TON 618, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması Data Release 9 (DR9) tarafından görüntülendi.
Bu nedenle kara deliğin çevresinde güneşten yaklaşık. 14 trilyon kat daha fazla parlak bir kuars bulunmaktadır. Dünyadan bakıldığında TON-618 Kara Deliği'ni görebilmek mümkün değildir. Ancak Güneş Sistemi'nde yapılan gözlemler ve keşif araçları ile TON-618 Kara Deliği evrende oldukça görünür bir şekilde bulunmaktadır.
TON 618, her ne kadar en büyük karadelik olsa da yaklaşık 100 bin ışık yılı çapa sahip olan Samanyolu'nun yanında minicik kalmaktadır.
Evrenin en büyük kara deliği, 1011 Güneş kütlesindeki Phoenix A kara deliğidir (Phoenix A, TON-618'den 1.5 kat daha büyüktür).
bilinen en büyük karadelik. 66 milyar güneş kütlesine sahip ve olay ufku 198 milyar kilometre. samanyolu galaksisinin merkezine 10.4 milyar ışık yili uzaklıkta yer aliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Sagittarius A*'nın kütlesi, 4 milyon Güneş'in sahip olduğu kütleye denk ve birkaç milyon Dünya'nın içine sığabileceği çok büyük bir topun içine sığabilecek büyüklükte. Bu kara delik, Dünya'ya yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta.
TON 618, Dünya'dan yaklaşık 10,4 milyar ışık yılı uzaklıkta, Canes Venatici ve Coma Berenices takımyıldızlarının sınırına yakın bir yerde bulunan hiper parlak, geniş absorpsiyon çizgili, radyo-yüksek sesli bir kuasardır.
TON-618 bilinen en büyük süper kütleli kara deliklerden biri olarak kabul edilen devasa bir kara deliktir.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi. Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.
Yani eğer Güneşimiz 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkışırsa bir Kara delik olacak, fakat bu imkansız. Kara delik aksine, Güneş bir Beyaz Cüceye dönüşecek.
Kara delikler kötü, acımasız ya da korkutucu değiller. Onlar sadece... öyleler. Video, Güneş'in 60 milyar katı kütleye sahip olan TON 618 ile sona eriyor; bilim insanları bu dev kara deliği 'canavar' olarak adlandırıyor.
10.4 milyar yaşında olduğu tahmin edilen TON 618'in, bir galaksinin merkezinde bulunan dev bir kara deliğin etrafında dönen, yoğun derecede sıcak gazdan oluşan bir kuasar olduğuna inanılıyor. olan TON 618'i çevreleyen galaksi, Evrendeki en parlak oluşumlardan birisi.
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
İki büyük kara delik birleşerek tek bir kara delik oluşturacak. Bu olay aynı zamanda bilim insanlarının kara deliklerin özelliklerini ve davranışlarını daha ayrıntılı olarak incelemelerine olanak tanıyacak çünkü birleşme teleskoplar tarafından görülebilecek.
Kara delikler de teorik olarak Hawking Radyasyonu denilen bir ışıma ile kütle kaybedebilirler. İşin tekniği aşırı derin, sadece bu sürecin evrendeki her şey yok olduktan sonra gerçekleşeceğini söylemek burası için yeterli. Yani en azından birkaç trilyon yıl sonra kara delikler kütle kaybetmeye başlayabilir.
m87, virgo a veya ngc 4486 olarak da bilinen başak takımyıldızı yönünde yaklaşık 52 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan dev bir eliptik gökadadır. charles messier tarafından 18 mart 1781 tarihinde keşfedilmiştir. 10 nisan 2019 tarihinde ilk defa bir kara delik fotoğrafı görmemizi sağlayan galaksi olmuştur.
En düşük kütleli kara deliklerin ise evrenin başlangıcındaki Büyük Patlama'da oluştukları düşünülür ve bunlara da "ilksel kara delik" ("primordial black hole") adı verilir. Bununla birlikte ilksel kara deliklerin varlığı şu ana kadar doğrulanmış değildir. Bir kara deliği doğrudan gözlemlemek imkânsızdır.
Ancak astrofizik teorilerine göre, bir kara deliğin merkezi, tüm kara deliğin kütlesinin sonsuz yoğunlukta küçük bir noktada toplandığı yer ya da diğer adıyla tekillik (singularity) olarak biliniyor. Bu nokta, kara deliğin muazzam büyüklükteki kütle çekimi kuvvetinin merkezi olarak düşünülüyor.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Peki bir kara delik bütün evreni parça parça yutabilir mi? Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz.
Son keşfedilen kara deliğin, Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A* adı verilen kara deliğe kıyasla 500 kat daha büyük olduğu belirtildi. Dünyadan 26 bin ışık yılı mesafedeki Sagittarius A* Güneş'in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip. Kara delikler bazı büyük yıldızların patlaması ve ölmesiyle ortaya çıkabiliyor.
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Güneş'ten beslenebilecek kadar yaklaşan bir karadelik olsaydı, Güneş'ten karadeliğe doğru akan bir malzeme akışını gözlemleyebilirdik. Hatta bu yutulan malzeme karadeliğin olay ufku sınırında ışıma yapardı ve bu ışımayı da görebilirdik.
KARA DELİK 13,2 MİLYAR YAŞINDA
Evrenin 13,7 milyar yaşında olduğu düşünülürse, bu kara deliğin yaşı 13,2 milyar yıl olarak tahmin ediliyor. Bilim insanları bu karadeliğin Samanyolu galaksisindeki kara delikten 10 kat daha büyük olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri