğüyle sonuçlanmış ve Osmanlılar Batı Trakya'nın güvenliğini sağlamışlardır. Peki, Haçlılarla ilk kez savaşan Osmanlı padişahı kimdir? 1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı ile Haçlılarla ilk kez savaşan Osmanlı padişahı I. Murad'dır.
İlgili 28 soru bulundu
Haçlı Seferleri ya da Haçlı Akınları, 1096-1272 yılları arasında, Avrupalı Katolik Hristiyanların, Papa'nın isteği ve çeşitli vaatleri üzerine, genellikle Müslümanların elindeki Orta Doğu toprakları (Kutsal Topraklar kabul edilir) üzerinde askeri ve siyasi kontrol kurmak için düzenledikleri akınlar bütünüdür.
Selahaddin Eyyubi'nin adını ölümsüzleştiren olay, hakimiyet sahasının genişlediği o yıllarda yaşandı. Ordusuyla birlikte 1187'de Haçlıların üzerine yürüdü. Hittin Zaferi'nin ardından 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlılardan geri aldı. Hayatı savaşlarla geçen Selahaddin Eyyubi 4 Mart 1193'te vefat etti.
Orhan Gazi veya Orhan Bey (Osmanlıca: اورخان غازی; d. 1281, Söğüt – ö. 27 Mart 1362, Bursa), Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı. 1326 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bırakmıştır.
Çirmen Savaşı, 26 Eylül 1371 tarihinde 800 Osmanlı akıncısının 70.000 kişilik Sırp ordusuyla karşı karşıya geldiği, tarihe adını yazdıran bir savaştır. Lala Şahin Paşa'nın komutanlığında yürütülen Çirmen baskınında, akıncıların ve komutanlarının izlediği taktikler ve cesaretleri sayesinde muharebeyi kazanabilmişlerdir.
Kemal'in anlatımıyla “Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi. şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!”
1389 yılında Kosova Ovası‟nda Sultan Murad Hüdavendigâr‟ın komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Sırp Prens Lazar‟ın önderliğindeki Balkan Birliği arasında Birinci Kosova Savaşı meydana gelmiştir. Bu savaşla ilgili olarak Sırplar bir efsane oluşturmuşlardır.
Kosova Meydan Muharebesi; 1. Murad önderliğindeki Osmanlı Devleti ile Sırp kumandan Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki Sırp, Hırvat, Arnavut, Leh, Macar ve Çeklerden oluşan Haçlı kuvvetleri arasında yapılmıştır. Sonunda Osmanlı Devleti'nin kazandığı 1. Kosova Savaşı'nın tarihi, 1389'dur.
Karşısına çıkan Lala Şahin Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusu sayıca çok az, 800 kişi öncü birliktir ancak taktiksel yönden bu kuvvet yüksek manevra kabiliyetine ve daha üstün taktiklere sahipti.
Sırpsındığı Savaşı Balkanlarda yaşanan ve Osmanlı Devleti'nin zafer kazandığı bir savaştır. Savaşın sonuçları Osmanlı ve Türk tarihi açısından büyük bir önemi vardır. Sırpları ve Osmanlı Devletini karşı karşıya getiren bu savaşa farklı devletler de katılmıştır.
Edirne'nin fethedilmesine dair cevabı merak edilen bir diğer soru ise Edirne hangi savaşla alındı? sorusudur. Edirne; I. Murad tarafından, Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında 1361 yılında gerçekleşen Sazlıdere Savaşı sonrası alınmıştır.
Öncelikli amacı Sırbistan'ı işgal etmek ve ardından Belgrad-Kosova yönünde ilerleyerek Arnavutluk'ta olduğunu düşündüğü Osmanlı ordusunu arkadan vurmak, en kötü ihtimalle de Kosova Ovası'nda hazır bekleyerek kendisi için en avantajlı noktada Türkler'i meydan savaşına mecbur bırakmaktı.
Savaş meydanını gezdi, tarihi olayları not aldı. Bütün bunlara rağmen Thermopylae savaşının gerçekçi bir yanının olmadığını, savaşın kurgusal yanları da olduğunu açıkladı. Öncelikle filmde özellikle vurgulanan güç ile başlayalım. Filmde Spartalıların Perslere karşı direnen tek ve en büyük kuvvet olduğu öne sürülüyor.
Gözünü budaktan esirgemeyen ve filmlere, romanlara, şiirlere kadar konu olan akıncılar, 1595'te Veziriazam Sinan Paşa'nın vergi hırsı yüzünden ortadan kalkmışlardı.Osmanlı sınırlarında, süratle hareket edebilen hafif süvariler bulunur, 'akıncı' denilen bu birlikler savaşlardan önce düşman topraklarına girerek her ...
Osmanlı Devleti'nde ilk akıncı beyi Evranos Bey'dir. Zikredilen akıncı aileleri ise sonraki akınlarda meşhur olmuşlardır. Akıncıların en önemlileri dalkılıç ve serdengeçti adı ile anılırdı.
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir.
637 yılının Nisan ayında Halife Ömer, şehrin teslimini almak için Kudüs'e şahsen gitti. Patrik de Ömer'e teslim oldu. Kudüs, Râşidîn Halifeliği'nin eline geçti.
Haçlılarca tahrip edilen Mescid-i Aksa'yı kendi elleriyle süpüren ve gül yağıyla yıkatan Selahaddin Eyyubi, Harem-i Şerif'i Hristiyanlara ait sembollerden arındırdı. Fethin ardından Kubbetü's Sahra'daki haçın indirilmesinin ardından 88 yıl boyunca duyulmayan ezan sesi tekrar şehrin semalarında yankılanmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri