Starlink'in daha önce Türkiye'de hizmet vereceği tarihi 2023'e ertelemişti. Daha sonra bu tarih belirsiz olarak değiştirilmişti ancak güncellendiği kadarıyla Starlink, eğer bir aksilik olmazsa, Türkiye'de 2024 yılında hizmete açılacak.
2024 yılında Türkiye'de faaliyet göstermeye hazırlanan Starlink, 2023 yılında BTK'ya lisans başvurusu yaptı.
Starlink uydularının henüz Türkiye'de hizmet izni yok.
Starlink'in Türkiye ücreti henüz belli olmadı. Fakat Starlink ekipmanları hane kullanımı için 600 dolarlık fiyata sahip. Bu ücret, kullanım alanına göre 2.500 dolara kadar ulaşabiliyor. Starlink'in aylık abonelik ücreti ise internet hızına bağlı olarak 90 dolar ila 500 dolar aralığında değişiyor.
Starlink nereden alınır diye sorulduğunda, cevap her dilde basittir: Kriptomat'ta.
İlgili 17 soru bulundu
Bloomberg'in haberine göre, Elon Musk deprem bölgelerinde internet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle Starlink uydularını Türkiye'ye göndermeyi teklif etti. Bir hükümet yetkilisi ise Türksat'ın yeterli olduğunu söyleyerek bunu reddetti.
Starlink satın almak için öncelikle SpaceX web sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Site üzerinden ön sipariş vermeniz gerekmektedir. Şu an için bir Starlink kiti yaklaşık 499 dolarlık bir fiyata sahip olup, bu kit, uydu interneti modemi, bir uydu anteni, bir güç kaynağı ve bir kabloyu içermektedir.
Program Ekim 2021'de Beta sürecinden çıkartıldı. Starlink tarafından sunulan hizmetin fiyatları kurulum bedeli 499 dolar, aylık ücreti ise 99 dolar olarak belirlenmişti. Bu internetin 50Mb/s ile 150Mb/s arasında bir hıza sahip olduğu aktarılıyor. Starlink premium hizmetini de kullanıma açtı.
Elon Musk, bugün yaptığı açıklamada bölgeye ücretsiz internet sağlayan Starlink uydularının aktif hale getirileceğini açıkladı: Elon Musk ayrıca X platformundan, "BM'yi ve uluslararası alanda tanınan diğer yardım gruplarını destekleyeceğiz" dedi.
Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in uydudan internet hizmeti Starlink'e yeni bir rakip çıktı. Huawei'in geliştirdiği uydu internet hizmetiyle birlikte test sırasında indirme hızının 660 Mbps'ye vardığı açıklandı. Starlink'in ulaştığı hız ise son olarak 600 Mbps civarında ölçüldü.
SpaceX, Starlink hizmeti için hedeflediği 1 Gbps hızına henüz Dünya'nın pek çok noktasına ulaşmayı başaramadı. Artan uydu sayısıyla bu hıza adım adım yaklaşılırken şirket, Haziran 2021'de hedef hızı 10 Gbps'ye yükseltmişti.
SpaceX'in, 2027'de tamamlanması hedeflenen proje kapsamında Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planladığı ve mevcut uydularla 40 ülkede Starlink internet ağı oluşturduğu kaydediliyor.
Starlink Hangi Ülkelerde Var? SpaceX'e göre Starlink hizmeti 'dünyanın bağlantının her zaman zor olduğu bölgeleri için ideal'. Şu anda yalnızca ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bölgelerin belirli alanlarında mevcut olup, kapsama alanı 45 ila 53 derece kuzey enlemleri arasındaki bölgelere odaklanmıştır.
Starlink, Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi tarafından yürütülmekte olan uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızı olarak tanımlanmaktadır. SpaceX bugüne kadar diğer uyduları yerleştirirken, Starlink Projesi ile beraber kendi telekomünikasyon uydularını uzaya yerleştirmiştir.
Bu patlamalar sırasında püsküren plazma ve manyetik alanlar Dünya'ya erişebiliyor. Milyarder iş insanı Elon Musk'a ait SpaceX şirketi geçen hafta bir roketle fırlatıp yörüngeye yerleştirdiği 49 uydudan 40'ının düştüğünü açıkladı. Bu uydular şirketin Starlink adlı uydu internet projesinin bir parçası olacaktı.
Starlink uyduları, sabit uydu interneti sistemlerinden farklı olarak, düşük yörüngede bulunur. Bu sayede, Starlink uyduları, geleneksel uydulara göre daha hızlı ve daha düşük gecikmeyle internet erişimi sağlar. Starlink uyduları, hem sabit hem de hareketli cihazlar için internet erişimi sağlayabilir.
TOGG'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı.
Uzayda ne kadar Starlink var? Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor.
Uydular, afet sırasında sağladıkları sinyaller sayesinde internet yer alıcı ve vericilerine ulaşarak yerel olarak yayın yapmaya olanak sağlar. Sinyaller bir ev, iş yeri veya uzak konum sinyalinin uydu üzerinden bağlanmasını sağlar.
Standart bir Starlink aboneliğinin aylık maliyeti yaklaşık 90 dolardır, ancak daha yüksek hız veya bant genişliği gereksinimleri olan kullanıcılar için daha yüksek maliyetli paketler de sunulmaktadır. Ayrıca, kullanıcılar bir defalık donanım ücreti ödemelidir, bu ücret 599 dolardan başlamaktadır.
İlk seri 24 Mayıs 2019 tarihinde fırlatıldı. Kasım ayından itibaren her ay bir seri olarak gönderilen Starlink uyduları, projenin ilk etabında 12.000 tanesi uzayda olacak şekilde planlandı. Yörünge mesafesi için alınan FCC izinlerine bakıldığında 300 km den 1200 km ye kadar geniş bir yörüngeyi kapsıyor.
Starlink, Dünya yüzeyine çok daha yakın, yaklaşık 550 km yükseklikte dolaşan binlerce uydudan oluşan bir uydu kümesidir ve tüm dünyayı kapsar. Starlink uyduları alçak yörüngede olduğundan, gecikme süresi önemli ölçüde daha düşüktür - yaklaşık 20 ms karşısında 600+ ms.
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Musk ise elektrikli otomobil şirketi sayesinde bu yıl 55,3 milyar dolardan fazla kazandı. Teknoloji milyarderinin serveti 192 milyar dolara ulaştı.
Takip için öncelikle Starlink uydularının canlı seyrini gösteren siteyi açmanız gerekiyor. Site yüklendiğinde ve konumunuz algılandığında uyduların görüneceği saat ve gün bilgileri ekranın solunda gözüküyor. Bu saat ve tarihte gökyüzüne bakarak bir çizgi halinde Starlink uydularını görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri