Beyne giden kan damarının tamamen tıkanması durumunda beyin anjiyosu yapılabilmektedir.
Beyin anjiyosunda kateter adı verilen, ince, plastik tüp kasık bölgesinde bulunan bir artere yerleştirilir. Kateter kurşun kalem ucundan daha küçük, uzun, ince, yumuşak bir plastik tüptür. Ardından kateter damar içerisinden dikkatli bir şekilde beyne yönlendirilir. Hasta bu sırada hiçbir ağrı hissetmez.
Örnek olarak; beyin damarlarındaki anevrizmaların (baloncuk), arteriovenöz malformasyon denilen damar yumaklarının, fistüllerin tanı ve tedavisinde kullanılır. Beyin kanaması geçiren hastalarda sebebin ortaya konulması ve gerekirse tedavisinin yapılmasında kullanılır.
Beyin anjiyosu, özellikle beyin damarlarının ayrıntılı görüntülerinin elde edildiği minimal invaziv bir tanı yöntemidir.. Beynin içinden kan akışına gerçek zamanlı olarak bakabilme yeteneğinin yanı sıra, çok küçük damarları görmedeki ayrıntı düzeyi,, beyin anjiyosunu MRG anjiyo ve Bilgisayarlı Tomografi anjiyosuna göre ...
Beyin anjiyosu sonrası iyileşme süresi
İşlem sonrasında ilk gün kasık bölgesinde hafif ağrı görülebilir. İşlem yapıldığı günün ertesi günü normal yaşamınıza dönebilirsiniz. Anjiyodan sonra kontrast maddenin vücuttan atılması için bol bol su içilmesi önerilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Beyin Anjiyosu Zararları Var Mıdır? İşlemde kullanılan kontrast madde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Diyabet veya böbrek hastalığı olan hastalarda kontrast madde nedeniyle böbrekler zarar görebilir. Bir kan damarı içine kateter yerleştirilen herhangi bir işlem belirli riskleri taşır.
Anjiografi, kasık bölgesine uygulanan bölgesel (local) anesteziyle, hasta uyanıkken gerçekleştirilir. Hasta uyanık olmasına ramen, bölgesel ağrı kesici sayesinde işlem sırasında ciddi bir ağrı hissetmez.
Günlük olarak alınan ilaçlar bildirilir. Kontrol amacıyla bazı kan testleri yeniden yapılabilir. İşlem sırasında hastanın aç olması gerekir. Bu nedenle, işlemden önceki geceden itibaren yemek yenmemesi gerekir.
Boyun damar darlıkları için yapılan stent tedavisi, tecrübeli girişimsel nöroradyoloji uzmanları tarafından yapıldığında oldukça güvenli ve düşük riskli bir işlemdir. Pıhtı koruyucu filtre kullanılarak ve nöroradyologlar tarafından yapılan şah damarı stentleme işleminin riski %1'in altındadır.
MR masasına yerleştirilen hasta, makinenin tünel biçimindeki yerine yerleştirilir. Çekim sırasında bu özel masa hareket eder. Ortalama 15 – 20 dakika gibi bir sürede hastanın çekim görüntüleri alınır ve işlem sona erer. Bu işlem doktorun isteğine bağlı olarak ilaçlı ya da ilaçsız yapılabilir.
Anjiyo bir görüntüleme ve tanı koyma yöntemidir. Kalp damarlarınızda daralma veya tıkanıklık olup olmadığı konusunda bilgi verir. Ancak anjiyo ile aynı seansta stent yerleştirilerek damarların açılması ve tedavisi yapılabilir.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Beyinde damar tıkanıklığı geçici veya kalıcı felce neden olabilir. Geçici olanlara "Geçici iskemik atak" denir; hızlı tedaviyle iz bırakmadan iyileşebilir. Ancak kalıcı inme, vücut tansiyonu düzeltemediği için veya beyne atan pıhtı erimediği için konu 24 saatten fazla devam edebilir.
Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde; Cerrahi tedavi (çeşitli amaçlar ile ve farklı aşamalarda ve farklı amaçlara yönelik çeşitli cerrahi müdahaleler uygulanabilir; örneğin, büyük bir kanama ise kanama boşaltılabilir, beyin damarı tıkanmalarında ödeme bağlı beyinde bası oluştuğunda beynin rahatlatılması ameliyatı ...
Tıkalı kalp damarının açılmaması durumunda hastada kalp yetmezliği meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar? Stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner? Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.
Günümüzde daha çok üreter ve böbrek taşı tedavileri sonrasında kullanılmaktadır. Normal stentler en fazka 3 ay uzun süreli stentler 1 sene durabilir. Bu süreler geçmeden bu stentlerin alınması gerekmektedir. Alınmazsa bu stentler taşlaşmaya başlayıp obstruksiyona neden olup böbreğe zarar verebilir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
- Böbrek yetersizliği olan hastalar, - Sol kalp yetersizliği olanlar, - Kişinin ateşi var ise, - Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda anjiyo yapılması sakıncalı bulunmaktadır.
Koroner anjiyo sonrasında 48 saat kesinlikle banyo yapılmaz. Herhangi bir komplikasyon beklenmeyen hastalar 6 saatlik hastane istirahatleri sonrasında taburcu edilebilirler.
Damar tıkanıklığı, özellikle beyin ve kalp damarlarında gerçekleştiğinde hayati sonuçlara neden olabilir. Belirti vermediği zaman kalp krizi ve inme gibi ciddi sorunlara neden olabilir. İnme eğer beyin damarını tıkadıysa kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, hissizlik, uyuşma ve konuşma gibi sorunlar görülür.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri