Sağlık ekonomisiyle ilgili ilk uluslararası konferans ise 1973'te düzenlenmiştir (Karabulut, 1998: 28). 1972 yılında Grossman, sağlık ekonomisinin en önemli yapıtlarından birisi olarak kabul edilen “On the Concept of Health Capital and the Demand for Health”'i (Grossman, 1972) yayınlamıştır.
Bu konu ile ilgili olarak yapılan ilk çalışma 23 Temmuz 1851 yılında Paris'te düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı'dır. Konferansa Fransa, İngiltere, İspanya, Osmanlı İmparatorluğu, Toskana, Avusturya, Sicilya, Vatikan, Portekiz, Sardinya, Yunanistan ve Rusya olmak üzere 12 ülke katılmıştır.
1948 DSÖ Tüzüğü'nde sağlığın tanımı şu şekilde yapılmıştır: Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumu.
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) / T.C. Dışişleri Bakanlığı Teşkilatın Amacı: Dünya Sağlık Teşkilatı'nın Anayasasında yer alan temel amacı "Tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmaları" olup, Teşkilat bu amacı gerçekleştirmek üzere uluslararası sağlık çalışmalarının yönetimi ve eşgüdümünü sağlamaktadır.
İlk Uluslararası Konferans Fransızların öncülüğünde 12 ülkenin katılımıyla 23 Temmuz 1851 tarihinde Paris'te toplanmıştır. Konferansın sonucu Uluslararası Sağlık Tüzüğü olmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür.
1978 yılında Kazakistan'ın Alma Ata kentinde uluslararası bir konferans yapıldı ve “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramının ve modelinin tarif edildiği bir bildirge yayınlandı.
Bundan 40 yıl sonra, Alma-Ata'nın “2000 yılında herkes için sağlık” hedefinden çok uzaklaşıldığı bir dönemde, 25 Ekim 2018'de, yine Kazakistan'nda, bu sefer şimdiki başkent olan Astana'da “Temel Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı” toplanmıştır.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Ayrıca özel kesime dayalı kalkınmayı sağlayacak ülke içinde tecrübe, bilgi ve birikimin olmayışı nedeniyle bu anlayış terk edildi ve 1930'lu yıllarda devletçilik ilkesine dayalı bir ekonomi modeline geçildi.
Sağlığın geliştirilmesi, bireyin kendi sağlığını geliştirme ve kendi sağlığı üzerindeki kontrolünü arttırma gücünü kazanması olarak tanımlanmıştır. Pender'e göre sağlıklı yaşam biçimi davranışları özetkililik, sağlık sorumluluğu, egzersiz, beslenme, kişilerarası ilişkiler ve stres yönetimidir (Pender 1996).
Tedros Adhonam Ghebreyesus (Ge'ez: ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ; d. 3 Mart 1965) 2017'den beri Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü olarak görev yapan Etiyopyalı bir mikrobiyolog ve uluslararası kabul görmüş sıtma araştırmacısıdır. Afrika Birliği tarafından onaylanan ilk doktor olmayan ve ilk Afrikalı'dır.
Türkiye'nin "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa, 12 Mart 2003 tarihinde TBMM'de kabul edildi.[1] 15 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
'Sağlığı geliştirme' adına ilki 1986 yılında Ottawa'da olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önderliğinde seri konferanslar ve toplantılar düzenlenmiş, küresel ve bölgesel eylem planları ortaya konulmuştur.
“Sağlık hakkı” ya da daha açık haliyle mümkün olan en yüksek sağlık stan- dardına sahip olma hakkı ilk olarak 1946'da yayınlanan DSÖ Anayasası'nda yer almıştır: “Mümkün olan en yüksek sağlık standardına sahip olmak, ırkı, dini, politik Page 3 46 • Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi inancı, ekonomik ve sosyal durumu ...
6-12 Eylül 1978'de Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata'da toplanan TSH Konferansı'nda bu hedefe varmak için izlenecek uluslararası politika önerileri belirlenmiştir. "Uluslararası sağlık sözleşmesi" kimliğini kazanmıştır.
14.12.1983 tarihinde yayımlanan, 181 sayılı “Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” Sağlık Bakanlığı'nın kurulması, teşkilat ve görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir (181 sayılı KHK, md.1).
Cumhuriyet dönemi ilk yazılı sağlık planı olarak da adlandıracağımız “Birinci On Yıllık Milli Sağlık Planı” 1946 tarihindeki Yüksek Sağlık Şurası'nca onaylanmıştır. Bu plan Sağlık Bakanı Dr. Behçet Uz tarafından 12 Aralık 1946'da açıklanmıştır.
Almatı Zirvesi, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulması kararının ardından, Sovyetler Birliği'ni oluşturan on beş cumhuriyetten on birinin katıldığı bir toplantıdır.
Türkiye sağlık alanında oldukça kapsamlı ve köklü bir reform programı olan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı 2003 ve 2010 yılları arasında uygulamaya koymuştur.
SMİTH'İN SAĞLIK MODELİ
Smith (1980) sağlığı dört boyutlu olarak ele almıştır. Klinik model: Sağlığın medikal modelidir. Hastalığın olmaması sağlık olarak tanımlanır. Bu modelde bakım öncelikle fiziksel rahatlamaya odaklanır.
Health Organization, Kluwer Law International, The Hague 2004, s. 15. yükümlülükler yaratan bir uluslararası andlaşma diğer yandan bu andlaşmayla kurulan yeni uluslararası hukuk kişisinin yani uluslararası örgütün amaç, işlev ve yetkileri ile organlarını düzenleyen temel normu teşkil eder.
Alma-Ata Bildirgesi: 1978 yılında Kazakistan'ın Alma-Ata kentinde Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Konferansı sonucunda yayımlanan bildirge, temel sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır.
Açık kaynaklardaki verilere göre Türkiye, 1957 ve 1998 arası dönemde 936 bin 663 anti-personel kara mayını döşedi. Türkiye'de 2021 Mart itibariyle toplamda 145,7 milyon metrekarelik kirletilmiş alanda 855 bin kayıtlı mayın bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri