Statik NAT, dahili adres ile harici adres arasında bire bir atamadır. Bu NAT türü, harici cihazların, sabit olarak atanmış genel adres aracılığıyla dahili cihazlara bağlantı başlatmasını sağlar.
Dinamik NAT (Dynamic NAT)
Bu NAT türünde ise sahip olunan genel IP adresi bloğu dinamik olarak özel IP adresleriyle eşleştirilir. Ağ yöneticisi bir IP adres havuzu belirler ve NAT yönlendiricisi otomatik olarak IP adreslerini eşleyerek dış ağlara bağlantıyı sağlar.
NAT, aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. Ev veya iş yerinde kullandığınız iç ağdan dünyaya açılmanızı sağlayan bir protokol diyebiliriz NAT'a. IP adreslerin yetersiz gelmesi bu tarz geliştirmeleri ihtiyaç doğurdu.
NAT, belirli bir hedef için belirlenen tek bir gerçek IP adresinden çıkış ya da yerel ağda belirlenen IP adresi için kullanılır. NAT prensipleri hedefe yönelik uygulanabileceği için gizlilik ilkeleri açısından avantajlıdır. NAT sistemi, firewall ya da router cihazları ile kullanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Yönlendiricinizi sıfırladıktan sonra NAT türünüzü yeniden denetleyin (Profil ve sistem > Ayarlar > Genel > Ağ ayarları > NAT türünü test et). Herhangi bir hata almazsanız ve NAT Türünüz Açık'sa işiniz tamamlandı demektir!
Uygulama Katmanı Ağ Geçidi (ALG) – Yönlendiriciler, Ağ Adresi Çevirisi (NAT) olarak bilinen bir işlem aracılığıyla ISS'nizi ve dahili ağınızı bölümlere ayırır. ALG, gelişmiş bağlantı için veri paketlerindeki hedef adresleri yeniden yazmak için bir proxy görevi görür.
DMZ, Demilitarized Zone (Yasak Olmayan Bölge) anlamına gelir. Bu özellik, Internet üzerinde bir IP adresinin gösterilmesine olanak tanır. DMZ, birden çok TCP/IP portunun açılması gerektiğinde sadece bir bilgisayarın gösterilmesini sağlar.
NAT, Network Address Translation yani Ağ Adres Dönüştürmesi anlamına gelir. NAT, bir ağdaki özel IP adreslerini internet üzerinde geçerli olan genel IP adreslerine çevirme işlemini gerçekleştirir. Bu teknoloji genellikle bir router veya firewall tarafından kullanılır.
NAT, ağ adresi çevirisidir ve internet IPv4 adreslerini diğer ağ IPv4 adreslerine çevirebilmek için geliştirilmiştir. NAT hızlandırmayı etkinleştirmek, çeviri işlevini hızlandırabilir.
NAT, İngilizce Network Adress Translation kelimesinin kısaltması olan ve Türkçesi de Ağ Adresi Çeviricisi anlamına gelen bir kısaltmadır. NAT, aynı ağ içinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP adresinden internete bağlanmasını sağlayan bir yöntemdir.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
VPN sunucuları, FTP sunucuları, DNS sunucuları, kurumların web sunucuları, oyun sunucuları gibi birçok büyük veya küçük yapıda sabit yani statik IP adresi kullanılır.
Bir tanesi Source NAT ve diğeri Destination NAT'tır. Yani lokal ağınızdaki sistemlerinizin internet ortamına erişimlerinde Source NAT tanımı yapılandırılmalıyken, internet ortamından lokal ağınızda publish ettiğiniz sistemlerinize erişimler için de destination NAT konfigürasyonu yapılandırılmalıdır.
Destination Address (Hedef Adres): Paketin gönderileceği hedef adresin bulunduğu kısım. Source Address (Kaynak Adres): Paketi gönderen kaynak adresin bulunduğu kısım.
Kaynak makinelerinin koruma sınıflarında gördüğümüz IP, Ingress Protection kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Elektrik ile çalışan aletlerin katı ve sıvı cisimlere karşı koruma derecesini anlatır.
NAT (Network Address Translation), aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı public IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. NAT sayesinde evimizde bulunan ve internete bağlanan bütün cihazlar için ayrı birer public IP adresine ihtiyacımız kalmaz.
Ağ maskesi kullanılarak ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Bir bilgisayar, IP adresinin hangi bölümünün ağı tanımladığını, hangi bölümünün ise bilgisayarı tanımladığını bilmek zorundadır. Bunun için alt ağ maskesi bilgisini kullanır.
DMZ'nin açılımı İngilizce Demilitarized Zone şeklindedir. Bu sözcüklerin Türkçedeki karşılığı ise savunmasız bölge olarak ifade edilebilmektedir. DMZ kullanıcının modemine gelen tüm tcp bağlantı isteklerini, icmp, udp sorgularını, igmp vs. paketlerini belirlemiş olduğu bir ipye yönlendirmesidir.
DMZ Nedir ve modem de port açarken mutlaka yapmanız gereken ayarlardan birisidir. “Arındırılmış Bölge” anlamına gelen DMZ internet erişilmesini istediğiniz yerel bir bilgisayarın tüm portlarını açarak sınırsız erişilmesine izin vermiş olursunuz.
Bazı bağlantı türlerinde WAN'ı Etkinleştir ve Devre Dışı Bırak seçeneğiyle yeni bir IP adresi alabilirsiniz. NAT'ı etkinleştir: NAT (Ağ Adresi Dönüştürme), yönlendiricilerde, ağ paketlerinin adres bilgisini yeni bir adres bilgisi ile değiştirmek için kullanılan bir işlemdir.
NAT bir ağda bulunan bilgisayarın, kendi ağı dışında başka bir ağa veya İnternete çıkarken farklı bir IP adresi kullanabilmesi için geliştirilmiş bir İnternet protokolüdür. Yani NAT bilgisayarın sahip olduğu IP adresini istenilen başka bir adrese dönüştürür.
NAT'ı kısaca açıklayacak olursak, lokal ağda bulunan bir bilgisayarın internete çıkarken bir yönlendirici tarafından IP adres ve port numarasının değiştirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri