HDD harddiskler, CD mantığıyla çalışırlar ve verileri okumak ve yazmak için içlerinde sürekli dönen bir parçaları vardır. SSD ise USB bellek gibidir ve sadece çiplerden oluşur. Ayrıştırıcı özelliği ise hız farkıdır. Solid – State Drive, Hard Disk Drive tiplerine göre yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.
SSD, Solid State Drive kelimesinin kısaltmasıdır. SSD, dilimize “Katı Hal Sürücüsü” olarak çevrilmiştir. SSD'nin hareket edebilecek biçimde tasarlanması en önemli özelliğidir. SSD üzerinde mekanik parçalar bulunmaz ve SSD diskler, bellek yongaları ile dahili devrelerden oluşur.
SSD (Solid State Disk), Türkçe'ye "Katı Hâl Sürücü" şeklinde çevrilmektedir. SSD'ler sabit disklerin yerini alan ve onlardan daha hızlı, kompakt ve güvenli veri depolama aygıtlarıdır.
SSD kullanımının ana amacı veri işleme ve depolama olduğundan SSD alırken öncelikle SSD'nin veri okuma-yazma hızına dikkat edilmelidir. Okuma-yazma hızları SSD'lerin üzerinde belirtilirler ve okuma-yazma hızının yüksek olması SSD'nin de iyi bir SSD olup olmamasıyla doğru orantılıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Tavsiye edilen en iyi SSD markaları arasında: Sandisk, Samsung, WD, Corsair, MSI, Kingston, K,oxia, Hikvision, Leven yüksek depolama alanları, okuma ve yazma hızları ve uzun süreli kullanım imkanlarıyla kullanıcıların sıkça tercih ettiği SSD'ler arasında yer alıyor.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
Katı hal sürücüsü (SSD) takmak ve RAM'i artırmak Masaüstü PC veya laptop performansını artırmanın iki kolay ve uygun maliyetli yoludur. Yeni sayılabilecek sistemler bile HDD'nin bir SSD'ye yükseltilmesiyle önemli performans artışları sağlayabilirler.
SSD'lerin sağladığı bir başka avantaj ise bilgisayarın ısınmasını aza indirgemesidir.
Bir bilgisayar çalışırken HDD ya da SSD fark etmez, depolama birimlerinden çok daha hızlı yanıt alıp verme gücüne sahip olduğu için verilerin bir kısmı depolama biriminden RAM'lere taşınır. RAM'lerin geçici bellek olmasının temel nedeni budur. Birçok veri yazılı silinir, yani veriler uzun süre saklanmaz.
SSD'ler ise HDD'lerin yerine takılarak bilgisayarı daha hızlı ve güncel hale getirilmesine yardımcı olurlar. Bunun yanında sizin bilgisayarınızı daha keyifli bir şekilde kullanmanıza da vesile olacaktır.
SSD, sabit disk sürücülerde (HDD) bulunan plaklar ve diğer mekanik mekanizmalar yerine DRAM bellek yongaları veya NAND Flash kullanılarak üretilmektedir.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
SSD türlerini SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express olmak üzere 6 kategoriye ayırabiliriz. Yaygın olarak kullanılan SATA, PCIe ve M.2 SSD modelleri, performans konusunda ciddi farklara sahiptir.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
Aynı bütçe üzerinden bir karar vermeniz gerektiğinde SSD daha pahalı bir yapıya sahiptir ve HDD'e kıyasla, aynı bütçede, daha düşük depolama alanı ancak daha hızlı veri aktarım imkanı sunar.
Takabilirsin. SATA SSD'de takabilirsin M.2 SSD'de. Yalnız anakart modelin de önemli. Anakartın da kaç adet SATA portu var ise o kadar, kaç tane M.2 yuvası var ise o kadar takabilirsin.
SSD'ler, geleneksel hard diskler (HDD) ile karşılaştırıldığında daha hızlı, daha sessiz, daha dayanıklı ve daha az enerji tüketen cihazlardır. Bu nedenle, bilgisayarınızın performansını ve verimliliğini artırmak istiyorsanız SSD almak iyi bir seçenek olabilir.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
SSD hızı IOPS hızı ile ölçülür %100 doluluk oranıyla %1 doluluk oranı arasında IOPS hızında ya da Tepkime hızında Önemli ölçüde performans kaybı yaşanmaz. Sadece Dosya aktarımı yaparken Okuma yazma hızlarında düşük olur.
Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri