Stajyer ehliyete sahip kişilerin ceza puan limitleri ise 75'tir. Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.
Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre 1 yıldır. Ceza puanı ise 100'dür ve ehliyeti 2 aylığına elinden alınır.
Stajyer ehliyet ya da aday sürücü, sürücü belgesi almaya hak kazanan adayların 2 yıl süre ile 75 ceza puanına sahip olduğu yeni uygulamanın adıdır. Bu 2 yıl boyunca, trafikte yaptığı her hatada 25 ceza puanı düşecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
Stajyer Ehliyet İçin Alkol Sınırı Nedir? Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum farklıdır.Stajyer sürücüler için trafikteki alkol sınırını ve ihlali durumundaki trafik cezasını şu şekilde açıklayalım: Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır.
Ceza limitini doldurduğu için sürücü belgesine el konan kişiler, eğitim ve sonrasında sınav sürecini başarıyla tamamlamalarının ardından yeniden ehliyet alıp trafikte motorlu taşıt kullanabiliyorlar.
Toplam 50 sorudan oluşan ehliyet yazılı sınavının geçiş şartı en az 70 puan alınmasıdır. Değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılır. Adayın en az 70 puan alması için 50 soru arasından en az 35 soruyu doğru yanıtlaması gerekmektedir.
Stajyer ehliyete sahip kişilerin ceza puan limitleri ise 75'tir. Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir.
Ülkemizde uygulanan kurallara göre ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Diğer sürücülerin trafiğe çıkabilmeleri için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promil limit olarak esas alınmaktadır.
Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir. Ancak bu değerler, yukarıda belirtilen faktörlere göre değişebilir.
Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekiyor. Stajyer ehliyet uygulamasına bağlı kalınarak, sürücünün iki sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması gerekiyor. İki sene süresince 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el konulacak.
Ehliyeti belirli süre geri alınan kişiler sürücü kursuna müracaat ederek teorik derslere katılırlar ve derslerin bitiminde kendilerine belge verilir. Bu belge ile ehliyetlerini geri alma süreleri dolduktan sonra alabilirler.
Sürücüler, bir yıl içinde en fazla 100 ceza puanı alabilir. 100 ceza puanını aşan sürücülerin ehliyetlerine iki ay boyunca el konulur. İki ay sonra sürücü, yine 100 ceza puanını aşarsa bu kez dört ay ehliyetinden mahrum kalır.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Trafik cezaları her yıl olduğu gibi 2023 yılına girilmesiyle yükseldi. Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri