The Glossary of Education Reform'a göre, “Standartlaştırılmış bir test, (1) tüm sınav katılımcılarının aynı soruları veya ortak bir soru bankasından seçilen soruları aynı şekilde yanıtlamasını gerektiren ve bu tür bir testtir.
STANDARDİZASYON işleminden geçmiş olan; bu bağlamda, ayrıntılı araştırma ve analizlerle, kullanılacağı kültüre uyarlanmış, GEÇERLİK, GÜVENİRLİK ve NORMALİZASYON çalışmaları yapılmış olan psikometrik araç.
Standartlaştırılmış bir test, öğrencilere çok tutarlı bir şekilde verilen bir testtir; yani testteki soruların tamamı aynıdır, her öğrenciye verilen süre aynıdır ve testin puanlanma şekli tüm öğrenciler için aynı.
Standart Başarı Testleri, değerlen- dirmenin temel ilkeleri ve uygun test programları çerçevesinde; yerin- de, zamanında ve ehliyetli kişiler tarafından kullanıldıkları takdirde, eğitim uygulamalarında verilen bir çok kararın yerindeliğini arttırmak üzere, destekleyici bilgiler sağlayan önemli araçlardır.
Standartlaştırılmış başarı testleri- Öğrencilerin akademik ilerlemesini ya da programdaki performans düzeylerini ölçmek için hazırlanmıştır. Öğrencinin öğretim alanındaki durumunun aynı yaş grubundaki ya da aynı sınıf düzeyindeki diğer öğrencilerin performans ortalamaları ile karşılaştırılmasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
1.6. AMACA GÖRE DEĞERLENDİRME TÜRLERİ: Amaca göre değerlendirme tanıma ve yerleştirme, biçimlendirme ve yetiştirme, değer biçme, rehberlik amaçlı ve program değerlendirme olarak beşe ayrılır.
Norm dayanaklı testler başarı, tutum, kişilik, ilgiler açısından bireyler arası farkları ölçmeye yönelik olarak hazırlanmaktadır. Ölçüt dayanaklı testlerde ise öğrencinin belli bir alanda hazırlanmış başarı testinden aldığı puan ölçüt olarak kullanılır.
Başarı testleri esas olarak bireyin ileride ne kadar öğrenebileceğinin değil, geçmişte ne kadar öğrendiğinin belirlenmesinde kullanılır. Başarı testlerinin öğretmen yapımı başarı testleri ve standart başarı testleri olmak üzere iki türü vardır.
Bunlar hız testleri ve güç testleridir.
Başarı testleri, çocukları değerlendirmede kullanılan ve çocukların ne bildiğini ve ne yapabildiğini ölçen testlerdir. Belli bir öğrenme sürecinin sonunda elde edilen bilgi, beceri ve anlayışı ölçen bu testler güçlü ve zayıf olunan alanları belirler ve başka yapılması gereken testleri önerir.
Standart testler tüm çocuklara uygulanan klasik testlerdir. Çocuğun gelişim özelliklerinin taraması amaçlanır. Standart test verileri değerlendirilerek çocuğun gelişimi ile ilgili fikir edinilir. Bunlardan bazılarının metropolitan okul olgunluğu testi, gazi erken çocukluk değerlendirme aracı, portage.
Parametrik testlerde ham veriler üzerinden ortalama, varyans gibi ölçütler elde edilerek işlemler yapılır. Parametrik olmayan testlerde ise ham veriler sıralanır ve sıra numaraları verilir. İşlemler bu sıra numaraları üzerinden yapılır. Parametrik testler parametrik olmayan testlere göre daha güçlü testlerdir.
MMSE Teseti (Mini Mental Hafıza Teseti) , doktorların ve diğer sağlık profesyonellerinin bilişsel bozukluğu (düşünme, iletişim, anlama ve hafıza ile ilgili sorunları) kontrol etmek için yaygın olarak kullandığı 30 sorudan oluşan bir dizin testtir.
Başarı testi, herhangi bir öğretim veya eğitimin etkisini ölçebilmek için düzenlenen ölçeklerdendir. Diğer bir ifade ile başarı testleri; kişinin bilgi seviyesini, öğrenme seviyesini ya da öğrenme eksikliğini görebilmek için hazırlanmış olan testlerdir.
Performans testi, sistem tarafından yüksek talep altında yüksek hız, ölçeklenebilirlik ve sistemin kararlılığına ulaşılıp ulaşılmadığını belirler. Performans testi, küçültülmüş ortamlarda bir uygulamanın davranışındaki değişikliği ölçmeye yarayan bir test türüdür.
Tipik Performans Testlerinde Güvenirlik. Testler, eğitimde ve psikolojide ölçme konusu yapılan özellikler (başarı, zeka, yetenek, beceri, ilgi, tutum, kişilik) bakımından bireylerarası farkları ortaya koymak üzere uygulanan sistematik gözlem araçlarıdır.
Performans testi aslında yük testini ve tunning'i kapsayan bir işlemler bütünüdür. Amacı ise, sistemin belirli bir yük altındaki performansının ölçülmesi ve istenilen performansa ulaşmasının sağlanmasıdır. Sistemin ağır yük altındaki dar boğazlarının, kod ve veritabanı gibi sistemlerle çözülmesini amaçlamaktadır.
Maksimum performans testleri başarı ve yetenek testlerini, Davranış testleri ise kişilik, ilgi ve tutum testlerini kapsamaktadır. Bireysel Testler: Test veren kişi ile test uygulanan kişi yüz yüzedir. Test uygulayan kişi soruyu doğrudan test uygulanan kişiye sorar ve aldığı cevapları kaydeder.
Projektif testler, bireylerin psikolojik durumlarını değerlendirmek için kullanılan psikolojik testlerdir. Bu testler, bireylerin zihinsel ve duygusal durumlarını ölçmek, kişilik özelliklerini belirlemek, düşünce yapılarını analiz etmek ve davranışları hakkında bilgi toplamak için kullanılırlar.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan çeviklik testlerinden, Pro-çeviklik, T-test, Illinois testi ve 505 çeviklik testleri birleşik becerileri ölçmekte ve mümkün olan en hızlı zamanda önceden planlanmış bir hareket dizisini tamamlamayı içermektedir.
Norm bağımlı testler; “Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı (GEÇDA)” norm-bağımlı bir değerlendirme aracıdır (0-6 yaşlarındaki çocukların gelişimlerini değerlendirmek için geliştirilmiştir.). Çocuğun gelişimsel performansı Türkiye ortalamalarıyla karşılaştırılır.
Mutlak değerlendirme (kriter dayanaklı): Mutlak ölçüt kullanılır. Örnek: “60 puan alan sınıfı geçer”. Ölçüte diğer öğrencilerin etkisi yoktur. Ölçüt sınavdan önce belirlenir.
Ölçme işleminin yapılacağı grup için kesin, net ve standart olarak belirlenmiş olan kritere “mutlak ölçüt” denir. Tarih dersinden geçmek için 60 ve üzerinde puan almak gerekir. Şehir içi hız 50 km/h'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri