yavaş hareket eden, atik olamayan insanlara denir. tdk ikinci anlamını "işi, davranışları kaba ve yavaş" olarak tanımlamış.
Hantal ifadesi genel anlamda eşya, araç ve gereç için kullanılmakta olan bir kelimedir. Ancak mecaz yollu olarak insanlar için de kullanılabilmektedir.
geçişsiz f. (< hantal+laş-mak) Hantal ve kaba bir durum almak: “Büyüdükçe hantallaşıyor.”
Proprioseptif duyu azlığı olan çocuklar genellikle beceriksiz, yavaş ve hantal olarak algılanabilirler. Bu çocuklar çoğunlukla nesneleri nasıl kavrayacaklarını, ne kadar basınç uygulayacaklarını bilemez az yada çok basınç uyguladıklarından oyuncaklarını ve kalem uçlarını kırarlar.
(ﻣﺸﻐﻠﻪ) i. (Ar. şaġl “bir şeyden alıkoymak”tan meşġale) Uğraşılan, meşgul olunan şey, iş güç, uğraşı: “Hayat meşgalesi.”
İlgili 33 soru bulundu
Mehil kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı bir işin tamamlanması için tanınan ek süre, önel olarak verilmiştir. Mehil kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı iş sözleşmesine göre işçinin işine son verileceğinin işten çıkarılmadan önce işveren tarafından kendisine bildirilme süresi olarak verilmiştir.
MISKALA – MISKAL – MASKALA
( ﻣﺼﻘﻞ– ﻣﺼﻘﻠﻪ) i. (Ar. ṣaḳl “cilâlamak”tan miṣḳala – miṣḳal) Mâdenî eşyâ, kılıç, ayna, kösele vb. şeyleri parlatmak için kullanılan âlet, cilâ âleti [Halk ağzındaki şekli mazgala'dır]: Gönül mir'âtının pasın eder pâk / Oluptur mıskala insâna benzer (Hayâlî Bey).
Her türlü baharat ve aktariye ürünlerinin alım satımı, ihracat ve ithalatı ile pazarlamasını yapmak.
yavaş hareket eden, atik olamayan insanlara denir. tdk ikinci anlamını "işi, davranışları kaba ve yavaş" olarak tanımlamış. kocaman,iri,kaba.işi,davranışları kaba ve yavaş. işi, hareketleri, davranışları kava ve yavaş olan insanlar, makineler hatta hayvanlar için bile kullanılan bir tabir.
1-Büyüklerinin sözünü dinlemeyen ve sürekli yaramazlık yapan çocuklara haylaz denir. 2- Kuralları çok fazla önemsemeyen ve başına buyruk hareket eden, sorumsuz insanlara haylaz denir.
Haşat olmak: 1. (Bir nesne) Çok kötü duruma gelmek. 2. (Bir kimse) Perîşan ve bitik duruma gelmek.
Hülasa kelimesi özellikle yazılı kaynaklarda çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Özet, fezleke' şeklinde karşılık bulunmaktadır.
doğrusu bizim fethiye'de ulaşmak veya yetişmek anlamında kullanılmaz. her yerde biliniyor da kaba diye söylenmiyor zannediyordum; bizdeki anlamı yanmak, daha da isabetlisi alev almaktır. ettirgeni biraz daha iyi kayda girmiş: utaştırmak = ateşi alevlendirmek, ateş yakmak, alev aldırmak.
Hızlılık iş bitirme süratini, esneklik çevredeki değişime uyum sağlama becerisini ifade eder. Çeviklik ise, hızlı bir şekilde çalışmak ve çevredeki değişikliklere hemen adapte olabilmek demektir. Başka bir deyişle çeviklik aynı anda hem hızlı hem de esnek olabilmek anlamına gelmektedir (Sekman M, Utku A., 2009:3 ).
Huruç, askerî harekât türü. Kale kuşatmalarında kuşatılan kuvvetin (garnizon ve bazen sivil halk) kuşatmayı yarmak ya da zayıflatmak amacıyla müstahkem mevkinin (kale surları ya da tabya) dışına düzenli bir şekilde çıkarak baskın halinde icra ettiği hücum harekâtıdır.
Kıyamet gününde diriltilecek olan mükelleflerin hesaba çekilmek üzere bir araya toplanması anlamında bir terim.
TEŞHİS KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle teşis şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı teşhis şeklinde olmalıdır.
Kozmik kelimesinin anlamı evren ve evrendeki düzenle ilgili olan şeyler karşılığına gelmektedir. Ayrıca haber alma ve evrensel anlamları da kozmik kelimesi ile açıklanmaktadır.
Mukadder, kaderde olan veya kaderde gösterilen anlamına gelmektedir. Olmuş veya olması beklenen olaylar kader kelimesi için kullanılmaktadır.
Meşgale kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Meşgale kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı meşġale şeklindedir.
MÜTERAKKÎ (ﻣﺘﺮﻗّﻰ) sıf. (Ar. teraḳḳī “ilerlemek, yükselmek”ten muteraḳḳі) İlerleyip gelişen, ilerlemiş, medeniyet seviyesi yükselmiş, terakkî etmiş.
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir.
geçişsiz f. (< mırıl+da-mak) Alçak ve zor anlaşılır bir sesle konuşmak, ağzının içinden bir şeyler söylemek, mırıldanmak: “Mırıldayıp durma.” Ve gelir karşıma bir şi'r-i hakîkatle mırıldar, mütekeddir, mahzun (Tahsin Nâhit).
Melül kelimesinin TDK sözlük anlamı üzgün ve boynu bükük demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri