Sırt Ağrısı Tedavisi Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir.
Hafif ve orta şiddetteki sırt ağrıları için over-the-counter (reçetesiz satılan) ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İbuprofen veya parasetamol gibi ilaçlar genellikle bu amaçla tercih edilir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Akut sırt ağrılarında çoğunlukla ilaçla tedavi tercih edilir. Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar, çeşitli nedenlerle oluşan sırt ağrısının hafiflemesinde fayda sağlayabilir. Kas gevşeticiler, sırt ağrısı tedavisinde başvurulan bir diğer ilaç türüdür.
Sıcak ve Soğuk Kompres: İlk 24-48 saat içinde soğuk kompres, sonrasında sıcak kompres ağrılı bölgeye uygulanabilir. Bu yöntem, ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Egzersiz: Düzenli egzersiz, sırt kaslarını güçlendirir ve esnekliği artırır. Yüzme, yürüyüş ve yoga sırt ağrılarına iyi gelebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Sırt ağrısının nedenleri skolyoz ve kifoz gibi omurga eğrilikleri, kalp rahatsızlıkları, tüberküloz, mide, yemek borusu, safra kesesi ve pankreas bezinin hastalıkları veya tümörleri olabilir. Ayrıca omurga tümörleri de sırt ağrısı nedenlerindendir.
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
Panküronyum (Pavulon), uzun etkili bir kas gevşeticidir ve uzun süreli operasyonlarda tercih edilir.
Kas gevşetici, iskelet kası işlevini etkileyen ve kas tonusunu azaltan bir ilaçtır. Kas spazm, ağrı ve hiperrefleksi gibi semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir.
Özellikle uzun süreli yapılan ya da yorucu geçen egzersizler sonrasında kas ağrısını hafifletmek için kas gevşeticiler büyük yardımcı oluyor.
Sırt Ağrısının Nedenleri
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
Isınma ve Soğutma Uygulamaları: Sıcak uygulamalar (sıcak havlu veya ısıtıcı ped) veya soğuk uygulamalar (buz torbası veya soğuk kompres) sırt ağrısını hafifletebilir. Bu uygulamalar, kasların rahatlamasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Düşme sonrası ani başlayan sırt ağrılarında ortopedi bölümüne veya acil servise, göğüs bölgesinde bastırıcı tarzda ağrının eşlik ettiği sırt ağrılarında acil servise başvurulmalıdır.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.
Ağrılı (istemsiz) kas kasılmalarının (spazmlar) giderilmesi için önerilen günlük doz günde üç kez 2-4 mg tablettir. Şiddetli vakalarda, geceleri 2-4 mg'lık ek bir doz alınabilir. Sinirsel bozukluklara bağlı olarak artan kas kasılmasının tedavisinde doz, hastanın bireysel ihtiyacına göre ayarlanacaktır.
Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanım süresi genellikle en fazla 10 gün olarak belirlenir. Bu sürenin ne kadar olacağına doktor karar verir. İlaçların etki edebilmesi için su ile birlikte ve tok karnına alınması gerekir.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
ARVELES, steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSA 'ler) olarak adlandırılan ilaç grubundan bir ağrı kesicidir.
Çizgili kaslarda kalsiyum salınımını inhibe eder, eksitasyon-kontraksiyon keneti bozulur; çizgili kaslarda gevşeme meydana gelir. *Beyin (inme gibi) ve omurilik lezyonları nedeniyle oluşan nörolojik hastalıklardaki kronik spastisiteye karşı kullanılır. İskelet kaslarındaki spazm ve ağrılı krampları gevşetir.
Kas spazmlarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabilecek en iyi şey, etkilenen kası germek ve ona masaj yapmaktır. Spazm bacaktaysa, kalkıp dolaşmak iyi gelebilir. Buz veya ılık bir banyo yapmak ya da bir termofor kullanmak gibi sıcak uygulamaları denenebilir.
Kas ağrısı çoğunlukla kol, bacak, omurga, karın ve kalçadaki kasları etkiler. Ancak vücudumuzdaki diğer kaslarda da ağrılar görülebilmektedir. Bu kaslarda ağrı dışında ortaya çıkabilen diğer belirtiler şunlardır: Kaslarda kasılma veya çekilme hissi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri