Peki start stop sistemi nasıl çalışır? Manuel araçlarda kırmızı ışıkta durulduğunda ya da trafiğin akmadığı durumlarda vites boşa alındığı takdirde motor kapanır. Harekete hazır olunduğunda debriyaja dokunulur, 1 saniye sonra motor tekrar çalışmaya başlar.
Manuel vitesli araçlarda, vites boşa alındığında devreye giren ve motoru durduran sistem, debriyaj pedalına yeniden basıldığında devreden çıkar ve motor 1 saniyelik kısa bir sürede yeniden çalışmaya başlar. Otomatik vitesli araçlarda ise sürücünün frene basması sistemin çalışması için yeterlidir.
Otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi manuel vitesli arabalarda da sistem, markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle araç durduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra Start-Stop Sistemi devreye girer. Motoru tekrar çalıştırabilmek için debriyaja dokunulması yeterlidir.
İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor.
Halk arasında, start stop motor için zararlıdır anlayışının sebebi de budur çünkü start stop özelliğinin çalışması için gerekli olan sistemler bu özelliğe uyumlu yeni nesil alternör dinamo sistemi bulunmaktadır bu yüzden yaygın kanının aksine start stop sistemi aracınız için zararlı değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Start Stop aküyü bitirir mi? Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir.
turbo arabalarda bu sistem zarar değil fayda sağlar. turbo arabalarda rölantide beklemek turbo için zararlı bir durumdur. turbo ya da eksoz sorunu olan turbolu araçların en fazla rölanti devrinde yağ yaktığını görebilirsiniz(eksozdan çıkan beyaz duman bunu gösterir).
Bu da; herhangi bir tehlikeye yol açabilme ihtimalinde aracın start stop sistemine geçememesi demektir. Çok sayıdaki kriterin sağlanması durumunda devreye giren bir sistem olduğu için start stop sistemi, aracınıza herhangi bir zarar vermemektedir. Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir.
Sürücü araçtan uzaklaştıktan 30 sn sonra araç ve bagaj kilitlenir. Aracı çalıştırmak için sürücünün elektronik vericili anahtarla birlikte araca girmesi gerekir. Sürücünün aracı çalıştırması için önce fren pedalı ardından da start-stop düğmesine basması gerekir.
Akü voltajı biraz düştüğü zaman start-stop çalışmıyor. Çalışması için daha sürekli akü şarj ettirmeniz ve değiştirmeniz lazım. Bence takılmayın ve araçla oynatmayın. Bırakın çalışmasın zaten çalışması araç için sağlıklı da değil.
Start/stop fonksiyonu araç çalıştırıldığında kullanılabilir. Fonksiyon etkinleştirildiğinde motor geçici olarak durdurulur. Fonksiyon devre dışı bırakıldığında veya araç ihtiyaç duyduğunda motor otomatik olarak çalışır.
Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır. Aracın içerisinde bulunan alıcı sensörler, elektronik kontağı devreye sokar ve araç bu sayede çalışır.
Start-stop sistemleri motoru otomatik olarak kapatıp tekrar çalıştırarak, rölanti süresini kısaltır ve dolayısıyla da yakıt tüketimini ve emisyonu düşürür. Üreticilerin büyük çoğunluğu, üretim hattından çıkan start-stop işlevli araçlarına VARTA® akülerini monte etmeyi tercih eder. Akü arabanın kalbidir.
Aracın istemli olarak her çalıştırılmasında, sistem otomatik olarak yeniden devreye girer (bölüm 2'deki “Motorun çalıştırılması, durdurulması” paragrafına bakınız). Gösterge tablosunda “Stop & Start kontrol ettirin” mesajı ile birlikte kontaktöre (1) entegre (2) ikaz ışığı belirdiğinde, sistem yeniden devreye alınır.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Aracınızı Mümkün Olan En Yüksek Viteste Kullanın
Aracı yüksek viteste kullanmak yakıt tüketimini azaltabilir. Düşük viteste kullanmak ise daha fazla yakıt harcanmasına sebep olup motoru yorabilir.
Akü şarjı yeterli olmalıdır, araca uygun akü kullanılmalıdır. Araç hareket etmemelidir. Motor soğutma suyu sıcaklığı 60°C derecenin üstünde olmalıdır. Sürücü kapısının kapalı olmasıdır.
Anahtar olmadan kapı kilitlerini açabiliyor araçlarını start stop butonuna tek bir dokunma ile çalıştırabiliyor ve anahtara gerek kalmadan kapılarını kilitleyebiliyorlar.
EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
Turbo araçları çalıştırmak kadar stop etmekte büyük önem arz eder. Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Kısacası LPG düzgün ayarlanmadığı zaman fazla ısı yayıp supapları ve türbinlere zarar verme olasılığı oldukça yüksektir. LPG düzgün ayarlandığı zaman bu olasılık oldukça azalmaktadır. Fakat yüksek hacimli ve turbolu araçlarda genellikle LPG önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri