E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
🔶Kaynaklardan Yararlanmak: Staj yeri ararken üniversitenizin kariyer ofisi, firmaların web sayfalarındaki staj formları, sosyal ağ siteleri (kariyer.net, linkedin, vizyoner genç vb.) gibi yerleri kullanabilirsiniz. Bu kaynaklar genellikle staj yeri arayan öğrencilere yardımcı olacak bilgiler içerir.
Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
Staj yapılacak işyerlerinin belirlenmesi
yapabilecekleri resmî ve özel kurum ve kuruluşlarını belirler. Yapılan planlama dışında, uygun işletme bulunduğunda daha sonra bu işletmelere de öğrenci gönderilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Dönem uzatmazsın hocam.Derslerini bitirdiğin takdirde stajı da yapınca mezun olursun.Tabi eylül ekim aylarında anca mezun olabilirsin ama dönem uzatmazsın.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
Staj kabul belgesi getirilmeden ve SGK bürosundan gerekli evraklar alınıp işletmeye götürülmeden staja başlanamaz. Başlanmış ise geçersiz sayılır.
Gönüllü stajları için yazdıkları dilekçe Fakülte Yönetim Kurulu ya da Yüksekokul Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra Kariyer Merkezi'nden gönüllü staj başvuru formlarını temin edebilirler. Gönüllü Stajlar için öğrenciler Devlet Hastaneleri'nde uygulamaya çıkamazlar. Gönüllü staj süresi 20 iş günüdür.
İşverenler genelde minimum yirmi iş günü olacak şekilde staj teklifi göndermektedir. Teklif edilen staj süresi öğrenci ve üniversitesi için uygun değilse; öğrenci işverenle iletişime geçip staj süresinde değişiklik talep edebilir.
Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir.
Ek-2, staj için bir kurumdan kabul aldıktan sonra, kurum yetkililerine doldurtmak zorunda olduğunuz formdur. Bu form artık sizin bir staj yerine sahip olduğunuzu gösterir. Staj yeri bulduktan sonra mutlaka bu formu, takvimde belirtilen tarihi beklemeden doldurtunuz ve staj koordinatörlüğüne sununuz.
Stajlar bir hafta kadar kısa veya 12 ay kadar uzun olabilir. Bunlar, uzun dönem staj ve kısa dönem staj olarak ikiye ayrılır. Uzun dönem staj, 6 ay ila 1 yıl aralığında gerçekleştirilen ve bu süre zarfında, üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların deneyim kazanmalarını sağlayan bir staj türüdür.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
* Staj, yukarıda belirlenen tarihler aralığında (24.07.2023-01.09.2023) ve 20 iş günü doldurulmak suretiyle yapılmalıdır.
Staj defterine ilk gün ne yazılır? Staj defterine ilk gün yazılması gereken bilgiler, staj yapılan kurumun ismi, tarih ve çalışmaya başladığınız saat gibi temel bilgilerdir. Bunun yanı sıra, staj sürecinin ilk gününde edindiğiniz izlenimler, gözlemler ve deneyimler deftere yazılmalıdır.
Cevap: Staj yapabilmek için herhangi bir not ortalaması kriteri aranmamaktadır.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
- İşyerlerine ödenecek tutar İŞKUR tarafından YÖK'e aktarmaktadır. YÖK Üniversitelere, Üniversitelerde işyerlerinin hesaplarına parayı aktarmaktadır. - Gecikmeli de olsa işyerlerine devlet teşviki tutarları yatırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri