2- Aday sürücüler ölümlü trafik kazalarına karışıp; trafik kazasında asli kusurlu olarak bulunursa; aday sürücünün yani stajyer sürücülerin ehliyetleri daimi olarak iptal olur.
STAJYER EHLİYET HANGİ DURUMLARDA İPTAL OLUR? Stajyerlik süreci olan ilk iki yıl içerisinde 75 ceza puanını dolduran veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilen stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur.
Stajyer ehliyet sahibi bir sürücünün 75 ceza puanına ulaşması durumunda ehliyetine daimi olarak iptal edilir. Ardından kişinin tekrar sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırması ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.
Ehliyet belgesi aldıktan sonra 2 yıl süreyle aday sürücü olarak trafiğe çıkabilirler. Stajyer sürücü uygulaması, ilk defa ehliyet alacakları ve herhangi bir nedenle ehliyeti iptal edilmiş olan ve yeniden sürücü belgesi alanları kapsamaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Stajyer Ehliyet İçin Alkol Sınırı Nedir? Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum farklıdır.Stajyer sürücüler için trafikteki alkol sınırını ve ihlali durumundaki trafik cezasını şu şekilde açıklayalım: Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi? Stajyer ehliyeti olan sürücü aynen normal bir sürücü gibi şehir dışına çıkabilir.
Stajyer ehliyet alan kişilerin tek başlarına trafikte araç kullanmalarında ise bir engel bulunmuyor.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
Kayıt olduğunuz kurs tarafından hazırlanarak ehliyet sertifikası size teslim edilecek. Fakat bu sertifikanın ehliyet yerine geçmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi.
Kaybedilen stajyer ehliyet nasıl geri alınır? Alkol yüzünden stajyer ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi psikiyatr kontrolüne gidip, psikoteknik testten de geçmeniz gerkmektedir. Sonrasında bu belge ile birlikte yeniden sürücü kursuna kaydolmanız gerekmektedir.
Kırmızı ışık kuralına uymamanın cezası, 2023 itibarıyla 952 TL. 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise ceza 714 TL'ye düşer. Sürücü ise 20 ceza puanı ile karşılaşır. Ayrıca 1 yıl içerisinde 3 kere tekrar edilirse 30, 6 defa tekrar edilirse 45, 9 defa tekrar edilirse 90 gün boyunca sürücü trafikten men edilir.
Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.
Stajyer ehliyeti süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin 2 yıl boyunca bu ehliyeti kullanması beklenir. Kişiler 2 sene boyunca herhangi bir nedenden dolayı puanı yükselişe geçerse, ehliyet elinden alınır. Tekrar ehliyet almak isteyen kişilerin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.
Kanunda belirtilen yasaklamalar çiğnenmediği takdirde 2 yıl dolduktan sonra, trafik GBT sisteminden stajyerlik kendiliğinden kaldırılarak ceza puanınız her yıl için 100 olacaktır.
01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Eğer 0.20-0.50 arasında alkollü yakalandıysan 6 ay beklemene gerek yok. Çünkü kanunda stajyer/aday olmayan sürücüler 0.50 promil altında yakalanınca ceza yemiyorlar ve direkt devam edebiliyorlar. Biz de bu kanuna tabiiyiz ancak ceza yemeden ve 6 ay beklemeden direkt ehliyetimiz iptal ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri