10 veya daha fazla personel çalıştıran işletmeler stajyer çalıştırmak zorundadır.
Firmalar stajyerlerini mesleki ve teknik eğitim veren liselerden ve/veya ilgili bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencileri arasından seçebilir. Stajyer çalıştırma yükümlülüğü her ay çalışan sayısına göre değil, cari yılın Ocak ayında bildirilen personel sayısı üzerinden hesaplanmaktadır.
Stajyer çalıştırmak zorunlu mu? 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının en az %5, en fazla %10'u kadar stajyer öğrenci çalıştırmak zorundadırlar.
Stajyer çalıştırma zorunluluğu on ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için geçerlidir. On ve daha fazla personel çalıştıran işletmelerin, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere stajyer öğrenci çalıştırmak zorundadır.
Stajyer olmak için staj yapılacak meslek üzerine bir eğitim kurumunda eğitim almış ya da alıyor olmak gereklidir. Öğretmenlik, avukatlık, hemşirelik gibi birçok mesleğin stajı zorunludur. Birçok eğitim kurumu, kurumlarla işbirliği yaparak öğrencilerine staj yapabilecekleri imkanı sağlamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Çıraklar ve stajyerler primleri ödendiği sürece 4/A'lı olarak kabul edilirler. Her ne kadar bu sigorta tipi genel olarak meslek kazalarını kapsasa da öğrencilere staj süreci boyunca sağlık sigortası kapsar.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
10 veya daha fazla personel çalıştıran işletmeler stajyer çalıştırmak zorundadır. İşletmeler çalıştırdıkları personel sayısının %5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine staj yaptırmalıdır.
Zorunlu staj süresinden fazla staj yapılabilir mi? Hayır, yapılamaz. Firma, başvurumda, stajın zorunlu olduğuna dair zorunlu belge istiyor.
İşletme Bölümü öğrencilerine Zorunlu Staj uygulaması başlatılmıştır. Halihazırda 4.sınıfta olan öğrenciler stajdan muaftır. Zorunlu staj, ikinci eğitim-öğretim ve/veya üçüncü eğitim-öğretim yılını takiben yapılır. Staj toplam süresi 30 (otuz) iş günü olmak zorundadır.
Teknik uygulama gerektiren lisans bölümü öğrencileri yaz aylarında bu stajı tamamlamak durumundadır. Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
STAJYER MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU? Şu an stajyer maaşı 2 bin 542 olarak veriliyor. Söz konusu maaş, yapılan ara zam yüzdesi ile aynı doğrultuda artacak. Böylelikle yeni stajyer maaşının 3 bin 420 TL olması bekleniyor.
18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır. Yapılacak çok iş olduğunda stajyerlerin 8 saatten fazla çalışmasına izin verilir. Günde en fazla 10 saat çalışılabilir.
Üniversite öğrencileri staja başlamadan önce işverenden 'staja kabul belgesi' almalılar. Gönüllü stajlarda, staj defteri tutulması zorunlu değildir.
Aynı firmada iki staj yapılabilir mi? Staj amaç ve ilkelerine uymadığı için tavsiye edilmemektedir.
Staj sonuçları staj komisyonunun staj defterlerini ön kontrolünden ve sözlü mülakattan sonra 1 ay içerisinde staj panosunda ve bölüm web sayfasında ilan edilir. Aynı fabrikada iki kere üst üste staj yapabilir miyim? Evet. Büyük işletmelerin farklı bölümlerinde olmak şartıyla yapılabilir.
İlk etapta kaç kişi yararlanacak? Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarının sayısının 250 bin olduğu belirlenirken ilk etapta kanundan yararlananların sayısının 50 bin olduğu öğrenildi.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Öğrenci hareketlilik faaliyetine katılmaktan vazgeçtiyse, hakkından feragat ettiğine dair dilekçe vermelidir. Aksi taktirde bir sonraki başvurusunda sıralama puanından 10 puan kesinti yapılır.
Staj yapan öğrencilerin zorunlu sigorta işlemleri doğru bir şekilde yapılmazsa okula cezai işlem uygulaması yapılabilmektedir. Sigorta yapılacak stajyer öğrencilerin sigorta girişi 07 çırak ya da 19 stajyer kodları ile yapılmaktadır. Staj sigortası öğrencileri iş kazası yapmaları durumunda koruyacaktır.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Evet, sayılır. Bir işyerinde sigortalı olarak çalışan öğrenciler bu çalışmalarını staj olarak gösterebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri