Uydu sinyallerinde neden gecikme yaşanıyor? TV sinyali gönderen normal uydular yeryüzünden 35 bin kilometre yukarıdaki jeostatik denilen yüksek yörüngede hareket ederken Starlink internet uyduları yeryüzünden yaklaşık 550 kilometre yükseklikteki dünyaya en yakın yörüngede bulunuyor.
Aralık 2021 tarihine kadar 11 sefer yapılacak ve 660 uydu daha yerleştirilmiş olacak. 26 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla gönderilen uydularla 1. faz tamamlanmıştır. İkinci faz uydu gönderimleri 570 km (350 mil) yüksekliğinde 70° eğimle yerleştirilmesi ön görülmektedir.
Starlink uyduları, sabit uydu interneti sistemlerinden farklı olarak, düşük yörüngede bulunur. Bu sayede, Starlink uyduları, geleneksel uydulara göre daha hızlı ve daha düşük gecikmeyle internet erişimi sağlar. Starlink uyduları, hem sabit hem de hareketli cihazlar için internet erişimi sağlayabilir.
SpaceX'in yeni nesil Starlink uyduları artık gözle görülemeyecek. Zaman zaman gökyüzünde gördüğümüz SpaceX'in uydudan internet sunan Starlink uyduları yeni nesle yükseltiliyor. Starlink'in yeni nesil uyduları artık gözle görülemeyecek.
Fakat Starlink ekipmanları hane kullanımı için 600 dolarlık fiyata sahip. Bu ücret, kullanım alanına göre 2.500 dolara kadar ulaşabiliyor. Starlink'in aylık abonelik ücreti ise internet hızına bağlı olarak 90 dolar ila 500 dolar aralığında değişiyor. Starlink, günümüzde 50 ila 500 Mbps internet hızı sunuyor.
İlgili 26 soru bulundu
Starlink Türkiye'de Var Mı? ABD merkezli Starlink, Türkiye'nin kapısını çaldı.
Starlink hizmetinin ülkemizdeki fiyatı henüz bilinmiyor. Şirket, yurt dışında 499 dolara kurulum hizmeti sunuyor. Servisin aylık ücreti ise 99 dolar. Starlink'in aylık abonelik ücreti 99 dolar.
- Alçak yörünge uydularından olan Starlink uyduları, bulundukları yörüngenin özelliği gereği dünyayı günde 8-10 kez dolanıyor.
Uzayda ne kadar Starlink var? Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor.
Hem Dünya yörüngesinde bulunan Starlink uyduları hem de GPS ve OneWeb uyduları etkileşimli harita üzerinden rahatlıkla görülebiliyor. Starlink uydularının görülebilmesi için satallitemap. space adlı web sitesi üzerinden uydulara göz atılabiliyor.
Starlink Uydularının Teknik Özellikleri
Her biri ortalama 250 kg olan Starlink uyduları görselden de anlaşılacağı üzere düz panel tek kanat Güneş enerji paneline sahip. Uydularda iletişimi sağlamak üzere faz dizinli 4 büyük anten bulunmakta.
İkincisi, Starlink'in Dünya'nın yörüngesinde çarpışma tehlikesi yaratması. Buna ek olarak, bazı bilim insanları eski uyduların uzay çöpüne dönüşmemesi için yörüngeden çıkarılırken Dünya atmosferinde yanacak olan metal miktarının gezegenin ikliminde öngörülemeyen değişiklikleri tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
Uydular, afet sırasında sağladıkları sinyaller sayesinde internet yer alıcı ve vericilerine ulaşarak yerel olarak yayın yapmaya olanak sağlar. Sinyaller bir ev, iş yeri veya uzak konum sinyalinin uydu üzerinden bağlanmasını sağlar.
Ancak Starlink uyduları saatte 27 bin kilometre gibi yüksek hızla sürekli hareket ettiğinden, sinyal alıcı bir terminalin açısında en fazla 4 dakika kalabiliyor ve alıcıların arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanması gerekiyor.
Starlink'in uyduları, uydular ve yerküre arasındaki bağlantıyı olabildiğince hızlı hale getirebilmek için Dünya çevresindeki alçak irtifadaki yörüngeye yerleştirildiler.
Bloomberg'in haberine göre, Elon Musk deprem bölgelerinde internet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle Starlink uydularını Türkiye'ye göndermeyi teklif etti. Bir hükümet yetkilisi ise Türksat'ın yeterli olduğunu söyleyerek bunu reddetti.
SpaceX tarafından geliştirilen Starlink, uzak bölgelerde internet erişimini iyileştirmeyi amaçlayan bir uydu interneti sistemi. Sistem, yüzlerce uydu üzerinden düşük yörüngede internet sinyalleri göndererek, hızlı ve düşük gecikmeli bir internet bağlantısı sağlıyor.
2027'DE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlıyor. Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor.
Starlink uyduları Dünya yörüngesinde yaklaşık 5.400 operasyonel uzay aracından oluşmaktadır ve bu sayı artmaya devam etmektedir. Şirket 2024 yılında 144 görev daha gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, günümüzde 50'den fazla ülkede Starlink hizmetini sunuyor. Fakat Türkiye'ye ilk etapta 2021 yılında gelmesi planlanan hizmet önce 2023'e ertelenmiş, ardından tarihi tamamen kaldırılmıştı.
SpaceX, Starlink hizmeti için hedeflediği 1 Gbps hızına henüz Dünya'nın pek çok noktasına ulaşmayı başaramadı. Artan uydu sayısıyla bu hıza adım adım yaklaşılırken şirket, Haziran 2021'de hedef hızı 10 Gbps'ye yükseltmişti.
Konumunuz otomatik olarak algılanıp, uyduların görüneceği gün ve saatler solda çıkacak, Bu saat ve tarihte gök yüzüne bakarak bir çizgi halinde Starlink uygularını görebilirsiniz. Dilerseniz sağdaki Open Street View butonuna tıklayarak uyduları Google Street View üzerinden görebilirsiniz.
ALÇAK YÖRÜNGEDE YER ALAN İLK UYDU KÜMESİ
Starlink, Dünya yüzeyine çok daha yakın, yaklaşık 550 km yükseklikte dolaşan binlerce uydudan oluşan bir uydu kümesidir ve tüm dünyayı kapsar. Starlink uyduları alçak yörüngede olduğundan, gecikme süresi önemli ölçüde daha düşüktür - yaklaşık 20 ms karşısında 600+ ms.
Elon Musk, bugün yaptığı açıklamada bölgeye ücretsiz internet sağlayan Starlink uydularının aktif hale getirileceğini açıkladı: Elon Musk ayrıca X platformundan, "BM'yi ve uluslararası alanda tanınan diğer yardım gruplarını destekleyeceğiz" dedi.
Starlink Hangi Ülkelerde Var? SpaceX'e göre Starlink hizmeti 'dünyanın bağlantının her zaman zor olduğu bölgeleri için ideal'. Şu anda yalnızca ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bölgelerin belirli alanlarında mevcut olup, kapsama alanı 45 ila 53 derece kuzey enlemleri arasındaki bölgelere odaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri