Yeni doğanın ağırlığı 1100 gramdan az ise (takriben, 28 haftalık bebeğin kilosu) bebeğin yaşama olanağı çok azdır. Ağırlıkları 2000 gramın üzerinde olan bebeklerin ise, uygun bakımla, % 96'sı yaşayabilmektedir.
Bunların en bilineni küvezde tutulma durumudur. Ama özellikle 1000 gramın altında doğan bebekler için solunum terapileri de uygulanabilmektedir.
Yenidoğanlar 3 kilo ağırlığında olmalı ve boyları da 50 cm'dir. Doğumun ilerleyen zamanlarında da doktor kontrolleri ve kilo takibi de yapılır. Diğer konuya gelecek olursak, kız bebeklerin boyu 49 cm, erkeklerin 50 cm'dir.
Bebeğin yaşama şansı doğum haftası ilerledikçe artar. Örneğin 24. haftada doğan bebeklerin yaşama şansı çok düşükken 26. haftada doğanların yaşama şansı yüzde 50'dir. 34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı ise daha yüksektir.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
İlgili 18 soru bulundu
Yenidoğan kız bebekler 1 haftalık olduklarında 3.3 kg, 2 haftalıkken 3.6 kg, 3 haftalıkken 3.8, 4 haftalıkken 4.1 kg'ye ulaşabilirler. Yenidoğan erkek bebek kilosu 1 haftalıkken 3.5 kg, 2 haftalıkken 3.8 kg, 3 haftalıkken 4.1 kg, 4 haftalıkken 4.4 kg olabilir.
Yenidoğan bebeğin boyu ve kilosu ne olmalı? Bebekler ortalama 3 kilo ağırlığında ve 50 cm boyunda dünyaya gelir. İlk hafta yüzde 5-10 kilo kaybı normal karşılanır. Doğumu takip eden ilk haftada doktor kontrolü ve kilo takibi yapılır.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
24. hafta gebelik süreci içindeki önemli dönemeçlerden birisidir. Çünkü bu hafta viabilite (yaşam) sınırı olarak kabul edilir.
37. gebelik haftasında bebeğiniz büyümeye devam eder. Organların etrafındaki derinin alt tarafı ve bazı kaslar yağlanmaya devam eder. Bu yağ birikimi sayesinde, bebeğinizin doğduğunda sıcaklık kontrolü sağlamasında ve hayatta kalmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz günde neredeyse 30 grama yakın ağırlık kazanmaktadır.
Prematüre olarak dünyaya gelen bebek Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi tarafından uygulanan tedaviyle hayata tutundu.
Doktor Şenay Coşkun, 500 gramın altında doğan bebeklerin hayatta kalma şansının çok düşük olduğunu vurgulayarak, "Prematüre bebeklerde pek çok sorunlar gelişebilmektedir. 465 gram olarak dünyaya gelen kız bebeğimizi 2 kilogram ağırlığında sağlıklı bir şekilde ailesine teslim ettik.
Timur, 700-750 gramın altında doğan bebeklerin yaşama şansının normal şartlarda çok az olduğunu ancak ileri merkezlerde yaşam şansının artırılabildiğini ifade ederek, "Birçok bebek yaşasa bile değişik problemlerle yüz yüze kalabiliyor.
7 aylık doğan bebek yaşar, 8 aylık doğan bebek yaşamaz hurafesi o kadar yaygındır ki, hemen her ülkede bu boş inancın izlerine rastlanmaktadır.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
37. haftadan önce gerçekleşen doğumlara erken doğum denmektedir. 34 haftalık doğan bir bebeğin yaşama şansı yüksektir. Bazı bebekler kuvöze ihtiyaç duyarken bazı 34 haftalık bebekler kuvöze bile ihtiyaç duymayabilir. Anne karnındaki 34 haftalık bebeğin akciğerlerin gelişimini tamamlamasına 2-3 hafta kalmıştır.
Bebeğin yaşama şansı doğumun gerçekleştiği haftaya ve bebeğin organlarının gelişim düzeyine bağlıdır. 30 haftalık bebeğin organlarının gelişiminin büyük oranda tamamlanmış olması sayesinde 30 haftalık bebek doğduğunda tıbbi destekle yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Anne karnındaki bebek 37. haftada bir yandan amniyotik sıvı ile nefes egzersizlerini sürdürür. Beyin ve akciğer yapılarının gelişimi henüz tamamlanmamış olsa da bu zaman diliminde doğan çocuklar gayet normal ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilir.
Hamilelikte 8. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 46-47 santim, büyük bir kavun kadardır. Ağırlığı yaklaşık 2400 gramdır.
Sağlıklı bir hamilelik 40 haftadan oluşur. 37. haftayı tamamlamadan doğan bebeklere, erken doğan prematüre bebekler denir. 26-30 haftalar arasında doğan bebekler ise, ileri derece prematüre bebekler olarak ifade edilir. 28 haftalık doğan bebek, prematüre olarak dünyaya gelse de yaşama şansı yüzde 80'den fazladır.
7 aylık anne karnındaki bebekte organlar ve vücut sistemleri neredeyse tamamen oluştu. Artık en önemli gelişmeler boy ve kilo artışında olacak. Bu aydan sonra haftalık kilo alımı ortalama 500 gramdır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
'Rahim içi Gelişme Geriliği' gebeliğin hiç de azımsanmayacak sıklıkta görülen bir komplikasyonudur ve bebekte çok çeşitli sorunlara ve hastalıklara yol açabilir.
Erkek bebekler genellikle 50-52 cm iken kız bebekler 48-50 cm arasında doğar. 280 günü tamamlayarak doğan bir bebeğin kilosu, 2800-3500 gr civarındadır. Fakat normal zamanını tamamladığı halde 2500 gr altında doğan bebekler vardır ki bu bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri