Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir. Bunların yanı sıra makalemizde, sırt ağrısının nedenleri, türleri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi vererek, sırt ağrısıyla başa çıkmak için faydalı ipuçları sunacağız.
Sırt ağrısının birçok olası nedeni olsa da nefes darlığı, öksürük veya kilo kaybı gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız, bu daha ciddi durumları ekarte etmek için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
İlgili 20 soru bulundu
Stres altındaki kişi farkında olmadan omuzdaki kaslar kasarak “c” harfine benzeyen beyin omurlarının düzleşmesine neden olur. Bu düzleşme sonucunda ise sinirlerin omurilikten çıkış kısmı daralır ve sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu da sırt kaslarının gerilmesine ve sırt ağrısının oluşmasına neden olur.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Geçmeyen Sırt Ağrısı
Sırt ağrıları kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilir. Kimi zaman ise fibromiyaljiden osteoporoza kadar pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle, özellikle sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalı.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Sıcak ve soğuk kompres, esneme hareketleri ve lavanta yağı masajı evde uygulanabilecek doğal çözümlerdendir. Sırt ağrısı için hangi ağrı kesiciler kullanılır? Parasetamol, ibuprofen ve naproksen gibi over-the-counter ağrı kesiciler sırt ağrısı için yaygın olarak kullanılır.
Isınma ve Soğutma Uygulamaları: Sıcak uygulamalar (sıcak havlu veya ısıtıcı ped) veya soğuk uygulamalar (buz torbası veya soğuk kompres) sırt ağrısını hafifletebilir. Bu uygulamalar, kasların rahatlamasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Bu durumda “Üşütmeye bağlı sırt ağrısı nasıl geçer?” sorusu sorulmaktadır. Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir. Eğer sırt ağrınız varsa bir doktora danışarak uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz önemlidir.
Miyofasiyal ağrı sendromu olan kulunç, kasları ve etrafındaki yumuşak dokuyu etkileyen lokalize ağrı ile karakterize akut veya kronik bir durumdur. Kulunç ağrısı, bazı kasları ve kasları yerinde tutan ince doku örtüsünü içerir. Ağrı meydana gelen bölgeler bel, boyun, omuz ve göğsü kapsar.
Bilgisayar başında çok fazla oturan, gün içinde çok az hareket eden, yanlış duruş, oturuş ve beslenme alışkanlığına sahip ve çok fazla rüzgâr, soğuk hava vb. koşullara maruz kalan kişilerin sırt ağrılarının oluşumu kolaylaşır. Aynı zamanda aşırı kilo, korku ve ruhsal gerilimler de sırt ağrısı oluşumuna sebep olur.
Sırt ağrısı ne zaman ciddiye alınmalıdır? Sırt ağrısı, kırmızı bayraklar olarak adlandırılan bulguları taşıyorsa, 2-3 günden fazla ve şiddeti artarak devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kalp ağrısında bazen ilk belirti mide bulantısı, kusma ve terleme olabilir. Ayrıca sadece sırt ağrısı ile de kendini gösterebilir.
Kaslar ve sinirler stres altına girdiğinde ağrılı omuzlar ve sırt oluşur.
Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler. Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.
Sıcak veya soğuk uygulamaları, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi (manipülasyon) ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler omurga kaynaklı ağrıların yönetilmesinde önerilebilir. Bu tedavi modaliteleri omurga ve etrafında ağrı ve gerginliği azaltır ve ağrının azalmasında etkili olabilir.
Kürek kemiği ağrısı genellikle kötü duruş, kas gerilimi veya aşırı kullanım gibi sebeplerden kaynaklanır. Ancak, daha ciddi durumları dışlamak için bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir. Fizik tedavi, egzersizler veya ağrı kesiciler gibi tedavi yöntemleri, kürek kemiği ağrısının yönetiminde yardımcı olabilir.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Kas ağrısı çoğunlukla kol, bacak, omurga, karın ve kalçadaki kasları etkiler. Ancak vücudumuzdaki diğer kaslarda da ağrılar görülebilmektedir. Bu kaslarda ağrı dışında ortaya çıkabilen diğer belirtiler şunlardır: Kaslarda kasılma veya çekilme hissi.
Hangi Durumlarda Kullanılır: Sıcak uygulama genellikle kas gerginliği, sırt ağrısı, kas spazmları, eklem ağrıları ve bazı kronik ağrı durumlarında etkili olabilir.
Çünkü soğuklarla birlikte spazmlar, gerginlik ve hareket yeteneğinde azalma omurganın toleransını da azaltıyor, klima önünde uzun süre kalmak, açık araba camından gelen rüzgar, özellikle de terlemiş birisinde kaslarda spazma, omurgada katılık, gerginlik ve ağrılara yol açıyor.”
Nefes alırken orta ve üst sırtta ağrı yaşanırsa, genellikle kaburgalar arasındaki kaslarda veya arkalarında yer alan diyaframda gerginlik mevcuttur. İnterkostal nevralji, nefes alıp verirken ve öksürürken şiddetlenen ve kaburgalar arasında bıçak batması hissi veren akut sinir ağrısına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri