Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Emlakçı Komisyonu Kanunu, hem emlakçıyı hem de alıcı ve satıcıyı koruyan bir yönetmeliktir. Gayrimenkulü satan ve alan tarafların her biri satış bedeli üzerinden toplamda %4 oranında komisyon ödemesi yapmakla yükümlüdür. Komisyon tutarına ek olarak %20'lik KDV tutarı da eklenir.
Öncelikle ev satın almak isteyen kişiler emlakçılara hem alıcı hem de satıcı üzerinden satış bedelinin yüzde 2'si+KDV komisyon ödemek durumundadır. Ev kiralama aşamasında ise emlakçı 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'unu+KDV alıyor.
Ev satışında emlakçı komisyonu ev sahibinden ve alıcıdan eşit miktarda alınır. Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır.
Komisyon, ticari amaçlı işlerde aracı olan kuruma verilen paranın miktarıdır. Komisyon adı altında hizmet alan kişiden para ya da mal talep edilir. Bu sayede aracı olan kurumlar, faaliyetlerini sürdürür ve hizmet ağını genişletir.
İlgili 20 soru bulundu
Toplam satış fiyatı, ürün fiyatı ve kargo ücretleri dahil olmak üzere, alıcı tarafından ödenen toplam tutardır. Güncel komisyon oranlarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Diğer taraftan, üreticiden veya tüccardan aldığınız ürünleri satmanız karşılığında aldığınız komisyon bedelleri genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, bu hizmetlere ait katma değer vergisinin genel esaslara göre beyan edilmesi gerekmektedir.
Yüzde hesaplaması yöntemi ile komisyon tutarını öğrenebilirsiniz. Örneğin gerçekleşecek olan herhangi bir ticari faaliyette, ticaretin tutarı 50.000 TL diyelim. Komisyon talep eden kişi/kurum bu işlemden dahili olarak %10 oranında bir komisyon alacaksa, komisyon tutarı 5.000 TL olarak hesaplanır.
Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılarımız, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2'si ev sahibinden, yüzde 2'si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır. Yönetmeliğin 20.
Shopier komisyon oranı yurt içi satışlarda %2,99 TL+ 0,49 TL olarak belirlenmiştir. Shopier komisyon ücretleri yurt dışı satışlarda ise %3,99 + 0,49 TL oranları ile hesaplanır. Shopier, satış yapmayan kullanıcılarından herhangi bir ücret talep etmez.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "bir aylık kira bedeli + KDV (%20)" olarak alınabilir. Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.
Yargıtay Kararı: "Yazılı Sözleşme İle İspatlanamayan Hizmet İçin Komisyon Talep Edilemez"
Emlak alım satımı sırasında emlakçı alıcı ve satıcıyla sözleşme yapmak zorundadır. Yapılan sözleşmede açıkça emlakçının talep ettiği komisyon tutarı yüzdelik olarak belirtilir. En fazla %4 olan komisyon oranı kanunen alıcı ve satıcı arasında eşit paylaştırılmalıdır.
Ürününüzü tüm Türkiye'deki alıcılar ile buluşturursunuz, bu sayede ürününüz daha hızlı satılır. Bireysel satıcı olarak sattığınız ürünlerde satış komisyonu ödemezsiniz. Bu sayede tüm kazancınız size kalır. Ürünü alıcıya Yurtiçi Kargo ya da PTT Kargo ile ücretsiz olarak gönderebilirsiniz.
Emlak Komisyonu: Eğer bir emlak danışmanı veya emlakçı üzerinden ev kiralıyorsanız, hizmetleri karşılığında bir komisyon ödemeniz gerekebilir. Bu komisyon genellikle bir aylık kira bedeli kadar olabilir.
Tapu Harcını Kim Öder? Tapu harcı bedeli , kanuna göre taraflar arasında bölünerek eşit şekilde ödenmektedir. Fakat ülkemizde bu durum çok nadir gerçekleşmektedir. Genellikle tapu masraflarını alıcı taraf ödemektedir.
Peki tüm bunlarla beraber evi emlakçıya vermek zorunlu mu diye düşünüldüğünde normal şartlarda böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Sözleşmenin feshedilmesi emlakçının komisyona ve cayma bedeline hak kazanmadığı manasına gelmemekte, fesih ancak haklı bir nedene dayanıyorsa ancak cayma bedelinin ödenmemesi söz konusu olmaktadır.
Diyelim ki 1.500 TL değerinde bir daire kiralanacak. Bu durumda komisyon 1 kira bedeli + KDV (%18) şeklinde hesaplanmaktadır. 1.500 TL + KDV (%18) = 1.770 TL'dir. Kısacası 1.500 TL ye kiraya verilen daire için emlakçının alacağı komisyon ücreti 1.770 TL'dir.
Komisyon, genel ifade ile belirli bir iş yapıldığında belirli miktar para ya da malın alınması anlamı taşımaktadır. Bu nedenle bir iş yapan kişi, kurum ya da uygulama, bu iş karşılığında komisyon alır. Komisyon kelimesi günlük yaşamın pek çok alanında sık sık kullanılır.
Emlakçının aldığı komisyon katma değer vergisi eklenmeden satış bedelinin yüzde 4'ünden fazla olamaz. · Hesaplanan yüzdelere ek olarak yüzde 18'lik bir KDV oranı hesaplanır ve bu miktarda malı satan ve satın alan kişiler tarafından emlakçıya ödenir.
satılık yeriniz için remax bir müşteri bulursa hem alıcıdan hem de satıcıdan % 3 komisyon alıyor,bunda kesinlikle bir pazarlık yok. eğer müşteriyi remax başka bir emlakçı aracılığı ile bulursa bu sefer alıcıdan aldığı % 3'ü o emlakçıya veriyor ve yine sizden % 3 alıyor.
Diğer bir bir de- yimle emlak komisyonculuğu ya- panlar bu işinden elde ettiği (ticari) kazanç dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olarak ver- gilendirilmek zorundadırlar. belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri