Konsantre süt yahut yoğunlaştırılmış süt; suyu uçurularak hacmi küçültülmüş (kabaca% 60), şeker ilavesiyle veya şekersiz olarak yoğunlaştırılmış süt'tür. Şekerli yoğunlaştırılmış süt kalın ve yumuşak kıvamda, tatlı bir üründür ve konserve edildiğinde açılmadığı takdirde buzdolabına girmeden yıllarca dayanabilir.
*Yoğunlaştırılmış Süt Nerelerde Kullanılır? Sütün olduğu her türlü tatlıda yoğunlaştırılmış süt kullanabilirsiniz. Özellikle yoğunlaştırılmış süt ile yapılan tatlılar damaklarda her zaman unutulmaz bir tat bırakacaktır. Kremalı sıcak içeceklerde, kremalı pastalarda, kek gibi tatlıların vazgeçilmezidir.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
Koyulaştırılmış şekerli süt (İngilizcesi sweetened condensed milk) oldukça uzun raf ömrü olan bir süt ürünü. İnek sütü uzun süre pişirilerek içindeki suyun büyük bölümü uçurulduktan sonra neredeyse kendi ağırlığı kadar şeker eklenerek hazırlanıyor. Yurt dışında birçok tarifte kullanılan bir ürün.
İlgili 30 soru bulundu
Yarıya inen sütün üzerine karbonat ekleyip sürekli olarak karıştırın ve 5 dakika bu şekilde pişirin. Ocağı kapatın ve kıvam alan sütün üzerine soğuk tereyağı ekleyip hızlıca karıştırın. Yoğunlaştırılmış sütü bir kavanoz veya kaseye aktarın ve soğuduktan sonra kullanıma hazır. Afiyet olsun!
Süt Sütü
Elinizde süt tozu varsa, şekerli yoğunlaştırılmış süt için kolay bir alternatiftir. Sadece rehidrate etmek için daha az su kullanın. Bu, tatlandırılmış yoğunlaştırılmış sütün dokusuna benzeyen kalın sütle sonuçlanacaktır. ⅓ su bardağı süt tozunu ⅓ su bardağı sıcak su ile karıştırın.
Konsantre süt yahut yoğunlaştırılmış süt; suyu uçurularak hacmi küçültülmüş (kabaca% 60), şeker ilavesiyle veya şekersiz olarak yoğunlaştırılmış süt'tür. Şekerli yoğunlaştırılmış süt kalın ve yumuşak kıvamda, tatlı bir üründür ve konserve edildiğinde açılmadığı takdirde buzdolabına girmeden yıllarca dayanabilir.
Süt reçeli tarifi, diğer reçel türlerine göre daha fazla kalsiyum içermektedir. Ancak şeker içerdiğinden dolayı yine de aşırı tüketmemekte fayda var.
Pastörize olmayan emin olduğunuz yerden temin edilmiş taze inek sütü kullandığınız takdirde reçel daha kısa sürede kıvam alacaktır. Karbonat veya kabartma tozu kullanabilirsiniz. Süt köpürmeye başlayacağı için; süt seviyesinin üzerinde epey boşluk kalacak büyüklükte bir tencere kullanmanız önerilir.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir.
Buzdolabında birkaç saat sonra çok kalınlaşacaktır. Buzdolabında 2 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Süte neden şeker katılır? Sütün mama ya da tatlı yapılırken şeker ilave edilerek kaynatılmasının sütün içindeki proteini büyük ölçüde azalttığı belirtiliyor. Sütün kaynadıktan sonra şeker ilave edilmesinin sütteki protein miktarının korunmasında önemli rol oynadığı vurgulanıyor.
Yoğunlaştırılmış Süt Nedir? Yoğunlaştırılmış süt, 1800'lerin ortalarında yaratıldı. Suyunun bir kısmını, yani %60'ına kadarını buhar olarak çıkarmak için sütü hafifçe ısıtma işlemi, rafta daha dayanıklı bir ürün sağlar.
Günlük kullanımda, en yalın hali ile bir kraker ya da ekmek üstüne sürülen labne peyniri ve üstüne Dulce de Leche! Az tuzlu peynirler, krep, waffle, muz, granola ve tabi dondurma ile beraber kullanılabilir. Pişirilen gıdalarda, trileçe ya da cheesecake üzerinde servis edilebilir.
Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir. Ancak süt şekerli tüketildiğinde ağız ve diş sağlığına, temizliğine dikkat etmek gerekiyor.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Süt Reçeli Yapılışı
İlk ortaya çıkışı Latin Amerika ülkelerinde olduğu tahmin edilen süt reçeli, süt karameli olarak da bilinmektedir. Temel malzemeleri süt ve şeker olup pişirme prensibi bu iki malzemenin orta ateşte ağır ağır bir süre düzenli olarak karıştırılmasıdır.
Süre ocağınızın verdiği ısı farklı nedeniyle biraz daha uzayabilir. Reçel akıcı ama yüzeyi kaplayorsa kıvamı olmuş demektir. Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor.
Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
Ekşimiş sütü özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Diğer malzemeler ve pişirme süreci kötü tadını bastıracaktır. Hamur işlerinde olduğu gibi, sulu yemeklerinizde de bozuk süt kullanabilirsiniz. Bozuk süt çorbalarınızın kremamsı bir kıvam katacak.
Carnation bir gıda ürünleri markasıdır. Buharlaştırılmış süt ürünü ile biliniyordu. Marka, 1899'da yaratıldı.
Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri