ÜRETİM GİDERLERİ-İşçilik Üretilen mamulle ilişkisine göre işçilikler ikiye ayrılır. Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.
İşçilik üretim için harcanan insan emeğinin parasal tutarıdır. İşçilik giderlerinin genel özellikleri şunlardır; Saklanması, stoklanması ve biriktirilmesi mümkün olmayan bir giderdir. Saatlik, günlük, aylık ücretlere sosyal mevzuat ve toplu sözleşme hükümlerine göre ilaveler yapılabilmektedir.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
İşçilik maliyeti brüt aylık ücrete işverenin ödemesi gereken vergi ve kesintilerin eklenmesiyle hesaplanır. Brüt aylık ücrete SGK işveren primi, işsizlik sigortası işveren primi ve Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi eklenmesiyle işçilik maliyeti bulunabilir.
İlgili 15 soru bulundu
İşçilik maliyetlerini oluşturan ücret, esas ve ekleri olmak üzere iki gruptan oluşur. sözleşmesine uygun olmalı ve işçiye hak ettiği tam olarak ödenmelidir. tutarları, büyük ölçüde uygulanan ücret sistemine bağlıdır. dışında, fazla çalışma primleri, ikramiyeler, sosyal yardımlar ve tazminatlar da hesaplanarak bulunur.
Direkt işçilik maliyetleri: Mamulün üretiminde kullanılan ilk madde ve malzemenin yapısını, şeklini, niteliğini değiştiren ve fiilen üretimi gerçekleştiren işçiliklere ait maliyetler olup doğrudan mamul maliyetine yüklenebilen maliyetlerdir.
Bir şirket için ortak işletme giderleri arasında kira, bordro, seyahat, sigorta, bakım ve onarım, emlak vergileri, ofis malzemeleri, amortisman ve reklam gibi kalemler bulunur.
Pazarlama giderleri, ürünün stoklara verildiği andan itibaren alıcılara ulaşana kadar harcanan paradır. Günümüzde işletmeler ürünü stoklara vermeden önce hatta üretim aşamasında pazarlama giderlerini hesaplayabiliyor.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.
Bakım, tamir, temizleme, ayarlama, yağlama, eğitim gibi bazı faaliyetler dolaysız işçiliğin bir kısmını kullanıyorsa, üretgen işçiliğin üretgen olmayan bir alana kayması. yani endirekt bir işçilik sözkonusudur.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
720- Direkt İşçilik Giderleri Hs. . 721- Direkt İşçilik Giderleri Yns.Hs. İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik dışında kalan giderlerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarından oluşur.
720 Direkt İşçilik Giderleri Hesabı: Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgilidir ve belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
İşletmeler için en önemli gider kalemlerinden biri şüphesiz personel giderleri. Bu gideri oluşturan elbette tek başına maaş değil. Çalışanların oluşturduğu maliyet, verilen maaşın yanı SGK primi ve işsizlik sigortası gibi kalemleri de kapsıyor. Personelin ulaşım, yemek ve diğer maliyetleri değişkenlik gösterebilir.
4) İletişim Giderleri
Tüm harcamalarda olduğu gibi şirketin faaliyeti ile uyumlu olması ve harcamanın şirket için yapılması gerekmektedir. İnternet, ADSL, telefon gibi iletişim amacı taşıyan harcamalar gider olarak yazılabilir.
Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.
İşgücü verimliliği veya emek verimliliği, bir grup işçinin belirli bir süre içinde ürettiği mal ve hizmet miktarıdır. Ekonomistlerin ölçtüğü çeşitli verimlilik türlerinden biridir.
2- Endirekt giderler
Belirli bir mal veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenmeyip birtakım dağıtım ölçüleri ile yüklenebilen giderlerdir.
Değişken giderler ise, tümüyle üretim miktarına bağımlı olarak artış veya azalış gösteren, üretilen mamullerle ilgili giderlerdir. Bu nedenledir ki, değişken giderler mamul maliyetine yüklenmeli, sabit giderler ise dönem gideri olarak kaydedilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri