mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
7. Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir.
STAJ YERİNE DEVAM ZORUNLULUĞU
Madde 12 – Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci, iş yerinin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Devamsızlık süresi her ne olursa olsun bir işyerinde yapılan toplam stajın % 10'nu geçemez.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu belge öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitimlerini yaptıkları işletmede devamsızlık yapıp yapmadıklarını göstermek amacı ile düzenlenir. bitiminde okula getirilir. Buradaki bilgilere bakılarak öğrencinin devamsızlık günleri belirlenir. Burada yer alan devamsızlık e-okula ilgili müdür yardımcısı tarafından işlenir.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Bu programa göre öğrenciler 'staj' adı altında 4 gün işyerlerinde çalıştırılırken, sadece 1 gün okulda ders görecek. Öğrencilerin sigorta primleri devlet tarafından ödenecek. Ayrıca yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre staj ücretinin tamamı da devlet tarafından ödenecek.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Sağlık Kurul Raporunda (Heyet Raporu) mutlaka "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir, Sağlık Kurumunda Staj Yapmasında Bir Engel Yoktur, Hastanede Çalışabilir, Hastanede Staj Yapabilir'' vb. ibareler olmalıdır. Bu raporu temin etme süresi uzun olduğundan işlemlerinize şimdiden başlamanız faydalı olacaktır.
Yani bunlar, işletmelerdeki pratik eğitimleri sırasında bir iş kazasına uğradıklarında, raporlu kaldıkları süre boyunca SGK'dan kaza parası alabilecektir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
Staj muafiyeti için kimler başvuruda bulunabilir? Staj yapacağı dönem içinde programı ile ilgili sektörde, ilgili birimde ve meslek alanında SGK'ya tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma durumunu belgelendirmeleri koşulu ile zorunlu stajından muaf sayılabilirler.
Stajyerlerin Yıllık İzin Hakları Var Mı? İşletmelerde çırak, çırak adayı ya da stajyer sıfatı ile çalışanlar da her yıl 1 ay ücretli izin kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilecektir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri