eleman.net verilerine göre, Stajyer Avukat 2023 yılında ortalama 16.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Stajyer Avukat , Temmuz 2023 yılında ortalama 16.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.543 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Ancak kanunen Stajyer Avukatların devlet tarafından maaş veya ücret almaya hakları bulunmadığından; avukat dilerse, Stajyer Avukata hiçbir şekilde ödeme yapmama hakkına da sahiptir.
Avukatlık stajı, Avukatlık Kanunu'nun ilgili maddelerinde ve Türkiye Barolar Birliğinin Staj Yönetmeliğinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Avukatlık stajı bir yıldır.
Stajyer avukatlara ilk 6 aylık adliye stajında herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz. İkinci 6 aylık ofis stajında ise stajyere çoğu firma ödeme yapmamakla birlikte bazı avukatlık ofisleri çok düşük tutarlarda ödeme yapıyor.
2023 yılı itibari ile 2570 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Avukat maaşları 20060 TL'dir. En düşük Avukat maaşı 16050 TL iken, en yüksek Avukat maaşı 42500 TL'dir. Güncel Avukat maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
Avukatlık Stajı Kıyafet Zorunluluğu Var mıdır? 4515 Sayılı Avukatlık Kanunu Madde 49'da belirtildiği gibi Stajyer avukatların mesleklerini icra ettiği sırada kılık ve kıyafetleriyle herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Buna göre, haklı bir engelin bulunması halinde, stajın mahkemelerde yapılan ilk 6 aylık kısmında adalet komisyonu başkanı, avukat yanında yapılan ikinci altı aylık kısmında ise yanında staj yapılan avukatın da görüşü alınarak baro başkanı tarafından stajyere otuz günü aşmamak üzere izin verilmesi mümkündür.
Madde 23 - Stajyer avukatlar, avukatlarla birlikte olmak koşulu ile hükümlü ve tutuklular ile görüşebilir. Madde 24 - Avukatlar, vekâletnameleri olsa da aynı anda birden fazla hükümlü veya tutukluyla görüşme yapamaz.
1- İLK ALTI AY SÜRELİ ADLİYE STAJI
Mahkeme ve adalet dairelerinde staj, aşağıdaki sıra ve sürelerde yapılır. olmak üzere, adalet Komisyonu gerekli gördüğü takdirde bu sırayı değiştirebilir ve stajyerin isteği üzerine Ticaret, İş veya Tapu Mahkemesinde staj yapılmasını sağlar.
Adalet Meslek Yüksekokullarında ön lisans düzeyinde mesleki öğrenim gören öğrencilere, 1. sınıfın sonunda yaz dönemi boyunca toplam 6 hafta (30 iş günü) staj yapma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Mesleki eğitim gören, staj yapan öğrencilerin işletmesinde bu eğitimi tamamlamasını sağlayan işverenlere devletin desteği 2021-2022 öğretim yılında da devam edecektir. Bu kişilere ödenmesi zorunlu olan ücretlerin bir kısmı ya da tamamı devlet tarafından karşılanacaktır.
Stajyer Avukat Olmak İçin Gerekenler
Hukuk fakültesinden mezun olan adayların, bulundukları baroya başvurması ve stajyerlik işlemlerini başlatması gerekir. 1 sene süren stajın 6 ayı adliye, 6 ayı ise avukat yanında gerçekleşir. Yanında staj yapılacak olan avukatın en az 5 senelik deneyime sahip olması gerekir.
stajyer barodan izinsiz şehir dışına çıkamaz.
Sonuç olarak; Stajyer avukatlarında avukatlar gibi üzerlerinin aranmaması gereklidir. Avukat-müvekkil ilişkisinin sekteye uğramaması ve avukata güvenin sarsılmaması için bir nevi avukat temsilcisi olan stajyerin üzeri kolluk kuvvetlerince ve diğer özel güvenlik mensubu kişilerce aranmamalıdır.
Mahkeme kalemlerinde usul ve kalem işlerinin işleyişini öğrenmek. Avukat yanında yapılan altı aylık stajda büro işlerine yardım etmek. Staj yaptığı büronun İcra müdürlükleri, noterler, mahkeme kalemleri, savcılıklar gibi kurumlardaki işlerini yapmak.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Madde 18 — Stajyer, staj eğitim çalışmalarını aksatmamak koşuluyla, avukatla birlikte duruşmaları izler. Avukatın yazılı olur vermesi halinde bizzat Avukatlık Kanununda belirtilen mahkemelerdeki duruşmalara girer.
“Erkek avukatların saç ve sakalları uzamış, erkek ve kadın avukatların kot pantolonlarla, yapılarına ve boylarına uymayan, yırtık sökük renkleri solmuş ve niteliklerini yitirmiş eskimiş cüppelerle görev yapmayı” sürdürmemeleridir.
LÜTFEN DİKKATLE OKUYUNUZ. Avukat yanı stajını tamamlamış olup ruhsat başvurusunda bulunmayacak ya da farklı bir Baroda ruhsat başvurusunda bulunacak stajyerler uzantıda yer alan evraklar ile birlikte “Staj Bitim Belgesi” başvurusunu yapması gerekmektedir.
Ceza davalarında avukatın alacağı ücretin alt sınırı, Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl resmi gazetede yayımlanarak belirlenmektedir. 2023 Yılı Asliye Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 9.200 TL'dir.
Ocak ayından itibaren göreve yeni başlayan avukat maaşı 4.250 TL almaya hak kazanmışlardır. Bu maaşa ek olarak kurumlardan aldıkları ayrıca tazminatlar da eklenmektedir. Çeşitli özel görevlendirmeler ile görev yapan avukatlar bu görevlerden de ek olarak ücret almaktadırlar.
Avukatlar En Çok Hangi Ülkede Para Kazanıyor? Yurt dışında çalışan avukatların en çok para kazandığı ülke İsviçre'dir. Refah seviyesi bakımından dünya çapında en zengin ülkelerden birisi olarak bilinen İsviçre'de avukat olarak çalışarak aylık ortalama 23 bin dolar kazanabilmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri