Ancak Starlink uyduları saatte 27 bin kilometre gibi yüksek hızla sürekli hareket ettiğinden, sinyal alıcı bir terminalin açısında en fazla 4 dakika kalabiliyor ve alıcıların arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanması gerekiyor.
İlk seri 24 Mayıs 2019 tarihinde fırlatıldı. Kasım ayından itibaren her ay bir seri olarak gönderilen Starlink uyduları, projenin ilk etabında 12.000 tanesi uzayda olacak şekilde planlandı. Yörünge mesafesi için alınan FCC izinlerine bakıldığında 300 km den 1200 km ye kadar geniş bir yörüngeyi kapsıyor.
Starlink'in Türkiye ücreti henüz belli olmadı. Fakat Starlink ekipmanları hane kullanımı için 600 dolarlık fiyata sahip. Bu ücret, kullanım alanına göre 2.500 dolara kadar ulaşabiliyor. Starlink'in aylık abonelik ücreti ise internet hızına bağlı olarak 90 dolar ila 500 dolar aralığında değişiyor.
2027'DE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlıyor. Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor.
Uyduları taşıyan Falcon-9 roketi, yerel saatle 23.50'de Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan başarılı bir şekilde fırlatıldı.
İlgili 32 soru bulundu
Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in uydudan internet hizmeti Starlink'e yeni bir rakip çıktı. Huawei'in geliştirdiği uydu internet hizmetiyle birlikte test sırasında indirme hızının 660 Mbps'ye vardığı açıklandı. Starlink'in ulaştığı hız ise son olarak 600 Mbps civarında ölçüldü.
SpaceX'in yeni nesil Starlink uyduları artık gözle görülemeyecek. Zaman zaman gökyüzünde gördüğümüz SpaceX'in uydudan internet sunan Starlink uyduları yeni nesle yükseltiliyor. Starlink'in yeni nesil uyduları artık gözle görülemeyecek.
Bloomberg'in haberine göre, Elon Musk deprem bölgelerinde internet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle Starlink uydularını Türkiye'ye göndermeyi teklif etti. Bir hükümet yetkilisi ise Türksat'ın yeterli olduğunu söyleyerek bunu reddetti.
- Alçak yörünge uydularından olan Starlink uyduları, bulundukları yörüngenin özelliği gereği dünyayı günde 8-10 kez dolanıyor.
Starlink'in uyduları, uydular ve yerküre arasındaki bağlantıyı olabildiğince hızlı hale getirebilmek için Dünya çevresindeki alçak irtifadaki yörüngeye yerleştirildiler.
Özel uzay şirketi SpaceX'in en önemli projelerinden birisi olan Starlink, uzay interneti için kullanıcıların hizmetine açılmıştı. Program Ekim 2021'de Beta sürecinden çıkartıldı. Starlink tarafından sunulan hizmetin fiyatları kurulum bedeli 499 dolar, aylık ücreti ise 99 dolar olarak belirlenmişti.
Starlink Hangi Ülkelerde Var? SpaceX'e göre Starlink hizmeti 'dünyanın bağlantının her zaman zor olduğu bölgeleri için ideal'. Şu anda yalnızca ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bölgelerin belirli alanlarında mevcut olup, kapsama alanı 45 ila 53 derece kuzey enlemleri arasındaki bölgelere odaklanmıştır.
Elon Musk, bugün yaptığı açıklamada bölgeye ücretsiz internet sağlayan Starlink uydularının aktif hale getirileceğini açıkladı: Elon Musk ayrıca X platformundan, "BM'yi ve uluslararası alanda tanınan diğer yardım gruplarını destekleyeceğiz" dedi.
26 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla gönderilen uydularla 1. faz tamamlanmıştır. İkinci faz uydu gönderimleri 570 km (350 mil) yüksekliğinde 70° eğimle yerleştirilmesi ön görülmektedir.
Starlink uyduları Dünya yörüngesinde yaklaşık 5.400 operasyonel uzay aracından oluşmaktadır ve bu sayı artmaya devam etmektedir. Şirket 2024 yılında 144 görev daha gerçekleştirmeyi hedefliyor.
O da 222 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı: Elon Musk'tı... Uzay taşımacılık şirketi SpaceX'in içinde kurduğu Starlink uydu interneti şirketini geliştirdi ve 2019'dan bu yana neredeyse her hafta yörüngeye uydu atıyor. Bugüne kadar “tek başına” 4 bin 500 Starlink uydusunu yörüngeye oturttu.
Uzayda ne kadar Starlink var? Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor.
Hem Dünya yörüngesinde bulunan Starlink uyduları hem de GPS ve OneWeb uyduları etkileşimli harita üzerinden rahatlıkla görülebiliyor. Starlink uydularının görülebilmesi için satallitemap. space adlı web sitesi üzerinden uydulara göz atılabiliyor.
Starlink, Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi tarafından yürütülmekte olan uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızı olarak tanımlanmaktadır. SpaceX bugüne kadar diğer uyduları yerleştirirken, Starlink Projesi ile beraber kendi telekomünikasyon uydularını uzaya yerleştirmiştir.
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
Starlink Türkiye'de Var Mı? ABD merkezli Starlink, Türkiye'nin kapısını çaldı.
İstanbul semalarında görünen Starlink uyduları merakla izlendi. Ayrıca Bartın'da gökyüzünde görünen uydular ilgi uyandırdı. Eskişehir'de Elon Musk'a ait Starlink uyduları gökyüzünde ışıklı zincir şeklinde görüldü.
SpaceX tarafından geliştirilen Starlink, uzak bölgelerde internet erişimini iyileştirmeyi amaçlayan bir uydu interneti sistemi. Sistem, yüzlerce uydu üzerinden düşük yörüngede internet sinyalleri göndererek, hızlı ve düşük gecikmeli bir internet bağlantısı sağlıyor.
Takip için öncelikle Starlink uydularının canlı seyrini gösteren siteyi açmanız gerekiyor. Site yüklendiğinde ve konumunuz algılandığında uyduların görüneceği saat ve gün bilgileri ekranın solunda gözüküyor. Bu saat ve tarihte gökyüzüne bakarak bir çizgi halinde Starlink uydularını görebilirsiniz.
Uzay teknolojileri şirketi SpaceX, NASA'nın ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan fırlattığı Falcon 9 roketi ile uzaya 53 Starlink uydusu daha gönderdi. Yörüngeye fırlatılan Starlink uydu sayısı 2 bin 957'ye ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri