Sertifikanız Kişisel veya Web Sunucusu klasöründe bulunur.
SSL Sertifikası Çalışma Prensibi
SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir şifreleme yöntemidir. SSL şifrelemesinde 2 adet anahtar kullanılır. Bu anahtarlar, dijital olarak kodlanmış yazılımlardır ve bir anahtarın kilitlediği veriyi, sadece diğeri açabilir.
Bir sitenin SSL sertifikası olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını anlamanın en kolay yolu tarayıcınızdaki adres çubuğuna bakmaktır: URL'nin HTTP yerine HTTPS ile başlaması, sitenin bir SSL sertifikasıyla güvenli hale getirilmiş olduğunu gösterir.
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları, site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları, hiç bir zaman yazdığınız kodun veya web sitenizin güvenliğini sağlamaz.
İlgili 37 soru bulundu
Öncelikle, mevcut SSL sertifika sağlayıcınızdan veya başka bir sağlayıcıdan yeni bir sertifika satın almanız gerekir. Daha sonra, yeni CSR dosyasını alır ve web hosting hizmetinize yüklersiniz. Yeni sertifikanızı web sitenize atarsınız. Bu işlem, sitenizin sürekli olarak güvenli kalmasını sağlar.
e-Devlet uygulaması içinde Millî Eğitim Bakanlığı sayfasında yer alan 'Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama' ekranından belgeye ulaşılabilmektedir. Bu belge ile tüm vatandaşlarımız hayat boyu öğrenme kurumlarından aldıkları kurs bitirme belgelerine e-Devlet Kapısı uygulaması sayesinde ulaşabileceklerdir.
Tüm SSL Sertifika otoriteleri maksimum 1 yıllık sertifika üretebilmektedirler.
SSL sertifikası ne zaman aktif olur? Siteniz ilk kurulum yapıldığında SSL sertifikası kurulumu da tarafımızdan yapılır. Sertifika süresi 3 aydır ve her 3 ayda bir sertifika yenilenerek tarafımzdan yeniden kurulumu yapılmaktadır. SSL sertifikası kalıcı domain üzerine kurulmaktadır.
Asimetrik anahtarlı şifreleme ile oluşturulan ve hash koduna dönüştürülmüş verilerin şifresini çözmek için açık anahtarla eşleştirilen bir kod parçasıdır.
Private key (özel anahtar) kriptopara kullanıcılarının cüzdan sahipliğini kanıtlamak için kullandıkları bir dizi özel kodu ifade eder. Rastgele sayı dizilerinden oluşan private key, sahip olunan kriptoparaların çekilebilmesi için kullanılır ve kriptopara cüzdanları için bir anahtar görevi görür.
Özel anahtar, bir kullanıcının kripto ve dijital varlıklarını güvende tutmak için kesin bir şekilde korunmalı ve üçüncü bir şahıs ile paylaşılmamalıdır. Public key (genel anahtar), kripto varlıkları ve dijital varlıkları satın almak isteyen kişilerle paylaşılan bir adrese benzer.
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
Bazı durumlarda telefon kullanıcıları web siteleri ziyaret ederken SSL hatası almaktadır. Bu hatayı almanızın sebebi sunucudan, kötü yazılımlardan, telefonunuzdan veya ziyaret ettiğiniz web sitelerinin sertifikalarını yenilememesinden kaynaklı olabilir.
Chrome ve Firefox gibi tarayıcılar SSL kullanmayan siteleri “güvensiz” olarak işaretleme kararı aldı. Bu gelişmelere ayak uydurmak isteyen, ancak bütçesi kısıtlı site sahipleri için ise ücretsiz SSL sertifikası veren kuruluşlar doğdu. Kısacası, ömür boyu ücretsiz SSL sertifikası almak artık mümkün.
Wildcard denen birden fazla alt alan adını kapsayan SSL türü için de ücretsiz sertifika sağlamaktadır. Eğer ücretsiz bir SSL sertifikası almak için çok sayıda başarısız girişimde bulunursanız, Let's Encrypt sistemi otomatik olarak kapatarak daha fazla istek yapmanızı tam 24 saat boyunca engeller.
Tamamen ücretsizdir. Sahip olmak için herhangi bir bedel ödemeye veya yenileme ücretleri vermenize gerek yoktur. Bu, ücretsiz SSL sertifikalarının en önemli özelliğidir. Ücretli SSL sertifikalarıyla ve ücretsiz sertifikalar aynı şifreleme düzeyine sahiptirler ve tamamen güvenlidir.
Bir sertifikanın doğruluğunu kontrol etmek için, genellikle sertifika üzerinde yer alan sertifika kodu kullanılır ve bu kod, sertifika düzenleyen kurumun web sitesinde veya veritabanında aratılır.
e-Devlet sitesine giriş yapılır. TC kimlik numarası ve şifre ile hesaba girilir. Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama sayfasına gidilir. Bu sayfada sahip olduğunuz sertifikaları görüntüleyebilirsiniz.
Vatandaşlar devlete bağlı kurumlardan aldığı sertifikaları ise e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabiliyor. Özellikle devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerden almaya hak kazanılan sertifikalar ve halk eğitim merkezlerinin verdiği sertifikalar e-Devlet'te görülebiliyor.
Unutmayın, online ortamda güvende olması gereken her şeyin bir SSL sertifikası koruması altında çalışması gerekir. İnternet, web sitenize erişim sağlamak için zayıf korumalı şifreli sayfaları arayan botlarla doludur. Web sitenize girip de sayfalarınızın bozulduğunu ya da silindiğini görmek istemezsiniz.
İnternet protokol takımında, SSL ve TLS uygulama katmanında ağ bağlantıları verisini şifreler. OSI modelde eşdeğer olarak, TLS/SSL 5.katmanda (oturum katmanı) başlatılır ve 6.katmanda (sunum katmanı) çalıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri