akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V'luk bir akü yaklaşık olarak 15-20 dakikada şarj edilebilir.
Akü, normal hızda şarj ediliyorsa genellikle üç ila altı amper arasında akım verilir. Bu sebeple akünün dolması 8 saate kadar sürebilir. Eğer hızlı doldurulmak istenirse süre 4 saate değin düşebilir.
Aküsü biten bir araca akü takviyesi yapılabilmektedir. Bunun için, çalışan başka bir aracın olması yeterli olacaktır. Çalışan araçtan elektrik alarak, kendi aracınızın aküsünü şarj ettirebilirsiniz.
Akü kapasitesinin onda biri değerindeki bir akımla uzun süreli (18-20 saat) şarj edilir. Şarj süresince yoğunluk artar. Şarja, yoğunluk artışı durana kadar devam edilir. Sabit akımla yapılan bu işlem boyunca şarj geriliminin göz başına 2.7 V.' den fazla yükselmesine izin verilmemelidir.
motor çalıştıktan sonra aküde şarj olur ama bakım yapılan akülerden ise suyunuda kontrol edin. Eski araçlardaki alternatörlerin rölantideki çıkış gücü oldukça düşüktü, haliyle akü şarj etmek için biraz gaz vermek gerekirdi.
İlgili 45 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü ayrıca çalıştıkça kendi kendini şarj etme özelliğine sahip özel bir cihazdır. Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Akü, aracınızın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretir. Bu sebeple de aracınızın aküsü bittiği zaman farlardan motora kadar aracınızın hiçbir parçası çalışmaz.. Eğer akünüzün kullanım ömrü tamamlanmamışsa akü takviyesi yaparak akünüzü tekrar doldurabilir ve yola devam edebilirsiniz.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Sağlıklı bir akü 1-2 hafta içinde biter. Çünkü araç çalışmasa bile aküde gerilimler oluşur, etkileşime girer.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir.
Aküde Soğuk Havanın Etkisi
Farklı nedenlerden dolayı akülerin boşalması söz konusu olabilir; araç içindeki enerji üretiminin çok olması, farların açık unutulması gibi sebepler ilk akla gelenlerdir. Bununla birlikte aniden düşüş yaşanan hava sıcaklıkları da akülerin bir anda boşalmasına sebep olabilir.
Reklam kapasitesi 75Ah olan batarya ¼ şarjlı olduğu ölçülmüştür. 7.5 amper şarj akımı ile kaç saat şarj edilmelidir? Boş kısım= 75- (¼ x 75) ise 75- 18=57Ah. Şarj süresi = 57/ 7.5 + %25 kayıp = 7.6 + 1.9= 9.5 saat şarj edilmelidir.
Oto teyp ve alarm sistemleri çok az güç tükettiği için araç kapalıyken aküden çok az güç alırlar ve teyp açık olmadığında aküyü bitirme gibi bir durum oluşmaz. Akünüzü sağlıklı bir şekilde kullanmak için dönüştürücüleri, sigortaları ve yoğun güç tüketen parçaları kontrol etmeniz gerekir.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
En fazla akü biter. O arabanı belli bir yere park edip 4lüleri yakman park yaptığın yerin yanlış olduğunu değiştirmiyor. Kapatıp bu sorundan kurtulabilirsin.
Şarj Dinamosunun Görevi ;
Motor çalışır durumdayken elektrikli alıcıyı besler. Motor çalışırken aküyü şarj eder.
Akü şarj cihazı ile şarj etmek, daha uzun soluklu bir çözümdür. Akünün değeri 12,40V'un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir. Şarj cihazının voltaj ayarının akü voltajına göre ayarlanarak yapıldığı bu metodla akü, voltaj seviyesine göre 24 saate kadar şarj edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri