Bundan 40 yıl sonra, Alma-Ata'nın “2000 yılında herkes için sağlık” hedefinden çok uzaklaşıldığı bir dönemde, 25 Ekim 2018'de, yine Kazakistan'nda, bu sefer şimdiki başkent olan Astana'da “Temel Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı” toplanmıştır.
Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı 25-26 Ekim 2018 tarihlerinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da toplandı.
1978 yılında Kazakistan'ın Alma Ata kentinde uluslararası bir konferans yapıldı ve “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramının ve modelinin tarif edildiği bir bildirge yayınlandı.
'Sağlığı geliştirme' adına ilki 1986 yılında Ottawa'da olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önderliğinde seri konferanslar ve toplantılar düzenlenmiş, küresel ve bölgesel eylem planları ortaya konulmuştur.
Öncelikli hizmet: hastalıklardan korumak, oluşumunu önlemek, her zaman için tedavi etmekten çok daha kolay ve ucuzdur. Bu yüzden korumaya yönelik hizmetlere öncelik verilmesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Dönem içerisinde, 1219 sayılı “Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun” ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gibi halen yürürlükte olan kanunlar yapılmıştır. Gerçekleştirilecek sağlık politikalarının ilkeleri belirlenmiştir.
Sağlık hizmetlerinin üç temel bileşenleri süreklilik, etkililik ve verimlilik olarak belirlenmiştir.
Sağlık ekonomisiyle ilgili ilk uluslararası konferans ise 1973'te düzenlenmiştir (Karabulut, 1998: 28). 1972 yılında Grossman, sağlık ekonomisinin en önemli yapıtlarından birisi olarak kabul edilen “On the Concept of Health Capital and the Demand for Health”'i (Grossman, 1972) yayınlamıştır.
Bunlardan en önemlisi, Ekim 1986'da Kanada'nın Ottawa şehrinde Birinci Uluslararası Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Konferansı yapılmış ve bu konferansta Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesine Yönelik Ottawa Sözleşmesi ortaya çıkmıştır.
6-12 Eylül 1978'de Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata'da toplanan TSH Konferansı'nda bu hedefe varmak için izlenecek uluslararası politika önerileri belirlenmiştir. "Uluslararası sağlık sözleşmesi" kimliğini kazanmıştır.
Bir yıl sonra, 1978 yılında, Kazakistan'ın o zamanki başkenti Alma-Ata'da (Almaty) hemen bütün ülkelerin ve ilgili uluslararası kuruluşların katılımı ile Temel Sağlık Hizmetleri (TSH) Konferansı toplanmıştır.
Stampar başkanlığındaki ara komisyon DSÖ Genel Kurulunun 24 Haziran 1948 tarihinde toplanması için tüm hazırlıklarını tamamlamış ve genel kurul bir aylık çalışması için İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Sarayında 48 ülkenin temsilcileri ile toplanmıştır.
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ Özünde, temel sağlık hizmetleri (TSH), belirli hastalıkları veya rahatsızlıkları tedavi etmek yerine, insanlara bakmakla ilgilidir.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Sağlık hizmetlerinin amaçları şu şekilde sıralanabilir; Fert ve topluma sağlıklı yaşam bilgisi, şuuru, isteği ve davranışı kazandırmak. imkanlara bağlı olmadan eşit, kaliteli ve ihtiyacı kadar vermek. Sağlık elde etmek, onu korumak ve geliştirmek yoluyla toplumu sağlıklı kılmaktır.
İlk Uluslararası Konferans Fransızların öncülüğünde 12 ülkenin katılımıyla 23 Temmuz 1851 tarihinde Paris'te toplanmıştır. Konferansın sonucu Uluslararası Sağlık Tüzüğü olmuştur.
Bu model içinde en yaygın kullanım bulan sağlık tanımı DSÖ'nün 1950'li yıllarda ortaya koyduğu tanımdır. Daha önce de belirtildiği gibi DSÖ, sağlığı "sadece hastalık ve sakatlığın olamaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali" olarak tanımlamaktadır.
Ottawa Konferansında açıklanan sağlığı geliştirme etkinlikleri ise şunlardır: Sağlıklı Kamu Politikaları Oluşturmak, • Destekleyici Çevreler Yaratmak, • Toplum Etkinliklerini Güçlendirmek, • Kişisel Becerileri Geliştirmek, Sağlık Hizmetlerinin Yeniden Düzenlenmesi olarak sıralanabilir.
CEVAP: Dünya Sağlık Örgütü'nün merkezi İsviçre'nin Cenevre kentindedir.
Türkiye sağlık alanında oldukça kapsamlı ve köklü bir reform programı olan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı 2003 ve 2010 yılları arasında uygulamaya koymuştur.
Dünya Sağlık Teşkilatı, Anayasasının 26 üye ülke tarafından onaylanmasının ardından, 7 Nisan 1948 tarihinde resmen kurulmuştur. Dünya Sağlık Asamblesi, İcra Kurulu ve Sekretarya Dünya Sağlık Teşkilatı'nın ana organlarını teşkil etmektedir. Dünya Sağlık Asamblesi her yıl Mayıs ayında Cenevre'de düzenlenmektedir.
“Sağlık hakkı” ya da daha açık haliyle mümkün olan en yüksek sağlık stan- dardına sahip olma hakkı ilk olarak 1946'da yayınlanan DSÖ Anayasası'nda yer almıştır: “Mümkün olan en yüksek sağlık standardına sahip olmak, ırkı, dini, politik Page 3 46 • Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi inancı, ekonomik ve sosyal durumu ...
Sağlık hizmetleri, kabaca üç gruba ayrılır. Birincisi koruyu sağlık hizmetleri, ikincisi iyileştirici ya da tedavi edici sağlık hizmetleri, üçüncüsü ise rehabilite edici ya da esenleştirici sağlık hizmetleridir.
Birinci basamak resmî sağlık kuruluşları: Aile hekimliği birimleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, sağlık evleri, AÇSAP (Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması) merkezleri, verem savaş dispanserleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 112 acil yardım istasyonları, halk sağlığı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri