Öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri Devlet tarafından karşılanır. PMYO okullarından mezun olduğunuzda önlisans mezunu statüsünde olmuş olursunuz. Bu okulu kazandığınız taktirde, yatılı olarak eğitime başlanır. Bu 2 yıl boyunca okulda disipline dayalı bir eğitim verilir.
PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
Polislik eğitimleri ve süreleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir: POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) polislik eğitimleri 6 ay sürmektedir. PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) polislik eğitimleri 2 yıl sürmektedir. PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) komiserlik eğitimleri 11 ay sürmektedir.
Polis Meslek Yüksekokulları
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Polis Meslek Yüksekokulları ise sadece ön lisans mezunlarına yöneliktir. Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
İlgili 28 soru bulundu
1991'de Polis Akademisinin bünyesinde Fakülte ve Yüksekokullar (FYO) adlı bir yapılaşma olmuş, öğrenciler resmen FYO'ya alınmaya başlanmıştır. 2001'deki yeni bir yapılanmanın ardından Polis Akademisinin 4 yıllık lisans eğitimi işlevi, Güvenlik Bilimleri Fakültesine devredildi.
Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır.
Yaş şartı ise, sınavın yapılacağı yılın ekim ayının ilk günü itibaren 18 yaşını tamamlayan ve sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihinden itibaren 26 yaşından gün almamış olma şartı da bulunuyor. Başvuruları ise, polis Akademisi sitesi üzerinden alım duyurusu yayınlandıktan sonra yapılması gerekir.
PMYO' dan mezun olan öğrenciler Emniyet Teşkilatının çeşitli kadrolarına polis adayı olarak atanırlar.
Önlisans Mezunları Polis Meslek Eğitim Merkezi'ne, yani POMEM'e Başvuru Yaparak Polis Olabilirler. Önlisan Mezunu POMEM Alımı 2 sezondur Yapılmaktadır. POMEM Alımında geçerli yaş şartı; 18 yaşından küçük olmamak ve 30 yaşından gün almamış olmaktır.
Bunun yanında ise, boy kilo orantısı anlamına da gelen, beden ve kitle indeksi ise 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olması gerekir. POMEM YAŞ SINIRI VAR MI? Polis olabilmek için belirlenmiş olan bir yaş sınırı vardır. Bu sınır ise, reşit olmak yani 18 yaşına girmiş olmak ve 30 yaşını geçmemek şartıdır.
TYT puan türünden en az 260,00 puan (PMYO kılavuzuna göre taban puanı) aldıktan sonra PMYO'ya başvuru yapacaksınız.
Ankara (Akyurt) İstanbul (Arnavutköy), Mersin, Karabük, Bilecik, Karabük, Çankırı, Amasya (Merzifon), Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Kırşehir, Trabzon ve Konya (Ereğli) olmak üzere toplam 36 okulda eğitim vermektedir.
Polis Meslek Yüksekokulları(PMYO), iki yıllık eğitim- öğretim süreci sonunda öğrencilerini polis memuru olarak yetiştiren Polis Akademisi kurumlarıdır. PMYO okullarından mezun olduğunuzda önlisans mezunu statüsünde olmuş olursunuz. Bu okulu kazandığınız taktirde, yatılı olarak eğitiminize başlayacaksınız.
Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler. İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
Polislerde şark görevi, polislerin atanmasından 2 yıl sonra zorunlu olarak yapılması gereken bir görev olup, genellikle doğu illerine atanarak yapılır. Kişi 2 yılın sonunda ya tercihini yapar ya da ipka vererek görevini erteler. İpka; o yıl içinde mazeret sunarak şark görevini ertelemektir.
Polislerin şark görevi kapsamında bulunan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve ilçeleridir.
Polis meslek yüksek okulu mezunları sadece emniyet genel müdürlüğüne bağlı olarak farklı kurumlarda göreve başlayabilmektedirler. Pmyo mezunu olan her öğrenci mutlaka kurum tarafından ataması yapılmakta ve iş hayatına atılmaktadırlar.
Haftasonları evci izni ve mazeret izni olmadan çıkamazsın, yatılı zorunlu.
Her türlü alkollü içki ve keyif verici maddenin kullanılması, taşınması, okula getirilmesi, kurumda muhafaza edilmesi yasaktır. giremezler. Elektrik, kalorifer, radyo, televizyon, bilgisayar, telefon, ses yayın vb. cihazlar ve tesisler ile izinsiz ve yetkisiz olarak oynamak ve bunları kurcalamak yasaktır.
Polis Yüksek Öğretim Kanunu'na göre Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri parasız yatılı ve resmi üniformalı eğitim görmekte olup, öğrencilerin beslenme, barınma ve sağlık giderleri ile diğer hakları Devletçe karşılandığından burs verilmesi söz konusu değildir.
KPSS 2023 POLİSLİK ATAMA PUAN TÜRÜ
Lisans mezunlarının Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis olarak görev alabilmesi için KPSS puan şartı aranır. Polislik başvuruları için KPSS P3 puan türü dikkate alınmaktadır. KPSS P3 puanı ile POMEM ve PAEM'e başvuru yapılabilir.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
POMEM'e başvuru yapabilmek için ilk şart önlisans veya lisans mezunu olmaktır. Farklı olan diğer şart ise POMEM'e başvuru yaparken dikkate alınan sınav puanıdır. PMYO, YKS puanı ile başvuru alırken, POMEM, KPSS ile başvuru kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri