Yargılamanın gereksiz yere uzamasının engellenmesi; mahkemenin ve tarafların yargılamada gereken hazırlığı davanın başında yapmasının sağlanması bakımından, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile dilekçelerin verilmesinden sonra ve tahkikat aşamasından önce gelmek üzere “ön inceleme” adıyla yeni bir yargılama aşaması kabul ...
Mahkemenin ön inceleme yapmasının amacı delillerin toplanması ve tahkikat aşamasına geçmeden önce uyuşmazlığın türünü belirlemek ve tarafları sulhe teşvik etmektir. Tarafların sulhe sağlıklı bir şekilde teşvik edilebilmesi amacıyla genellikle ön incelemeler duruşmalı olarak yapılarak tarafların katılımı beklenmektedir.
ÖN İNCELEMENİN KAPSAMI
Bu husus Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 137.maddesinde düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre “Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme yapılır.
Dava Şartları ve İlk İtirazlar Hakkında Karar
Mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verir; gerektiği takdirde kararını vermeden önce, bu konuda tarafları ön inceleme duruşmasında dinleyebilir.
Ön inceleme duruşması, sadece tahkikata hazırlık aşamasıdır. Bu nedenle tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma gibi tahkikat işlemleri yapılmaz. Ancak zorunlu görülürse münhasıran ön inceleme duruşmasında bazı tahkikat işlemleri yapılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.
Uygulamada genellikle ön inceleme aşamasında karar çıkmamaktadır. Çünkü adı üzerinde dava bir ön inceleme davasıdır. Ön inceleme duruşmasında asıl dava için hazırlık yapılır. Fakat bu kesin bir kural olmayıp ön inceleme aşamasında karar verilmesi de mümkündür.
Delil, çekişmeli vakıaların ispatı için gösterilir. Ön inceleme duruşması yapılmadan, tarafların üzerinde anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar belirlenmeden, tarafların tanık listesi vermeleri de beklenemez.
HMK'ya göre; eğer gerekiyorsa ve duruşmasız bir karar vermek mümkün değilse, ilk duruşma, ön inceleme duruşması olmalıdır (m. 140). Ön incelemede hakim davanın esasına girilmesine engel bir sebebin varlığını tespit ederse, usule ilişkin bir kararla davayı sona erdirebilecektir.
Ön İnceleme Kurumu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile getirilen en önemli yeniliklerin başında gelmektedir. Ön İnceleme Kurumu, 6100 sayılı kanunda dilekçeler aşamasından sonra ve fakat tahkikat aşamasından hemen önce düzenlenmiştir.
ÖN İNCELEME DURUŞMASINDA KARAR VERİLEMEZ.
Yasa'nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.
Basit yargılama usûlünde de, dilekçeler teatisi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hüküm aşamaları mevcuttur.
Şöyle ki; Madde 140/5: “Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.
Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hukukumuzda ilk derece yargılamasının beş temel aşamadan oluşması öngörülmüştür. Bunlar sırası ile; dilekçelerin karşılıklı verilmesi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hükümdür.
Taraflardan birinin ön inceleme duruşmasının yokluğunda yapılmasını talep etmesi halinde, ön inceleme duruşmasının tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde bu yönde bir talepte bulunulmaması halinde, mahkemenin ön inceleme duruşması yapması, usule aykırılık teşkil edecektir.
d. Ön inceleme yapılmadan da tahkikat aşamasına geçmek ve tahkikat aşamasının bir parçası olan keşif / bilirkişi incelemesi yapmak mümkün değildir. Aksi uygulama HMK'ya açıkça aykırı olacak ve mutlak bozma nedeni teşkil edecektir.
Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.
Yukarıda belirttiğimiz üzere hâkim ön inceleme duruşmasında delillerin sunulması için süre verir. Bu süre içerisinde tanık listesinin sunulması da istenir.
Söz konusu kararla mahkeme tarafından ön inceleme duruşmasından önce verilen kesin sürenin hukuki bir sonuç doğurmayacağı ifadesi ile ön inceleme aşaması tamamlanana kadar tarafların delil sunma hakkına sahip olduğu kabul edilmiştir.
Basit yargılama usulünde ön inceleme ile tahkikat duruşması birlikte yapılabilir. Yazılı yargılama usulünde de, hâkim ön incelemeyi tamamlayıp gerekli kararları verdikten sonra, aynı duruşmada tahkikata geçerek gerekli kararları verebilir.
Tensip zaptı, diğer bir deyişle tensip tutanağı; davanın açıldığı mahkemenin ilk duruşmadan önce, duruşmaya kadar yapılacak iş ve işlemleri belirlemek için tuttuğu bir tutanaktır. Tensip zaptı, davanın açıldığı mahkemenin hakimi tarafından hazırlanır.
Şu kadar ki tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hallerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir” hükmü yer almaktadır.
Ön incelemeci her türlü bilgi ve belgeyi toplar ve ifadeleri alır ve kendi değerlendirmesini de koyarak bir rapor hazırlar. Hazırlanan rapor yetkili merciye iletilir. Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri