İşletmeler, öğrenci ile yapılan sözleşmede belirlenen öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın onuncu gününe kadar, öğrencinin banka hesabına öder. İşletmelerce ödenen Devlet katkısı tutarları aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.
Eğer işletmede çalışan personel sayısı 20 kişiden azsa stajyer maaşının 2/3'ü kadar devlet desteği. Eğer işletmede çalışan personel sayısı 20 kişi ve üzerinde ise stajyer maaşının 1/3'ü kadar devlet desteği ödemesi işletmelere yapılmaktadır.
Öğrenciye Ödenmesi gereken ücret: (30 gün çalıştığı durumda) 3.420,70 TL'dir. 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 1.140,23 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.
Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır. Devlet katkısı olarak, ayın 25´ine kadar iş verene ödenir.
Devlet katkısının ödenme şekli; işletmeler sözleşme gereği ödenmesi gereken ücreti öğrencinin banka hesabına her ayın sekizinci gününe kadar öder. İşletmelerce ödenen ücretin devlet katkısına ilişkin tutarı aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.
İlgili 33 soru bulundu
Kaza ve hastalık sigortası devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanıyor. İlk önce işletme asgari ücretin yarısını telafi programına katılan çalışana yatırıp MESEM'e ibra ediyor. MESEM bir ay içinde devlet desteği olarak işletmeye geri ödüyor.
Madde 25 – (Değişik: 2/12/2016-6764/45 md.) Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir.
Eğitim süresince işletmelere programa katılan her bir personel için asgari ücretin yarısı kadar (2750 TL) devlet katkısı ödenecektir. Eğitim sonunda yapılacak beceri sınavında başarılı olan personele ustalık belgesi düzenlenecektir.
STAJYER MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU? Şu an stajyer maaşı 2 bin 542 olarak veriliyor. Söz konusu maaş, yapılan ara zam yüzdesi ile aynı doğrultuda artacak. Böylelikle yeni stajyer maaşının 3 bin 420 TL olması bekleniyor.
– TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. – E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. – Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Staj parasını alamayan öğrencilerin alacaklarına kavuşabilmeleri için yasal süreç başlatmaları gerekmektedir. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
İşletmelere; 20'den az personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 1.701,36 TL. 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 850,68 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.
Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Stajyerler, eğitim aldıkları mesleki pozisyonla ilgili iş tecrübesi edinmek amacıyla bir süreliğine istihdam edilen kişilerdir. Stajyer pozisyonundaki kişiler, yeni mezun ya da eğitim süreci devam eden kişiler olabilir.
Stajyer maaşı devlet desteği, bu kapsamda işverenler için sağlanan olanaklar arasındadır. Söz konusu destek dâhilinde işverenlerin stajyerlere ödemesi gereken net maaşın bir kısmı devlet tarafından karşılanır.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
7. Staj yapan öğrencilere ücret ödeniyor ise gelir vergisi ve damga vergisi kesintisini belirtmek amacıyla kanaatimce ücret bordrosu düzenlenmesi gerekir.
Teşvik almak isteyen kişiler alacakları teşvik türünün ilgili kurumlarına başvurmalıdır. SGK, KOSGEB ve teşviği sunan bakanlıklara direkt başvuru yapılabilmektedir. İşçiler için SGK teşviği: İşe alınmadan evvel bir süre işsiz olmalıdır ve ortalama sigortalı sayısına ilave çalıştırılmalıdır.
eleman.net verilerine göre, Çırak 2023 yılında ortalama 12.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çırak , Ocak 2023 yılında ortalama 9.500 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 5.900 TL maaş alıyordu.
Devlet destekleri, devletin kurumları tarafından ihracat, yatırım, arge, tasarım, istihdam ve ekonominin büyümesi ve refahın artırılması için kullanılan araçlardır.
Yararlanma Şartları: İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Yasal düzenlemelere göre çırak olarak çalışan kişilere işveren tarafından sigorta yapılması kanuni bir zorunluluktur. EYT staj sigortası detayları ise bu zorunluluğun kapsamına göre belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri