Aynı zamanda siyahlara uygun olan deterjanları seçmek gerekir. Siyahların yıkanması sırasında yumuşatıcı kullanmanız tavsiye edilmez. Çünkü yumuşatıcılar siyah üzerinde beyaz lekeler bırakabilir.
Siyahlarda yumuşatıcı kullanmayın çünkü yumuşatıcıların siyahları soldurma gibi bir dezavantajı var. Siyah pantolonunuzu ilk aldığınızda bir süre tuzlu su dolu leğende bekletmeniz boyaya ekstra mukavemet kazandırır. Siyah kotların renginin atmasında birincil suçlu yıkamadır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır.
Siyahlar için kullanılan deterjanların en popüleri Perwol siyahtır. Siyah renkli kıyafetlerin renklerinin solmadan ilk gün ki gibi kalmasına yardım eder. Beyazlar için kullanılan deterjanların başında omo gelir. Renkliler için de yine omo tercih edilebilir.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Ancak yumuşatıcılar, kumaşın su alma kabiliyetini olumsuz yönde etkiler; bu nedenle havlu gibi asıl işi su emmek olan çamaşırlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca çabuk kuruyan spor giysilerde yumuşatıcı kullanılmamalıdır; çünkü yumuşatıcılar terinizi tutmak için tasarlanmış olan lifleri yok edebilir.
Yumuşatıcılar yıkama esnasında çamaşıra gereğinden fazla proton yükler. Bu sayede çamaşırımız yumuşar fakat üzerimize giydiğimizde muhtaç olduğu elektronları vücudumuzdan aldığı için bizi halsiz, bitkin ve agresif hissettirir.
Hal böyle olunca siyah çamaşırlar kaç derecede hangi programda yıkanır sorusunun yanıtı da otomatik olarak önem kazanıyor. Burada yıkamak istediğiniz kumaşın yıkama talimatlarından bağımsız ortalama bir değer vermek gerekirse, bu renklerdeki kıyafetlerinizi maksimum 40 derecede yıkamanız gerekiyor.
-Deterjan: Direk olarak siyahlar için temin edilen deterjanları kullanmanız en doğrusu olacaktır. Ya da renklilerde kullanılanlar seçilebilir. Deterjanlar siyahların solmaması adına önemlidir. Mesela siyah kıyafetler için yumuşatıcı kullanmak beyaz lekelere neden olabilir.
Sıcak, siyah renginin solmasına sebep olur. Bu yüzden siyah kıyafetlerinizi soğuk suda veya 30 derecede yıkamalısınız. Siyah kıyafetlerinizi kısa programda yıkamayı tercih edin, kısa programda soğuk su ile yıkanan siyah kıyafetlerde renk solması yaşanmaz.
İşte çamaşır makinesi deterjan nereye konur sorusunun cevabı: Her çamaşır makinesinin içerisinde deterjanlar için ayrılmış özel gözler mevcuttur. Bu gözlerden iki tanesi deterjan kısmı bir tanesi de yumuşatıcı içindir. Ortada kalan küçük kısma bir kapak kadar yumuşatıcı dökülür.
Solmuş siyah kıyafetlerinizi çamaşır makinenize koyun. Daha sonra çekilmiş 2 bardak filtre kahveyi çamaşır makinenizin yumuşatıcı kısmına ekleyin. Durulama fonksiyonunu seçip 1 saat boyunca yıkayın ve çamaşırlarınızı asın. Kuruduğunda eskisi gibi olduğunu göreceksiniz.
Yeni nesil çamaşır makinelerine deterjan ve yumuşatıcı koyarken kafamız karışabilir. Deterjan gözünü açıyoruz. Sol göze deterjanı ilave ediyoruz.mavi göze ise yumuşatıcı döküyoruz.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Çamaşırlar yıkanırken yumuşatıcı kullanılmazsa çamaşırlar sertleşip yıpranabiliyor. Bunu önlemek için ve kıyafetlerdeki statik elektriğin azaltılması için ürün etkili bir çözüm oluyor. Yumuşatıcı kullanırken tasarruf etmek isteyen kullanıcılar konsantre ürüne yönelebilir.
Siyah renkli kıyafetlerimiz için en uygun ısı 40 derecedir. Ayrıca kıyafetlerimizin etiketlerindeki yıkama önergelerini de kontrol etmeyi ihmal etmemeliyiz.Bir sonraki adım uygun sıkma devrine karar vermektir. Çok yüksek devirlerde sıkılan çamaşırlar, maalesef ütüyle dahi sonuç alamayacağımız şekilde kırışmaktadır.
Bütün siyah ve koyu renkli kumaşlar için uygundur. Yün ve ipek için Perwoll Yenileme Yünlüler ve Narinler'i kullanınız.
'Ne kadar yüksek ısıda yıkarsam o kadar iyi temizlenir' inanışı, tamamen gerçek dışıdır. Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur.
onlar aynı renk olsa bile beraber yıkanmaz.
Kıyafetlerin aşırı sürtünmesi, yanlış yıkama yöntemleri, kullanılan yanlış temizlik gereçleri veya kuru temizleme işlemleri de tüylenme nedenleri arasında yer alır. Ayrıca, evcil hayvanların tüyleri de kıyafetlerde tüylenmeye neden olabilir.
Çamaşırlarınızı Yumuşatıcıda Bekletin. Çamaşırlarınızın uzun süre temiz kokması için yıkarken deterjanın yanında mutlaka yumuşatıcı da kullanmanız gerekir. Makinenizi sıkma durumuna geçmeden durdurup bir süre yumuşatıcıyla bekletirseniz, kokunun çamaşırlarınıza daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.
Yumuşatıcının direkt olarak kumaşa uygulanması, leke oluşumuna neden olabilir. Önerilen miktardan fazla yumuşatıcı kullanımı da lekelere sebebiyet verebilir. Hassas bir cildiniz, alerjiniz ya da astım benzeri bir rahatsızlığınız varsa, yumuşatıcının kokusu ya da formülü size zararlı olabilir.
Yumuşatıcıyı son durulamada manuel olarak da ekleyebilirsiniz. Çamaşır makinesinde yumuşatıcı kullanımı konusunda deneyiminiz yoksa ve makinenin yumuşatıcı bölümünü bulamıyorsanız, yumuşatıcıyı son durulama sırasında deterjan gözüne manuel olarak da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri