Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Lise zorunlu stajlarında uygulanan maaş üniversite stajında olduğu gibi meslek net asgari ücretin yüzde 30'u kadardır. İşveren tarafından ödenmesi gereken tutar, işletmenin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Bu uygulamadaki esaslar şu şekilde. Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır.
Öğrencilerin stajyer maaşı net asgari ücret üzerinden hesaplanır. Bu nedenle stajyer maaşı zamları da asgari ücrete bağlı değişmektedir. Maaş hesaplamasında net asgari ücretten asgari geçim indirimi tutarı düşülür ve kalan rakam üçe bölünerek bir meslek lisesi stajyer öğrencisinin aylık maaş miktarı hesaplanır.
Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir.
İlgili 35 soru bulundu
Staj parası alamayan kişiler, uzman bir avukata verecekleri vekalet ile ücret alacaklarının takibini gerçekleştirebilir. Staj parası için işverene başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak geriye dönük alacaklarda zamanaşımı süresi 5 yıl olup, 5 yılı aşan süreler alacak talep edilememektedir.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
2023 TEMMUZ STAJYER MAAŞI KAÇ TL OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
Dönem içerisinde geçerli olan net asgari ücret miktarından AGİ ücretinin düşülmesi ve çıkan sonucun yüzde 30 ile çarpılması sonucunda ulaşılan rakam, stajyer maaşını vermektedir. Hesaplama sonucunda ortaya çıkan aylık ücret, stajyerler için belirlenen sabit maaştır.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
17- STAJ ÜCRETİ BANKA HESABIMA NE ZAMAN YATIRILMAKTADIR? -Stajyerlerin ücretleri, staj yaptıkları birim bütçesinden staj bitimini müteakip en geç on (10) iş günü içerisinde ödenir.
Ynt: Stajyer Ücretleri de Bankaya mı? Lise stajyerleri 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu'na tabi olarak çalıştırılmaktadır. İlgili yönetmelik ise 818, 5953, 854 ve 4857 sayılı kanunlara tabi çalıştırılan işçi, gazeteci ve gemi adamlarını kapsamaktadır. Bu nedenle lise stajyerlerine elden ödeme yapılabilir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR? İşyeri Uygulama Eğitimine giden öğrenciye ait Ücretin hesabına yatırıldığına dair banka dekontu (kanıtlayıcı belge) ve "Öğrenci ve İşveren Bilgi Formu" nun her ayın 4'üne kadar [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. Başvurunun işyeri tarafından yapılması gerekmektedir.
Yine ayni Kanunun 25. Maddesinde, "öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır."denilmektedir. İlgi (a) Meslek Eğitimi Kanunun 26. Maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yil tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir." denilmektedir.
2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Lise stajyer maaşları da asgari ücretin net tutarının en az %30'u hesaplanarak ödenir. Bu durumda, lise stajyer ücreti ayda 3.420,60 TL'dir.
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Personel sayısı 20'nin altında olan işletmeler ise çalıştırdıkları her bir stajyer için asgari ücretin yüzde 15'inden (bin 276 lira) az ücret ödeyemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır. Yapılacak çok iş olduğunda stajyerlerin 8 saatten fazla çalışmasına izin verilir. Günde en fazla 10 saat çalışılabilir.
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler (iş yerleri) tarafından ücret ödenmesi zorunludur.” Öte yandan şirkette çalışan kişi sayısına göre stajyer maaşlarına devlet desteği de veriliyor.
Staj e devlette görünür mü? E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
Stajyer Sigortası Emekliliğe etkisi var mıdır? Staj kapsamında ödenen primler kısa vadeli sigorta kodlarından ödenir. Stajyer sigortası öğrencinin staj yapacağı iş yerinde herhangi bir meslek hastalığı ya da iş kazalarına maruz kalmaması için yapılmaktadır. Staj süresi bittikten sonra sigorta kapsamı da sonlanmaktadır.
Maaş bordrosu, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri