Tekrarlayan sezaryen sayısı arttıkça; komşu organlar olan, mesane ve barsak yaralanmaları, plasenta ile ilgili aşırı kanama ve kan kaybına hatta rahmin alınmasına kadar gidebilecek komplikasyonlar artar. Bu nedenle, her tekrarlayan sezaryen, ciddi riskler taşır. En çok korkulan konu; rahim yırtılmasıdır.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
İki doğum arasında beklenmesi gereken minimum süre arasında bir fark yoktur. Hem sezaryen hem de normal doğumlarda iki doğum arasında 2 yıl beklenmesi önerilmektedir.
Bir anne için sezaryen ile doğum, 2 veya 3 defadan daha fazla yapılması tavsiye edilmez. Ancak bu az önce de ifade ettiğim gibi, sezaryen doğumun 3 defadan daha fazla yapılamayacağı anlamına gelmez. 3 defadan daha fazla yapılan sezaryen doğumlarda anne ve bebek, risk faktörü ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Bununla birlikte üçüncü bir sezaryen doğumun yapılacağı sabit bir hafta veya gebelik yaşı yoktur. Bireysel koşullara bağlı olarak sezaryenin daha erken veya geç yapılma planlaması önerilebilir. Ama sezaryen doğum için en uygun karar genellikle 39. hafta olarak verilir.
İlgili 44 soru bulundu
O nedenle SSVD planlanıyorsa iki doğum arası, 12 aydan az olmayacak şekilde, doktorunuzun tercihine göre değişmekle beraber ortalama 2 yıl olmalıdır. Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır.
Hasta 1 gece önce saat 24:00'dan sonra bir şey yememelidir. Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir. Hasta ameliyat için hastaneye gelirken takılarını çıkarmalıdır. Tırnaklarında oje varsa silmelidir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Sezaryen Sonrası Güvenli Doğum Yapılabilir
Çoğu kadın sezaryen sonrasında güvenli bir şekilde normal doğum yapabilir. Bu yüzden geçmişte sezaryenle doğum yapan bir kadın, günümüzde genellikle diğer bebeklerini nasıl doğuracağı konusunda seçim yapma şansına sahiptir.
Sezaryen yerinde yıllar sonra ağrı olması ya da aradan çok zaman geçmemesine karşın ikinci gebelikte sezaryen yeri ağrısı hissedilmesi normal bir durum değildir. Şayet alta yatan ciddi bir sorun yoksa psikolojik etmenler söz konusu olabilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Bir sezeryanda bebek annenin vajinasından geçerek değil, bir ameliyat ile dünyaya geliyor. Doktor annenin karnını ve rahmini kesip bebeği plasentadan (döleşi) çıkarır. Daha sonra rahim ve karın dikişlerle kapatılır. Annenin sezeryan sırasında narkoza ihtiyacı vardır.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Buna göre tıbben gerekli olmadığı halde normal doğum risklerinden kaçınmak, maddi çıkar kaygısı veya meşru olmayan başka nedenlerle hastaları sezaryene yönlendirmek kul ve kamu hakkı ihlali olduğundan caiz değildir.
Normal ya da sezeryan ile doğum sonrasında ki ilk 40 güne (6 haftaya) lohusa dönemi diyoruz. Bu dönemde anne fiziksel ve ruhsal açıdan ciddi değişiklikler yaşar.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor. Memorial Hastanesi Ağrı Merkezi Uzmanları, “Kombine Spinal Epidural Anestezi” ile ilgili bilgi verdi.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
Normal doğumda da kesi ve dikiş olağandır. Ancak sezaryen doğum için atılan dikişlerin tamamen iyileşmesi 4-6 haftalık bir süreci bulabilmektedir. Bu süreç içerisinde de dikişlerin pansumanı ve hijyeni için oldukça yüksek düzeyde titiz davranmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri