Staj, öğrencilerin öğrenimleri sırasında kazandıkları bilgi ve becerileri geliştirmek, mesleki görgülerini artırmak ve pratik beceri kazanmalarını sağlamak amacıyla, yurtiçinde veya yurtdışında özel veya resmi kurum ve kuruluşlarda belirli sürelerde yapılan uygulamalı çalışmalardır.
Staj, eğitim hayatı boyunca edinilen teorik bilgileri uygulamaya dökme imkanını sağlayan, iş hayatına ilk adımın atıldığı hazırlık dönemidir. Kariyer planlamasının da ilk durağı olan staj dönemi; kariyer yapmak için seçilen sektörü tanıma olanağı vermektedir.
Staj yapmanın amacı; ilk olarak olarak mesleğinizi tanımak, meslektaşlarınızla kısa dönemli bir deneyim yaşamanızı sağlamak, kendi eksikleriniz hakkında da bilgi sahibi olmanıza imkan tanımaktır.
İşverenlerin bakış açısından, stajlar genellikle iş tecrübesi olarak değerlendirilir. Staj yaparak çalışma disiplini kazanan, proje yönetimi ve takım çalışması gibi iş dünyasında değerli olan becerileri geliştiren öğrenciler, işe alım sürecinde avantaj elde eder.
Staj, üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara genellikle eğitim alanlarıyla alakalı belirli bir alanda çalışma ortamına maruz bırakmak için, şirketler tarafından sunulan bir iş deneyimi dönemidir. Stajlar; satış, pazarlama, mühendislik, grafik tasarım, yönetim, IT dahil olmak üzere bir dizi sektörde yapılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Staj defterine giriş kısmında öncelikle staja başlama tarihi, stajın yapılacağı kurumun adı ve detayları, staj süresi, stajyerin adı ve soyadı, okul ve bölüm bilgileri yer almalıdır.
Staj defterinde yapılan iş sayfalarında ilk olarak kurumun genel bir tanıtımı yapılmalıdır. Hangi sektörde yer aldığı, kuruluş tarihi, çalışan sayısı, kurum içi departmanlar vb. bilgilere yer verilmelidir. İkinci olarak sizin hangi birimde ve kimlerle çalıştığınızı yazmanız gerekmektedir.
Doğru staj, istediğiniz iş unvanı ve sektör hakkında daha tutkulu olmanız için size ilham verebilir. Bu, üniversiteyken hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize karar vermenize veya tercih ettiğiniz sektördeki diğer potansiyel kariyer yollarını keşfetmenize olanak tanır.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
Staj Türleri
Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
Yapılan stajlar iş deneyimi olarak sayılır ve bunları özgeçmişinize eklemek, tam zamanlı iş bulmanıza daha fazla yardımcı olur.
Stajyerler, profesyonel alanda tecrübe edinirken, teorik bilgilerini pratiğe dökerler. Birimin çalışma talimatlarına uygun hareket eder, işlemleri yakından takip eder, belgeleri doldurur, işyeri sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yapar.
Staj (Fransızca: stage), herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bu kimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir.
Stajyer Ne Demek? Stajyerlik, eğitim öğretim süreci boyunca öğrenilen bilgi ve teoriyi, profesyonel bir ortamda pratik uygulamaya çevirebilecek deneysel öğrenme yoludur. İşveren, stajyer yeteneklerini yönlendirme, eğitme ve değerlendirmeden sorumlu olur.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Staj defteri stajın başladığı gün stajın yapılacağı kuruma götürülür ve 24 iş günü süresince yapılan işler, her iş günü sayfalara doldurulur.
Sonuç bölümü, gerçekleştirilen projeden veya yapılan stajdan elde edilen sonuçların değerlendirildiği bölümdür. Bu bölümün yapısı şöyle olmalıdır: Proje veya staj konusu tanımlanmalı ve kullanılan yöntemler özetlenmelidir. Elde edilen sonuçlar açık ve basit cümlelerle ifade edilmelidir.
Yapılan stajın konusu, amacı, stajda yapılan çalışma ve çalışmanın sonucu ile ilgili kısaca bilgi verilir. Staj yapılan kurumun adı, yeri, temel uğraş alanları, gelişimini tanıtan kısa tarihçesi, örgüt yapısı, üretimi ve ürünleri ile ilgili bilgiler verilir.
Önyazı, başvurulan işe yönelik hedef ve niyeti kısaca ifade etmek için yazılan yazıdır. CV'yi destekler ve öne çıkartır. Genelde tek sayfalıktır ve giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Yeni mezun, stajyer ve deneyimli kişilerin oluşturabileceği önyazı örneklerini aşağıda bulabilirsiniz.
Bu bölümde, stajınızın ilk haftasında gün gün ne işle meşgul olduğunuzu birer başlık halinde yazmanız beklenmektedir. Örneğin; İlk haftanız 17.08.2016 ile 21.08.2016 tarihleri arasında olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri