EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Stajyer ehliyet alan kişilerin tek başlarına trafikte araç kullanmalarında ise bir engel bulunmuyor.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Stajyer ehliyeti alan kişilerin 2 sene süresince 75 ceza puanını geçmemesi gerekiyor. Eğer sürücüler bu puanı geçerse, ehliyete el konuluyor. Daha sonra kişiler psikolojik durumunun tespitini yaptırıyor. Yapılan bu tespitler psikoteknik testiyle yapılıyor.
Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz. Yani öncelikle kursu geçip sonra stajyer ehliyetten muaf olup, bunun yanında da 25 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Stajyer ehliyeti olan sürücülerin yanında refakatçi olması gerektiği, aday sürücülerin tek başına trafiğe çıkamayacağı, şehir dışına çıkamayacağı gibi bir çok haber yapıldı ancak bunların hiçbirinin doğruluğu yoktur.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
Drift ve Spin ihlali sonucunda bir (1) yıl içerisinde ilk ihlalde sürücünün ehliyetine 60 gün süre ile el konulur ve sürücünün bu süre sonunda Psikoteknik Değerlendirilmesi zorunludur.
E-devlette Aday sürücü mü yazan bölümde "Hayır" ibaresi düşüldüğü görülecektir. Bu güncellemeden itibaren sürücü ceza puanınız 75'den 100'e çıkarılmaktadır. Ancak E-devlette aday sürücümü "Evet" yazıyorsa stajyerliğinizin süresi devam ediyor demektir.
Her ne kadar ehliyetini aldıysan, sürücü kursunda temel eğitimleri tamamladıysan bile emin ol bir çok eksiğin var. Kaldı ki uzun yol şehir içinde araç kullanmaktan çok daha farklı ve farklı dinamikler barındırıyor. Ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
Stajyerlik sürecinde belirli kuralları ihlal eden stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur ve sürücü kursuna tekrar müracaat ederek yeniden ehliyet almak zorunda kalırlar.
Ehliyet kursuna gidip, sınavda başarılı olan stajyer sürücü adayları ise, stajyer ehliyetlerini alarak 2 yıl boyunca araç kullanabilirler. İki yılsonunda 75 ceza puanı almayan sürücü adayları ehliyetlerini alabilirler.
Bununla birlikte 25 yaşını doldurmamış ise o zamanda araç kiralayamıyorsunuz. Kısacası stajyer ehliyet durumundan muaf olmanız gerekiyor. Bu konu tüm araç kiralama firmalarında olduğu gibi bizde de aynı geçerliliktedir.
SÜRÜCÜ BELGESİ VE YAŞ SINIRLAMALARI
Araç Kiralamak için en az 21 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 1 yıllık B grubu ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
Araba kiralamak için ehliyetiniz en az 2 yıllık olmalı. Ancak genel anlamda 2 yıllık ehliyet şartı aransa da bazı araç kiralama firmaları 1 yıllık ehliyete sahip olan sürücülere araç kiralama imkanı sunuyor. 1 ya da 2 yıllık ehliyete sahip olma şartı genelde ekonomik ve orta sınıf araçlar için geçerli oluyor.
Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir. Bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.
Son bir yıl içinde kırmızı ışık kuralını üç kez ihlal eden sürücünün, sürücü belgeleri otuz gün süreyle, aynı yıl içinde kırmızı ışık kuralını altı kez ihlal eden sürücünün sürücü belgeleri kırk beş gün süreyle, dokuz kez ihlal eden sürücünün sürücü belgeleri altmış gün süreyle geçici olarak geri alınır.
Yeni yıl itibariyle A ve B1 sınıfı ehliyet için belirlenen ücret Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları 2023 Ücret Tablosu'na göre 7.048 TL'dir. Bu tutar, teorik ders saat başına 50 TL, toplam ders ücreti 1.700 TL, özel direksiyon ders saat başına 382 TL ve toplam direksiyon ders ücreti 5.384 TL olarak dağıtılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri