Standart maliyet sistemi fiili maliyetler ile standart maliyetler arasındaki sapmaları hesaplayan ve sapmaların nedenleri üzerinde durarak gerekli düzeltmeleri yapan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, bir maliyet kontrol aracı olarak standart maliyet sistemini bir üretim işletmesinde uygulamaktır.
Standart maliyet üretim esnasında oluşan giderlerin hakiki değerinin yerine katlanılan giderlerin standardını baz alarak oluşturulan hesaplama yöntemidir. Standart maliyet yöntemi ile hakiki üretim giderleri ile saptanmış standartlarını kıyaslayarak farklarının analizi alınarak değerlendirilir.
Standart maliyet, belli bir faaliyet hacminde ve belli şartlar altında bir ürünün maliyetini oluşturan unsurların bilimsel esaslara dayanarak önceden belirlenmiş değerini ifade eder.
- Standart Maliyet Kontrol Yöntemi: Standart maliyet kontrol yöntemi, önceki aylarda yiyecek maliyetlerinde meydana gelen artış ve azalışları ayrıntılı bir şekilde belirleyerek, bunların hangi yiyecek malzemelerinden kaynaklandığını belirleyerek daha gerçekçi sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
İlgili 24 soru bulundu
b. Direkt maliyet yöntemi:
Ürünün maliyetine sadece direkt ilk madde ve direkt işçilik giderleri dahil edilmektedir. Genel üretim giderleri ise dönem gideri olarak kabul edilerek, dönemin gelir tablosunda yer almaktadır.
Standart Maliyet Sisteminin İşleyişi
- Üretim maliyeti olması gereken tutarlarla hesaplanırken gerçekleşen (fiili) giderler de işletme tarafından izlenir. - Dönem sonunda standart maliyetlerle gerçekleşen (fiili) maliyetler karşılaştırılır ve farklar hesaplanır.
KAİZEN maliyetleme ise; hedeflenen maliyetlerin belirlenerek o maliyet seviyesine düşürülmesi sürecinde sürekli olarak iyileştirme faaliyetlerini kapsayan süreçtir (Monden & Lee, 1993). KAİZEN'in özü aslından çok açık ve oldukça basittir. 'KAİZEN' 'iyileştirme' demektir.
Sabit (baz) standart maliyetler, belirli koşullar doğrultusunda saptanan ve uzun yıllar süresince değiştirilemeyen maliyetlerdir. Kuramsal standart maliyetler, ideal koşullarda olması gereken en düşük maliyetleri gösterir.
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Değişken maliyet sistemi, maliyetlerin sabit ve değişken olarak ikiye ayrılması suretiyle, tam maliyet sisteminin eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Bu sistemde değişken giderler, üretilen mamul maliyetine yüklenirken sabit maliyetler dönem gideri olarak kaydedilir.
Bu yöntemler; Tam maliyet yöntemi • Normal Maliyet Yöntemi • Değişken Maliyet Yöntemi • Asal Maliyet Yöntemi • Süper Değişken Maliyet Yöntemi olarak bilinmektedir.
Buna göre stratejik maliyet yönetimi; işletme stratejilerinin geliştirilmesi ve yürütülmesi, devamlı suretle rekabetçi avantajlar elde edilmesi için gerekli maliyet bilgilerinin sağlanması ve bu bilgiler ışığında maliyetlerin yönetilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Marjinal Maliyet (Marginal cost, MC)=Üretilen mal miktarında 1 birim artış olduğunda toplam maliyette meydana gelen artıştır. Ortalama Sabit Maliyet (Average fixed cost, AFC): Ürünün birim başına sabit maliyetidir. Ortalama Toplam Maliyet (Average total cost, ATC): Ürünün birim başına toplam maliyetidir.
Satın alınan hammadde ve malzemeler için katlanılan toplam maliyet, satın alınan toplam miktara bölünerek bir ortalama maliyet hesaplanır.
ORTALAMA MALİYETLER: Kısa dönem toplam maliyet kavramlarının her birini üretilen çıktı miktarına bölerek, ortalama maliyet biçiminde ifade etmek mümkündür. Toplam sabit maliyetin çıktı miktarına oranına ortalama sabit maliyet (avarage fixed cost, AFC) denir. AFC=TFC/Q.
Fiilen ödenen veya ödenecek fiyat, ithal eşyası için alıcının, satıcı veya satıcı yararına yaptığı veya yapması gereken ödemelerin toplamıdır.
“Standart maliyet, birim üretim için planlanan maliyetler, özellikle her üretim birimi için planlanmış üretim maliyetidir” [6]. Standart maliyet, belirli koşullar altında maliyetin ne olması gerektiğini belirleyen önceden tespit edilmiş ölçülerdir.
Fiili Giderler: Bu giderler tahakkuk etmiş, gerçekleşmiş giderlerdir. b. Standart Giderler: Faaliyet yapılmadan önce bilimsel yöntemlere göre belli koşullara göre gerçekleşmesi beklenen standart verilere göre hesaplanan giderlerdir.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
Dönem sonu ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi olarak anılan bu yöntemde stok mali- yeti, dönem başı stoklar ile dönem içinde değişik partilerde giren stokların toplam maliyetinin, toplam maliyete konu olan toplam stok miktarına bölünmesi ile bulunur (Özbek, 2008:93).
Kaliteli bir maliyet analizi sonucunda işletmeler kar, kalite, konum, imaj ve benzeri birçok fayda bulurlar. Maliyet analizi yöntemleri Dikey yüzde, trend, yatay ve oran analizi olarak 4'e ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri