14 Ayar altın, 22 ayara göre daha iyi işlenebilir ve daha kolay şekillendirilebilir. Deforme olma olasılığı daha azdır. Bu yüzden 14 ayar altından yapılan aksesuarlar daha sağlam olmaktadır. 14 Ayar altın alyanslarda işçilik maliyeti de dahil edilir.
14 ayar altın, daha sert ve dayanıklı olmasının yanı sıra parlaklığını da korur. Mücevherat sektöründe yaygın olarak kullanılır ve daha ekonomik bir seçenek olarak tercih edilebilir. 22 ayar altın daha yüksek bir saflığa sahiptir ve genellikle %91.7 saf altından oluşur.
Altınlar Kaç Ayardır ? Saf altın binde 999,9 saflıktadır. 22 ayar altın ise %91,6 oranında altın barındırır anlamına gelir. 18 ayar altında %75 oranında, 14 ayar altında ise %58,3 oranında saf altın vardır.
Altın'da 14 ayar demek %58 saf altın demektir. %58 altın diğer yüzdesi ise farklı maddeler katılarak oluşturulmuştur. Altın takıda 14 ayar aşağısında değer çok daha düşerken 14 ayar üstünde ise değeri ve saflığı artmaktadır. 14 Ayar Altın takılar diğer 8 ayar takılara göre çok daha iyidir.
Siz 14 ayar altın alırken hem %58'lik altın fiyatı hem de kalan maddelerin fiyatlarını ödersiniz. Ancak 14 ayar altını satmak istediğinizde, kuyumcular yalnızca içerisinde bulunan altın bedeline para öder. Bu nedenle 14 ayar altın satarken zarar edilir.
İlgili 31 soru bulundu
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
22 ayar altının ise saflık oranı %91,6'dır ve milyem değeri 916'dır. Altın takıların saflığı yani ayarı, fiyatı etkileyen önemli bir unsur olduğu için 14 ayar altın takılar, 22 ayar altın takılara göre daha uygun fiyatlıdır.
Yatırımlarını altın ile yapmak isteyenler en mantıklı altın grubunun hangisi olduğunu araştırıyorlar. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı açıklamada en karlı altın grubunun astar altın olduğunu açıkladı.
Yatırım için genellikle gram altın tercih edilir. Küçük birimlere bölünmüş olması nedeniyle işçilik maliyeti oldukça düşüktür. Gram altının likiditesinin yüksek olması kolaylıkla alınıp satılabilmesini sağlar. Ons altın alım satımlarında mutlaka piyasa koşulları takip edilmelidir.
Dayanıklılık: 14 ayar altın, saf altına göre daha sert ve dayanıklıdır. Diğer metallerle alaşımlı olduğu için daha sert bir yapıya sahiptir. Bu da takıların günlük kullanıma ve daha uzun süreli kullanıma uygun olmasını sağlar. Özellikle yüzükler gibi daha çok kullanılan takılarda tercih edilebilir.
Dolayısıyla altın çeşitleri içerisinde en değerli olanının 24 ayar altın olduğunu söylemek mümkündür. Her bir ayar altının bütününün 24'te birini ifade eder. Örneğin bir küpenin 24'te 22'si altın, kalanı gümüşten meydana geliyorsa bu küpenin 22 ayar olduğu anlamına gelir.
Özellikle gram altın aldığınız zaman altınınızın değerini koruduğunu görürsünüz. Bunun için de yatırım yapmak isteyenler, altın almak için 24 ayar gram altın tercih eder. Satın alınan altının saf altın olması, kendi değerine göre satılma ve alınma avantajlarıyla öne çıkacağı görülür.
22 ayar bilezik modellerinin hepsi farklı işçilik teknikleriyle yapıldığı için kendi aralarında ayrılıyor. Ancak 22 ayar bilezik uzun vade için değer kaybetmeyecek bir değerli takıdır.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar.
14 Ayar Saf Altın Gram/TL güncel satış fiyatı anlık olarak 1.046,52 TL, 14 Ayar Saf Altın Gram/TL alış fiyatı ise 1.045,82 TL üzerinden işlem görmektedir. 14 Ayar Saf Altın Gram/TL fiyat bilgileri en son 11 Kasım 2023 12:56'de güncellenmiştir.
Yeşil altın çoğunlukla 14 ayar olur.
1) Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız. 2) Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız. 3) Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız. 4) Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz.
Genelde en basit altın takının işçiliği, 24 ayar altının gram fiyatının ¼' ü kadar, en özel takının işçiliği ise 24 ayar altının gram fiyatına eşit olur. Cumhuriyet Altını alırken de; altının baskısının net olmasına, eğer kulpsuz ise, renginin kızıla yakın olmasına dikkat edilmelidir.
Gram altınlar, gram altın hesapları veya sertifikalarına yatırım yapanların, altınlarını bozdurduklarında zarara uğrama olasılıkları daha düşük oluyor. Gram altının işçilik maliyetine sahip olmaması ve değerinde satılabilmesi yatırımcı açısından son derece avantajlı oluyor.
Altın yatırımında en karlı olan seçeneğin gram altın olduğu biliniyor. Gram altın hem değerinde satılır hem işçilik maliyetine sahip değildir. Aynı zamanda gram altın kuyumcularda 1 ile 20 gram aralığında satılabilir. Hemen herkesin kendi bütçesine göre alıp satabileceği altınlar arasında gram altın bulunuyor.
Altın, çok eski yıllardan beri bir yatırım aracı olarak kullanılmakta ve popülerliğini yitirmeden kullanılmaya devam etmektedir. Sunduğu avantajlardan dolayı sıklıkla tercih edilen altın, birikim yapmak isteyenler için ideal bir yatırım aracıdır.
Bu nedenle, 14 ayar altının rengi zamanla değişebilir. Altının rengine etki eden faktörler arasında kimyasal reaksiyonlar, oksidasyon ve aşınma yer alır. 14 ayar altında bulunan diğer metaller, özellikle bakır ve gümüş gibi alaşımlar, zamanla tepkimeye girerek altının renginin değişmesine neden olabilir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Altınlarda 585 ayar, 14 ayar altını ifade eder. Milyem, alaşım içinde bulunan altın miktarını binde oranı ile ifade eden bir ölçü birimine verilen isimdir. 1 gram HAS (24 ayar saf altın), 1000 milyem değil de 995 milyemdir. 14 ayar altın ise, 585 milyem, 18 ayar altın ise 750 milyemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri